начало

Общите събрания в адвокатурата се отлагат, но не е ясно точно за кога Общите събрания в адвокатурата се отлагат, но не е ясно точно за кога

Издаване на ЕГН на чужд гражданин, адресна регистрация

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Издаване на ЕГН на чужд гражданин, адресна регистрация

Мнениеот dimitar155 » 24 Юли 2019, 17:46

Здравейте, имам следния казус. Чужденец от 3-та страна(Турция) живее в България от доста време. Сега иска да си изкара ЕГН, за да може да живее постоянно или за по-дълъг период от време в България. За да има ЕГН трябва да има постоянен адрес, а той живее в апартамент под наем. Ако му дам да се регистрира на този адрес(за което от общината искат нотариален акт, декларация от собственика и един куп документи от наемателя) и тоя в някакъв момент изчезне, няма как да го махна от този адрес. Единствения начин е тоя да си смени адреса сам. Има ли някакъв начин да го принудя да си смени адреса или да се дерегистрира от ГРАО? Четох че можело с писмо до кмета на района, но заличаването става само при нарушение на чл. 98б или чл. 92 от закона за гражданската регистрация(ако съм запомнил правилно номерата на членовете).
dimitar155
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 06 Фев 2018, 15:58

Re: Издаване на ЕГН на чужд гражданин, адресна регистрация

Мнениеот doondie » 25 Юли 2019, 00:38

Първо, ЕГН нямат ли само български граждани?
Второ, за ЕНЧ нямам представа какви са изискванията.
Трето, по-рано т.г. имаше репортаж по една от националните телевизии за неин служител, на чийто адрес от години "живеят" чужденци, регистрирани там от предишния собственик на жилището. Както се досещаш, той от години пише писма и жалби и досега нищо. Но най-накрая от общината решили да свикат комисия по казуса му и евентуално да го решат. По закон или каквото там не можело току-така да се заличава лице от адрес — трябвало да стане лично. Нещо такова му казвали досега. А човекът е собственик на жилището и декларира, че там чужденци не живеят, откакто е закупено. Чиновниците обаче изобщо не ги интересува. Заплатата си им върви така или иначе.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 359
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Издаване на ЕГН на чужд гражданин, адресна регистрация

Мнениеот jhoro » 26 Юли 2019, 12:28

doondie написа:Първо, ЕГН нямат ли само български граждани?
Второ, за ЕНЧ нямам представа какви са изискванията.

Първо - и да, и не. Защото
Чл. 11. (1) Единният граждански номер (ЕГН) е административен идентификатор на подлежащите на регистрация физически лица съгласно чл. 3, ал. 2. Това е уникален номер, чрез който физическите лица се определят еднозначно.
Чл. 3. (2) В регистъра на населението се вписват:
1. всички български граждани;
2. чужденците, които са:
а) получили разрешение за дългосрочно или постоянно пребиваване в Република България;
б) (отм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.)
в) получили статут на бежанец или хуманитарен статут или на които е предоставено убежище в Република България.
Закон за гражданската регистрация

Тоест - всички имат номер, но за да се различават е прието, че за българските граждани е ЕГН, а за чужденците ЛНЧ (а не ЕНЧ).
Чл. 16. (4) Личният номер за чужденец (ЛНЧ) идентифицира еднозначно продължително, постоянно и дългосрочно пребиваващите чужденци в Република България, както и военнослужещите и членовете на цивилния компонент на структура на НАТО, разположена в Република България, и техните зависими лица. Начинът на неговото формиране се определя от Министерския съвет.
Закон за българските документи за самоличност


Трето - точно за жител на Репу̀блика Ту̀рция има деликатни моменти. Може да се окаже (докаже), че той е бивш български гражданин, напуснал България по време на „Възродителния процес“ и „Голямата екскурзия“. Той или неговите родители.

Към питащия - моят съвет е, не си „връзвайте здрав пръст“.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1884
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron