Страница 1 от 1

Как се облагат суми, дължими от предприятие на починал служи

МнениеПубликувано на: 13 Ное 2002, 00:47
от jam
Предприятие дължи на починал служител суми за неизползван платен отпуск. Тези суми ще се изплатят на наследниците. Въпросът ми е - как се облагат тези суми? Дали се декларират в декларацията за наследство и се облагат с данък наследство? Или се включват към годишната сума за облагане с ДОДФЛ на наследниците? Или има друго решение?
Предварително благодаря за отговорите!

Re: Как се облагат суми, дължими от предприятие на починал с

МнениеПубликувано на: 13 Ное 2002, 21:40
от 777
Смятам, че трябва да потърсите сайт за счетоводители.

Re: Как се облагат суми, дължими от предприятие на починал с

МнениеПубликувано на: 14 Ное 2002, 13:00
от jam
Действително, въпросът на пръв поглед е счетоводен, но има юридически аспект.
В Закона за ДОФЛ не се третира подобен казус. Как може да се обложи с данък общ доход на физическо лице сумата, след като лицето не съществува (покойник).
В Закона за местните данъци и такси, раздел данък върху наследството гласи, че се облагат с данък наследство вземанията на наследодателя.
Подобна дължима от предприятието сума е вземане на наследодателя, неизпълнено към момента на смъртта.
Според мен, без да съм юрист, би трябвало тази сума да се включи към наследството и да се облага с данък върху наследство.
Сумата е голяма и въпросът е много съществен - дали близо 40% или 1% ще се удържат.
А счетоводителите в предприятията едва ли имат често подобни случаи и ме е страх, че директно ще приложат ДОД без да се замислят.
Затова се обърнах с молба за тълкуване към господа правистите. Моля, споделете вашето мнение за моите разсъждения.

Re: Как се облагат суми, дължими от предприятие на починал с

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2002, 11:41
от 777
Знаете ли, без да съм специалист в областта на трудовото, а още по-малко на данъчното право бих могла да се опитам да Ви отговоря, т.к. все пак ме заинтригувахте. Доколкото си спомням отношенията по престиране на труд са от категорията на строго личните отношения, а оттам и всички производни на тях /такова, каквото се явявя във Вашия случай обезщетението за неизползван отпуск/ също са строго лични. В този смисъл правата, произтичащи от тях не би следвало да се наследяват. Ако това е така Вие като наследници въобще нямате право да наследите такъв вид вземане, единствено доколкото си спомням имате право на последната работна заплата на наследодателя си.
Все пак хубаво е да вземете мнението на колеги, които токущо завършват, т.к. тази материя им е по-пресна. Аз това си спомням, не претендирам, че отговора ми е коректен, но все пак може да бъде едно начало за дискусия по въпроса.

Re: Как се облагат суми, дължими от предприятие на починал с

МнениеПубликувано на: 26 Ное 2002, 11:24
от jure
Начинът на облагане на възнаграждения от трудови правоотношения е указан в ЗОДФЛ. Неизплатени възнаграждения на починало лице ще се изплатят на наследниците ,след удържането на авансовия данък.

Re: Как се облагат суми, дължими от предприятие на починал с

МнениеПубликувано на: 26 Ное 2002, 23:10
от jam
Аз отидох на консултация в Главна данъчна дирекция.
Там ми отговориха, че дължимите от предприятие суми на починал служител се третират като вземания на наследодателя съгласно ЗМДТ и се включват в общата маса на наследството, като се облагат с данък наследство.
Не може да се удържи ДОД върху сумата, тъй като няма данъчен субект по смисъла на ЗОДФЛ, на който да се удържи този данък. Прилага се разпоредбата на ЗОДФЛ, според която наследствата не се облагат с ДОД, тъй като за наследника те не са доход от трудово и приравнено на него правоотношение.
Според данъчните експерти от ГДД излезе, че аз съм права.
Сега остава да убедя и предприятието в това.