начало

Сблъсъци и арести „подгряха“ масовото плажуване в „Росенец“ Сблъсъци и арести „подгряха“ масовото плажуване в „Росенец“

ДАНЪК ОБОРОТ ???

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


ДАНЪК ОБОРОТ ???

Мнениеот Иван » 18 Май 2004, 10:09

ДОБЪР ДЕН!
НЯКОЙ ЧУВАЛ ЛИ Е ЗА Т.НАР. ДАНЪК ОБОРОТ - КОГАТО СЕ ПРОДАВА НЕДВИЖИМ ИМОТ?
КАКЪВ Е НЕГОВИЯ РАЗМЕР И ОТ КОГО СЕ ДЪЛЖИ?
В КАКЪВ СРОК СЕ ПЛАЩА?

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!
Иван
 

Re: ДАНЪК ОБОРОТ ???

Мнениеот Zu » 18 Май 2004, 11:40

Трябва да уточните за каво точно става въпрос, но така преди се е наричал данъка върху добавената стойност. Доставките, свързани със земя обаче са освободени доставки по сегашния ЗДДС, става въпрос за прехвърляне право на собственост върху земя, учредяване на ограничени вещни права върху земя, както и наема на земя. Става въпрос само за земедеслки, горски земи и тези в строителните граници на населени места.
Zu
 

Re: ДАНЪК ОБОРОТ ???

Мнениеот Иван » 18 Май 2004, 13:30

Придобих недвижим имот чрез дарение от родителите ми и искам да го продам.Но не са минали 3 години от придобиването.Чух че ако стане продажба преди изтичането на 3те години ще се дължи такъв данък по ЗМДТ.
С това се целяло да се избегне заобикалянето на закона чрез прикривате на търговска дейност с недв. имоти без плащане да данъци за упражняване да брокерска дейност от частно лице.
Иван
 

Re: ДАНЪК ОБОРОТ ???

Мнениеот zvezda » 18 Май 2004, 14:42

Не се шашкай, де! Много са ти объркали понятията... Няма "данък оборот", а и говориш за две различни неща. Първо - при продажба на имот преди 3 години от придобиването му , се облага като доход по ЗОДФЛ разликата между придобивната и продажната цена. Само че ти няма да дължиш такъв данък, дори и при продажба преди да са изтекли 3-те години, защото си придобил имота по дарение - виж си чл.12, ал.2 от ЗОДФЛ.
Второ - при всяко придобиване на имот се дължи местен данък в размер на 2%, ако е при покупка, и това е по чл.44 и следващите от ЗМДТ. Този данък се дължи по принцип от купувача, не от продавача.
Успех!
zvezda
Потребител
 
Мнения: 388
Регистриран на: 14 Мар 2004, 19:48
Местоположение: София


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron