начало

Съдийка, измислила си съдебно заседание, е окончателно уволнена Съдийка, измислила си съдебно заседание, е окончателно уволнена

Закон за училищното образование

Дискусии и предложения по проекти за закони


Закон за училищното образование

Мнениеот sonicvsb » 08 Окт 2015, 16:15

Здравейте.

Може да ви се стори смешна причината, поради която пиша тук, особено при факта, че има толкова много по-сериозни теми в този форум. Аз обаче приемам този казус сериозно, и смятам че понякога трябва да има и такива теми :D

Наскоро навсякъде обиколиха новини за това как депутатите са приели закон, в който се казва, че на учениците им е забранено да използват мобилни телефони в час. Това даде правото на някои учители в учебното заведение, където аз уча, да се направят на богове. Уповавайки се на този закон, измислиха всякакви откровени глупости - как на учениците им било забранено изобщо да носят мобилни устройства в училище, как ако на ученик му звънне телефона по време на час ще бъде изгонен от час и ще бъдат наложени наказания, равносилни с тези ако внася забранени вещества (наркотици, алкохол, хладно оръжие) и т.н. Все неща, които нищо общо нямат с приетите текстове.

Това, което искам да направя, е да покажа на учителите че такива текстове не съществуват, нито във въпросния закон, нито в правилника на училището. След като те се оправдават със закони, аз смятам да направя същото. Не ме разбирайте погрешно - нямам нищо против това телефоните да не се използват в учебните часове (каквито всъщност са текстовете), а държанието на нашите учители.

В много от новините се казва, че законът, въпреки че е приет на второ четене от Народното събрание, ще влезе в сила най-вероятно от следващата учебна година. Все пак обаче, не мога да посоча за доказателство на моите твърдения една новина от онлайн новинарски сайт. Потърсих навсякъде - Държавен вестник, Закон за народната просвета, търсих т.нар. "Закон за предучилищното и училищното образование", който се споменава в новините (не открих такъв). Никъде не открих изобщо да са вписани текстовете, които Народното събрание прие на второ четене на 24 септември 2015г.
Наясно съм, че подобни забрани могат да бъдат вписани и в правилника за вътрешния ред на училището, и по този начин да влязат в сила веднага, но към момента това нещо не се е случило.

Въпросът ми в крайна сметка е: От кога влизат в сила промените? В кой закон ще бъдат вписани те? Какви наказания се предвиждат за нарушаване на тези забрани?

След забраната на учител да се пие чай / кафе в клас, едва ли не това са алкохолни напитки, последва проверка във всички възможни закони и правилници. Открих, че забрана за внасяне на храни и напитки, различни от вода (както се твърдеше) НЯМА. След оплакване, основано на тези документи, така измислената от нищото забрана бе отменена от въпросния учител. Надявам се сега да постигна нещо подобно.

Според мен, учителите трябва много повече да наблягат на други области от учебния процес, отколкото да дебнат кой си е оставил телефона на чина и кой не.

На откровено негативни и необективни коментари от сорта на "Я си гледайте училището" или "Кво се занимавате с глупости" няма да отговарям. На останалите благодаря предварително.
sonicvsb
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 08 Окт 2015, 15:25

Re: Закон за училищното образование

Мнениеот sterster » 08 Окт 2015, 16:53

kaто направихте даскалите зян с глезената сган,те отговарят - баланс се казва :idea:
sterster
Потребител
 
Мнения: 179
Регистриран на: 03 Май 2015, 11:24

Re: Закон за училищното образование

Мнениеот thebeast » 08 Окт 2015, 17:18

Законът е приет на 30.09.2015 и ще бъде обнародван в Държавен вестник на 13ти или 17ти октомври. Тогава може да се чете в окончателен текст, иначе от стенограмите от септември на народното събрание трябва сам да си го сглобяваш.
thebeast
Потребител
 
Мнения: 462
Регистриран на: 09 Авг 2007, 11:56
Местоположение: Пловдив

Re: Закон за училищното образование

Мнениеот bvoykov » 08 Окт 2015, 17:34

Законът все още не е влязъл в сила, но на практика много от правилата, уреждащи, на по-разговорен език казано, "училищната дисциплина" са всъщност преписани от вече съществуващите такива в Правилника за прилагане на Закона за народната просвета (действащият все още "училищен" закон), издаден от МОН. Текстът на новия закон може да откриете на сайта на Парламента, той все още се води законопроект, ето ви линк към него - http://www.parliament.bg/bg/bills/ID/15077/ (там срещу графата текст на законопроекта може да го видите в PDF формат). За да влезе един нов закон в сила, първо трябва да бъде обнародван след изчерпването на процедурите в Парламента, което е и станало с приемането му на второ четене от Народното събрание. Според сайта, това е станало на 30.09.2015 г. След приемането му на второ четене според Конституцията законът следва да се обнародва в Държавен вестник не по-късно от 15 дни. Държавен вестник излиза всеки вторник и петък, а електронната версия на официалния му раздел, където се съдържат обнародваните закони, е безплатно достъпна на неговия сайт => http://dv.parliament.bg/DVWeb/materiali ... 2D1C43065A . Аз лично не виждам все още да е обнародван, това ще стане може би най-късно във вторник следващата седмица. Самото обнародване е само предпоставка за влизането му в сила и не води автоматически до това, тъй като много често, както е и в този случай, в самия закон, в преходните и заключителните разпоредби, е указано кога и кои части от закона ще влязат в сила след обнародването му. Вас в този смисъл Ви интересува § 54, който се намира малко преди мотивите, посочени в законопроекта. Задълженията на учениците се намират в чл. 170 от законопроекта, който според изричното разпореждане на § 54 ще е в сила от следващата учебна година.
На пръв поглед хипотетичната забрана (казвам хипотетична, защото и аз не я откривам) за използване на мобилни устройства в училище следва да се съдържа в чл. 170 от законопроекта, който регламентира задълженията на учениците. Парадоксът е, че докато такава забрана отсъства в новия и още невлязъл в сила закон, такава се съдържа в чл. 135 от все още действащия Правилник на МОН (http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/-12809727), но относно действието на Правилника след влизането в сила на новия Закон за училищното и предучилищното образование не мога да дам отговор. Както и да е, забраната, която както установихме действа и до момента, се отнася до ползването на мобилни телефони по време на час и то без разрешение на учителя, а не простото внасяне на телефоните в училище.
Колкото до наказанията, според сега действащият Правилник на МОН те са уредени в чл. 139, а в новия закон ще бъдат в чл. 197, на практика същите, само че са добавени като възможни други преместването в друга паралелка или в самостоятелна форма на обучение, което не ми се вижда по-строго от преместването в друго училище или както журналистите му казват "изключване". Сега не съм запознат с "дисциплинарния" процес при налагане на наказания в училище, той до някъде е уреден, но най-вече зависи от степента на самото нарушение. Не мисля, че биха му дали повече от забележка от учителя, защото всъщност забележката от директора на училището, а не на учителя, реално се явява наказание по смисъла както на новия закон, така и на Правилника на МОН, или поне това е мое лично мнение, тъй като не съм вещ в тази материя, а все още не съм и юрист, но съм бил ученик :wink: .
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 295
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Закон за училищното образование

Мнениеот sonicvsb » 08 Окт 2015, 21:05

Благодаря на г-н/г-жа sterster за компетентното мнение.

Шегата настрана, искрено благодаря на thebeast и най-вече bvoykov за компетентните отговори, в които разкриват много неясноти за мен.

Ясно ми е, че за да бъде в сила един закон той задължително трябва да бъде обнародван в Държавен вестник, дори и да е приет от Народното събрание. Тъй като не можах да намеря текста на закона / законопроекта, следвах тази логика, за да открия, че няма възможен начин въпросния закон да е влязъл в сила. Благодаря за линковете към законопроекта и действащия правилник.

Явно целият този медиен шум е неоснователен, тъй като реално повечето от основните точки вече са били покрити в правилника. Единственото нещо ново, което е различно, явно е възможността на министъра да одобрява повече от три учебника по даден предмет. Лично за мен това покрива нечии интереси (на издателства), често знайни и незнайни. Като ученик в момента бих казал, че има достатъчно объркване между сегашните издателства и няма нужа от нови.

Действително и на мен ми стана интересно след посоченото от bvoykov за това какво би станало с Правилника за прилагане на Закона за народната просвета. Посоченото е доста голям парадокс, тъй като законопроекта и правилника се припокриват в голяма степен и би било безмислено да бъдат в действие и двата, а въпросната част за мобилните телефони явно действително липсва в закона.

Благодаря отново за отделеното време, както и най-вече за отговорите на моите главни въпроси. Оказа се, че действително въпросния закон не е влязъл и няма да влезе скоро в сила, както и че не съдържа определени текстове. Следователно твърденията, че ни се забраняват споменатите неща са неоснователни, нито по смисъл на новия закон, нито по смисъл на действащия правилник.
sonicvsb
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 08 Окт 2015, 15:25

Re: Закон за училищното образование

Мнениеот eurolinker » 09 Окт 2015, 13:17

sonicvsb, по темата - в мотивите към законопроекта за ЗПУО пише " Към закона не се предвижда правилник за прилагането му, което води до намаляване на обема от нормативни актове в системата на предучилищното и училищното образование.". С влизането на ЗПУО в сила, на основание §1 ПЗР на същия, ще бъде отменен сега действащия Правилник.
off topic - четох 2 пъти последния ви пост и открих само една грешка (липсващ опр. член). По мое скромно мнение, изразявате се правилно, логично и последователно. Горното е похвално само по себе си и имате моите адмирации.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител
 
Мнения: 702
Регистриран на: 15 Яну 2010, 15:55


Назад към Обсъждане на законопроекти


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron