Страница 1 от 1

Право на оспорване по съдебен ред

МнениеПубликувано на: 28 Ное 2018, 16:43
от ivarbanov
Въпросът ми е могат ли да се оспорват указания на административен орган по съдебен път?
Конкретно указания от директора на РЗОК до лекари и аптеки по предписване и отпускане на лекарствени продукти.
Правилно ли класифицирам тези указания със задължителен характер като общ административен акт. Ако е така, мога да се възползвам от правата ми по глава 10, раздел две от АПК.

Въпросът ми е породен от твърдението на адвокат, че такива разпоредби могат да се оспорват само по административен ред и сме длъжни да ги изпълняваме. Аз обаче ги намирам противоречащи както на материално правната уредба, така и на целите на закона. А и на добрите нрави и вкарващи ме във вероятно престъпление по служба и дирене на наказателна отговорност ако болният пострада в резултат от отказа да му отпусна лекарства спазвайки указанията.
А липсата на правна възможност за защита не ми се върже със сочените най съществени промени в административното правосъдие в най ново време със създаване на специализираните административни съдилища и приемане на АПК.

Но така мисля аз като непрофесионалист, за това моля и за друго мнение.

И честит първи сняг! :D

Re: Право на оспорване по съдебен ред

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2019, 12:05
от minaconsult
Здравейте, г-н Банов,

съществено за въпроса ви е под каква форма е дадено това указание, тоест чрез заповед ли? Допълнително, следва да уточните и дали то е адресирано само до конкретен лекар/аптека, или до всички лекари/аптеки, които попадат в обхвата на дадения район на РЗОК. За повече информация и консултация бихте могли да се свържете с нас чрез запитване на следния линк: