Страница 1 от 1

осигуряване

МнениеПубликувано на: 15 Май 2003, 09:45
от Трайкова
От Годишното извлечение от индивидуалната ми осигурителна партида видях, че за периода януари-юли вкл. 2002 г. предният ми работодател не ми е плащал осигурителни вноски. От друга страна, при напускането ми от това работно място в края на юли 2002 г. получих от тях Служебна бележка в уверение на отдържаните ми осигурителни вноски и данъци. От НОИ ми отговориха, че наистина не са приведени такива на мое име. След неформален разговор с главната счетоводителка на стария ми работодател разбрах, че имало проблеми с дискетата, която дават в НОИ и затова не фигурират вноски, но всичко "ще се оправи". Отново разговарях със служител в НОИ и от него установих, че не могат да се правят вноски за повече от 2 месеца назад, което ще рече, че нищо няма да се оправи.
Какво мога да направя и към какви служби следва да се обърна?

Re: осигуряване

МнениеПубликувано на: 17 Май 2003, 16:09
от JoroA
Това, че не са подадени данните в НОИ не означава автоматично, че не са извършени паричните преводи. Това са две отделни неща и може да се окаже, че действително не ви лъжат, дано да е така.

Re: осигуряване

МнениеПубликувано на: 17 Май 2003, 19:01
от ElEg
Подобно нещо се случи и на съпруга ми: в служебната бележка за данъчната служба бяха вписани такива удръжки за осигуровки; в разпечатката от НОИ ги няма отразени.Счетоводителката на предприятието -осигурител твърдеше,че сумите са преведени,но поради проблеми с дискетата не са отразени.Не мога да си обясня как преведени пари може да се "изгубят" и съответните месеци осигурителен стаж - също.Но понеже ставаше въпрос за два месеца,а и ни се стори,че вероятно счетоводителката не е превела тези суми в действителност - не се занимавахме с този казус.Ако сега обаче излезе информация,която да помогне за разрешаването на проблема,ще бъда благодарна.

Re: осигуряване

МнениеПубликувано на: 29 Май 2003, 12:44
от Трайков
Направих отново справка в НОИ и отново се оказа, че нямам вноски и осигурителен стаж за 7 месеца от 2002 г.
Посъветвах се с адвокат, откойто научих, че имам право да предизвикам финансова ревизия в предприятието. Според адвоката, в повечето случаи, ако се обадиш и предупредиш засегнатите лица, че имаш намерение да предизвикаш ревизия, те от уплах веднага оправят всички нередности. Все пак никой не обича ревизиите. :)

Re: осигуряване

МнениеПубликувано на: 29 Май 2003, 16:16
от анонимен
Разговаряйте със счетоводителката и настоявайте да подаде на хартиен носител
декларациите обр. 1. Ако осигуровките са внесени по сметката на НОИ нещата
ще си дойдат на мястото, ако не са внесени единствено ревизионният акт на НОИ
ще бъде някаква стъпка към разрешаване проблема с осигурителния ста ж.
Естествено ще има глоба в първия случай.

Re: осигуряване

МнениеПубликувано на: 29 Май 2003, 17:17
от анонимен
Можеге да поискате копия на платежните документи с които са преведени вноските за съответните месеци и ако ги има значи всичко е на ред, ако Ви откажат по-добре предизвикайте ревизия.

Re: осигуряване

МнениеПубликувано на: 04 Юни 2003, 13:48
от Трайкова
Оказва се, че в НОИ са затрупани от заявки за ревизия и е немислимо да направят такава на Нов български университет, където работех. Така че....още няма решение на въпроса!!!!!!!