начало

Мерките срещу COVID-19 вече ще са само локални Мерките срещу COVID-19 вече ще са само локални

Как да узаконим новият си бизнес?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Как да узаконим новият си бизнес?

Мнениеот cyberworld » 16 Фев 2021, 00:53

Уважаеми братя и сестри Българи. Не знаем дали тук е правилното място да поставим нашата тема, защото сме нови в тази платформа, но ще сме ви благодарни ако ни помогнете! Аз и моят бизнес партньор притежаваме сервиз за електроника в град Пазарджик. Чрез бизнеса ни намерихме сигурни източници(обикновени хора, физически лица), от които да закупуваме неработещи телефони. И искаме тези телефони да ги разглобяваме и частите им да ги продаваме в наш онлайн магазин за части за мобилни телефони, който все още го разработваме. С по 2 години гаранция за всяка една част. Обаче най-важните въпроси, който ни изскочиха са:

-Как да узаконим тези части? И как да докажем произхода им пред съответните органи, когато ни дойдат на проверка? И попитат откъде ги имате вие тези части? Къде са ви документите за тях?
Един наш колега, който се занимава с подобна дейност ни предостави неговият метод, по който той узаконява закупените от него втора употреба устройства и неработещи устройства. Той ни каза, че когато искаме да закупим от някой човек например един неработещ телефон Samsung A10, то трябва да му съставим съответните документи, в които да му попълним личните данни:

1. Договор за покупко-продажба, в който да опишем:
- Цената, броя, марката, модела и IMEI на телефона.
2. Декларация – Съгласие за обработване на лични данни съгласно Регламент(ЕС) 2016/779.
3. Приемо-предавателен протокол, в който да опишем:
- Цената, броя, марката, модела и IMEI на телефона.
4. Разходен касов ордер(това е документ, който се използва за документиране изплащането на парични средства от каса на предприятие). Тоест да извадим служебно извадени пари от касата ни, с които да платим на продавача и този касов бон от служебно извадените да го прикрепим към разходния касов ордер, в който сме попълнили данните на продавача на Samsung A10-ката.
И нашият познат ни каза, че тези четири документа е задължително да са с един и същ номер и на всеки от тях да сложим фирменият си печат.
След като вече сме си закупили този Samsung A10 и отиваме на фаза разглобяване и демонтиране на частите, които могат да се продадат от него, то първо е трябвало да се опишат в така нареченият ‘’Рецептурник’’. Например сме изкарали от него 5 части, които може да продадем. Слушалка, блок захранване, вибрация, Главен лентов кабел и задна камера. Тези пет части е трябвало да се опишат в рецептурника, че са извадени от този Samsung A10 със същият IMEI на телефона, който е описан в приемо-предавателния протокол и договора за покупко-продажбата, които сме съставили при покупката. Да поставим всяка част в плик с идентификационен номер, с който да докажем произхода, и че тази част е от този Samsung A10, който сме закупили и описали в документите за покупко-продажбата.

Да поясним, че не искаме да се регистрираме като пункт, който изкупува излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО). Защото не искаме да ставаме сметище. Искаме да изкупуваме само неработещи телефони и нищо друго.

Ще сме ви безкрайно благодарни ако ни информирате дали сме в правилна посока с този пакет от документи за покупко-продажба и рецептурника. Дали това е най-правилният вариант за узаконяване на частите и дали има още нещо, което трябва да се направи? Защото други хора, които се занимават с подобен бизнес не познаваме и няма откъде да извлечем достоверна информация по темата, а не ни се рискува на сляпо, че грешките могат да бъдат фатални и съответните органи при проверка могат да ни фалират с огромни актове, за които нямаме финансовата възможност да платим, защото притежаваме малък прохождащ бизнес, който тепърва развиваме в България.

И ако сме в правилната посока да попитаме след като извършим всичките тези процедури и тръгнем към продажбата на частите, то етикетите с който трябва да опишем частите, какво трябва да пише на тях?
Например:
1. Име и вид на дадената част( Задна Камера за Samsung A10)
2. Името на фирмата ни.
3. На произход да пише Рециклирана-подновена част.

Също да има и втори стикер, който да бъде гаранционен стикер.
Също ще пуснем и стокова разписка, гаранционна карта с 2 години гаранция от датата на покупката и фактура по желание с касов бон от касов апарат, който ни е само за онлайн поръчките. Защото не сме готови още за Супто.

Според вас това правилният начин ли е за узаконяване на частите? Предварително ви благодарим за оказаното съдействие и ви пожелаваме да сте много здрави вие и семействата си, за да си сбъднете мечтите и плановете на живота си! :)
cyberworld
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 03 Фев 2021, 19:00

Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron