начало

Забраната за свободното къмпингуване стигна до Конституционния съд Забраната за свободното къмпингуване стигна до Конституционния съд

Задължителност на актовете на ЕСЗадължителност на актовете на ЕС

Мнениеот ivarbanov » 10 Яну 2019, 10:21

Ще помоля за попълване на правната ми култура, като човек неюрист!

Интересувам се от приложението на Регламентите и Директивите на ЕС в страните членки.

Какъв е механизма на приложение. Четох в страницата им следните указания:

Регламенти

Регламентът е задължителен законодателен акт. Той трябва да се прилага в своята цялост във всички страни от ЕС. Например, когато ЕС искаше да гарантира, че съществуват общи защитни мерки във връзка със стоките, внасяни от страни извън СъюзаТърсене на налични преводи за тази връзкаBG•••, Съветът прие регламент.
Директиви

Директивата е законодателен акт, с който се определя цел, която всички страни от ЕС трябва да постигнат. Отделните страни членки обаче могат да приемат свои собствени закони с оглед на постигането на тези цели. Един от примерите е Директивата на ЕС за правата на потребителитеТърсене на налични преводи за тази връзкаBG•••, с която се засилват правата на потребителите в ЕС, например като се премахват скритите такси и разходи в интернет и като се удължава периодът, в рамките на който потребителите могат да се откажат от договор за продажба.


От това, което чета аз разбирам, че Регламентът се прилага след влизането му в сила независимо от наличието или не на правно регулиране в националното законодателство.

В такъв случай може ли да се каже, че Директивата няма задължителен характер за правните субекти в страните членки, докато не се приемат национални закони по разглежданите въпроси?

Съжалявам, може би въпросът е елементарен, но отговорът ми е необходим. Защото мисля, че отново се опитват да се усвоят едни пари, което ще е без практическа полза и в ущърб на българските пациенти най-вече по начина, по който се гласи да бъде направено.
А тези хора изтърпяха много!
ivarbanov
Младши потребител
 
Мнения: 42
Регистриран на: 04 Авг 2005, 16:41

Re: Задължителност на актовете на ЕС

Мнениеот bvoykov » 13 Яну 2019, 01:38

За регламентът мога да кажа по най-прост начин, че представлява един своеобразен "наднационален закон", приет по съответния ред и от компетентните за това органи на ЕС. Същият се обнародва в "европейската версия на Държавен вестник", а именно - "Официален вестник", като това е предпоставка за влизането му в сила и т.н., общо взето за влизането му в сила важат стандартните нормотворчески правила. Да, регламентът има примат над вътрешното право на всяка една държава, включително и нашето, като това място му е отредено и в чл. 15, ал. 2 от Закона за нормативните актове: "Ако нормативен акт противоречи на регламент на Европейския съюз, прилага се регламентът."
По отношение на директивите нещата са малко по-различни. Първо, те задължават държавите членки да постигнат определен резултат - примерно създаване на електронен регистър на търговците в държавата, уреждане на неравноправните клаузи в потребителските договори и т.н. Второ, държавите членки са длъжни да постигнат този резултат в рамките на определен за това в директивата срок. Те имат, образно казано, оперативна самостоятелност по какъв начин ще постигнат целения резултат - дали въпросът ще бъде уреден със закон, правилник или друг правен акт, идеята е резултатът да бъде постигнат. Този юридически процес на уреждането на положенията, произтичащи от директивата, се нарича "транспониране" (малко за разсейване извън темата: често студентите на лекции не го чуват правилно и го бъркат с "транспортиране") Трето, изтичането на срока за транспониране на директивата има за последица това, че на същата ѝ се придава едно своеобразно пряко действие и на практика всеки може да се позове на нея, както на регламент или на друг национален закон, НО при следните условия:
1. Разпоредбите на директивата да са достатъчно ясни и да имат императивен характер
2. Разпоредбите на директивата да предоставят права на частноправните субекти (сиреч на физически и юридически лица, които не са натоварени с упражняването на публични функции)
3. Позоваването на директивата е възможно само във "вертикалните отношения", тоест става въпрос за т.н. вертикален ефект на директивата. Това означава, че частноправните субекти могат да използват правилата, съдържащи се в нетранспонираната директива, в отношенията си срещу държавата и организации, които изпълняват публични функции. Директивата няма "хоризонтален ефект", тоест при нетранспониране частноправните субекти не могат да се позоват на нетранспонираната директива в своите частноправни отношения, тъй като същите се осъществяват в условията на равнопоставеност на страните, а не на власт и подчинение, както е в отношението частноправен субект - държавата.
Също така мисля, че при нетранспониране на директивата ЕС може да стартира наказателна процедура срещу държавата членка, която не е изпълнила задълженията си по нея.
По отношение на конкретно зададения въпрос, зависи от гледната точка. Частноправните субекти не могат да използват липсата на транспонираната директива в отношенията помежду си, този въпрос е все още дискусионен. Голяма част от положенията, обуславящи действието на директивите, се определят от практиката на съда на ЕС. Хипотетично в един бъдещ момент същият може да приеме, че е възможно директивите да имат хоризонтален ефект и същите да могат да бъдат противопоставяни от частноправните субекти в правоотношенията помежду им. По отношение на държавата, директивата е задължителна.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 213
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Право на ЕС


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron