Страница 1 от 1

Сиутация около връчване на призовка

МнениеПубликувано на: 14 Авг 2019, 12:19
от nadegdabg
Здравейте,
По време на отпсук на адреса ми на постоянно местожиевене се е получила призовка, и какво от това, ще каже някой. На призовката е изписан точния адрес на жилището, където живея - етаж, апартамент. За получател на призовката само първото име съвпада с моето бащино и фамилно нямат нищо общо, в смисъл не може да става дума за правописна грешка. По номера на делото, вписан в призовката влязох в електронния сайт на районния съд, за частни граждански дела насрочени до 30 декември 2019 . такъв номер дело не беше вписан.
Какво е необходимо да правя? Според мен не съм длъжник на никого. Ако отида да получа призовка - имената ми не съвпадат и ще загубя половин ден. Моля за съвети!

Re: Сиутация около връчване на призовка

МнениеПубликувано на: 14 Авг 2019, 13:56
от memento_mori
Моля да уточните дали призовката е получена от лице от домакинството срещу подпис, защото съдебните книжа се считат за връчени, след като получателят се е подписал. В случай, че съобщението е получено, то най- вероятно е при вас и можете да се запознаете за какво става въпрос- призовка за насрочено дело или заповед за изпълнение, препис от искова молба?
Като човек изпълняващ тази позиция, мисля, че Вие сте описали случай, при който призовкарят е посетил адреса Ви, не е намерил никого и е оставил бележка/съобщение да се явите в съда да получите съдебния документ(това не е призовка или друг съдебен документ). Друг вариант е да е залепил уведомление, но там трябва да се спазят изискванията чл. 47 от ГПК- три посещения, едно от които в неприсъствен ден или при събрана информация, че лицето не живее на адреса- идеята е, че дори и адресатът да не живее на адреса е възможно живеещите там да имат връзка с него и да го информират.
Ако сте намерили бележката или уведомлението на вратата или в ПК, тук не става въпрос за връчване на призовка/съобщение, а просто Ви уведомяват, че можете да получите съответните документи в съда. В бележката на призовкаря посочено ли е името на длъжностното лице? Изписаните имена на адресата се отнасят за конкретното лице, ако не съвпадат с вашите, най- вероятно вие не сте адресат на съобщението и не би имало никакви последици за вас от неполучаването му? Имате ли информация дали на адреса са Ви са регистрирани други лица- бивши наематели/собственици?

Re: Сиутация около връчване на призовка

МнениеПубликувано на: 14 Авг 2019, 14:15
от nadegdabg
На посочения адрес живея над 20 години- наематели и съвпадения мисля че е невъзможно за посочения адрес.Действително на бланката е написано- Уведомление Не е връчвано лично, явно е била залепена на входната врата на кооперацията и някой съсед я е откъснал и пуснал в пощенската кутия. Посочено е / с име/длъжностно лице - връчител -призовкар.

Re: Сиутация около връчване на призовка

МнениеПубликувано на: 14 Авг 2019, 15:32
от memento_mori
Има случаи, при които на конкретен адрес се водят регистрирани лица, които са напълно непознати за собствениците на жилището и за живеещите в него. Мистерия е, как са успяли да се регистрират на адреса... При желание може да проверите в общината дали във вашето жилище не се водят като живеещи други хора.
Ако става въпрос за уведомление- на самото уведомление трябва да е посочено, че адресатът в рамките на две седмици трябва да получи в канцеларията на съда съобщението. Ако имената не съвпадат и нямате непогасени задължения, значи е станала някаква грешка и не би трябвало да има негативни последици за вас, ако не получите съдебните книжа.
Нищо не Ви пречи, да позвъните в гражданско деловодство на съда да ви направят справка за всеки случай, дали не сте страна по някое дело. В по- малките съдебни райони, няма проблем да ви дадат нужната информация. Лично съм виждал съобщения, на които деловодителят е объркал имената на адресата, на когото е трябвало да бъде връчено съобщението.

Re: Сиутация около връчване на призовка

МнениеПубликувано на: 14 Авг 2019, 15:53
от nadegdabg
Излязохте напълно прав memento_mori Отидох до районния съд и се оказа грешка в името на получателя,т.е това не съм аз, призовкаря писал и мечтал за нещо...... и започнаха че данните се вземали от есграон те не били виновни и тнт. Не знам дали ситуацията е типична само за нашите географски ширини. Благодаря за съветите, те ме накараха да отида на място и да изясня ситуациата.