начало

От понеделник приемат документи в конкурса за преместване в районните прокуратури От понеделник приемат документи в конкурса за преместване в районните прокуратури

Съсобственост на МПС

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Съсобственост на МПС

Мнениеот gmkostov » 05 Яну 2020, 11:12

Здравейте. Искам да подаря на съпругата си лека кола, но да бъде изненада. Има ли начин да я регистрирам на нейно име без тя да разбере? Понеже предполагам, че отговорът ще е по-скоро не, следващият ми въпрос е, мога ли да я впиша поне като ползвател? Има раздел за тази цел в талона, но там пише че става дума за ползвател, който не е собственик, а тя практически ще е съсобственик заедно с мен, защото сме съпрузи. Обаче ако искам да я изненадам, трябва да регистрирам колата на мое име. И по принцип, ако съпругата ми управлява кола която е на мое име, на която тя всъщност е съсобственик, как ще го докаже ако я спрат и я питат защо управлява МПС, което не е на нейно име? Трябва да си носи брачното свидетелство може би?
gmkostov
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 02 Апр 2017, 21:22

Re: Съсобственост на МПС

Мнениеот Pause » 05 Яну 2020, 21:49

В контекста на вашите разсъждения е да управлява автомобила с пълномощно което не е задължително. Това, че се управлява чужд автомобил т.е. не изключително собствен не значи, че е откраднат т.е. липсват достатъчно данни нюанси има при нарушения по ЗДВП или при ПТП и последвало бягство.
Аватар
Pause
Активен потребител
 
Мнения: 1615
Регистриран на: 29 Авг 2008, 16:14

Re: Съсобственост на МПС

Мнениеот TheOldMan » 05 Яну 2020, 23:10

Тъста ми от 12 години кара кола, която се води на мое име. Прекарва я на преглед, дори сключва застраховка "гражданска отговорност". Има си акт за това време, има и едно леко ПТП за което не е викан КАТ, но е изплащано безщетение за другия пострадал автомобил (вероятно де... не съм се интересувал :) ) . За цялото това време аз не съм участвувал или съм бил търсен по никакъв начин във всичките тези дейности.
Така че ... регистрирайте си колата на свое име и не му мислете много - проблеми няма да има. Единствено след изненадата е добре съпругата ви да провери дали са й "зачислили" половината от данъка и да го плаща (или вие да го плащате от нейно име), че има разправии при евентуална продажба някога в бъдеще...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1621
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19

Re: Съсобственост на МПС

Мнениеот advocatusdiaboli » 06 Яну 2020, 19:48

gmkostov написа:Здравейте. Искам да подаря на съпругата си лека кола, но да бъде изненада. Има ли начин да я регистрирам на нейно име без тя да разбере?

Регистрацията би могла евентуално да стане с нотариално заверено пълномощно от нея за представителство пред (изброявате си някакви) държавни органи и между другото вмъквате в КАТ и стискате палци да не го прочете. Проблем ще възникне при регистрацията при този вариант, ако колата се пререгистрира, т.е. купил сте я от български собственик, защото се иска договора за покупко - продажба. Ако няма регистрация в България (внос) това с пълномощното е вариант.

gmkostov написа:Обаче ако искам да я изненадам, трябва да регистрирам колата на мое име.

Ама това упражнение с пълномощното за представителство, според мен е безсмислено, защото семейният кодекс казва, че независимо на чие име е придобито имуществото, то е обща собственост на съпрузите. Как ще докаже, че и тя е собственик на колата - ами в практиката, поне за момента, не съм срещала случай, като те спрат полицаи и видят на малкия талон различно от твоето име, да правят проблем. Ако пък много се притеснявате, направете ѝ Вие пълномощно.
"Правото е изкуството да се създава равенство и справедливост, а адвокатът е техен закрилник от незапомнени времена до днес".

https://www.petkovalegal.com/author/fifoza/
advocatusdiaboli
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 29 Авг 2019, 11:07

Re: Съсобственост на МПС

Мнениеот kalahan2008 » 06 Яну 2020, 19:58

НАРЕДБА № I-45 ОТ 24 МАРТ 2000 Г. ЗА РЕГИСТРИРАНЕ, ОТЧЕТ, СПИРАНЕ ОТ ДВИЖЕНИЕ И ПУСКАНЕ В ДВИЖЕНИЕ, ВРЕМЕННО ОТНЕМАНЕ, ПРЕКРАТЯВАНЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА РЕГИСТРАЦИЯТА НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И РЕМАРКЕТА, ТЕГЛЕНИ ОТ ТЯХ, И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДАННИ ЗА РЕГИСТРИРАНИТЕ ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА
Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2012 г.) Собственикът е длъжен да представи превозното средство и необходимите документи в определения срок за извършване на регистрация, промяна в регистрацията или прекратяване на регистрацията.
(2) Когато превозното средство е собственост на две и повече лица, действията по ал. 1 могат да се извършат по искане от един от съсобствениците при писмено упълномощаване от останалите.
(3) (Новa - ДВ, бр. 93 от 2006 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 45 от 2014 г., в сила от 30.05.2014 г.) Физическо или юридическо лице, което използва превозното средство по силата на правно основание, различно от правото на собственост, се вписва в свидетелството за регистрация като ползвател на превозното средство по искане на собственика.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3746
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Съсобственост на МПС

Мнениеот Pause » 06 Яну 2020, 23:45

Ако е само съпругата като ползвател, улеснява издирването на нарушителя, но ако има и две деца и някой роднина и приятел който също ползва автомобила и ги впише в талона?
Аватар
Pause
Активен потребител
 
Мнения: 1615
Регистриран на: 29 Авг 2008, 16:14

Re: Съсобственост на МПС

Мнениеот gmkostov » 30 Яну 2020, 18:17

Здравейте. Разбрах, че няма проблем съпругата ми да си кара колата, която е на мое име, но доколкото я познавам ще се зарадва повече, а си види името върху талона - иначе удоволствието ѝ няма да е пълно. Но се надявам, като поразсъждаваме заедно да се убеди, че това няма никакво значение. :)

Благодаря за информацията!
gmkostov
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 02 Апр 2017, 21:22

Re: Съсобственост на МПС

Мнениеот bvoykov » 30 Яну 2020, 20:14

Ако купувате колата за първи път, на теория е възможно да сключите договора като такъв в полза на трето лице. Тоест Вие и потенциалният продавач ще сте страни по договра, а жена Ви няма да е необходимо да участва активно в него или да се подписва, и може по този начин да стане собственик. В КАТ обаче ще трябва най-вероятно тя да инициира административната процедура по регистрация, за да ѝ бъде изваден талонът на нейно име. Това е поне най-близкото до "изненада", за което се сещам.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 302
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Съсобственост на МПС

Мнениеот tochotocho » 05 Фев 2020, 20:43

Купуваме автомобил от авто къща. Купувачи сме 5 човека х 1000 лв . Така е и в договора за продажба. При регистрация в КАТ проблем. Не може да се запишат в големия, малкия талон 5 човека - съсобственици. Моля, за коментар. Отказът е устен. Просто връщат документите. Не може ! и толкова. !
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 414
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron