Страница 1 от 1

Как да заведа дело срещу общината

МнениеПубликувано на: 27 Фев 2020, 17:36
от jorkata2222
Здравейте, никога досега не съм водил дела и имам нужда от помощ. Искам да зареда дело срещу Столична община и по конкретно "паркинги и гаражи". Касае се за неправомерно преместен автомобил от "паяк". Какви са стъпките?

Re: Как да заведа дело срещу общината

МнениеПубликувано на: 27 Фев 2020, 18:12
от vili_spasova
Здравейте.
Първо считам, че ответната страна по бъдещото Ви дело не е "Паркинги и гаражи" а "Център за градска мобилност" ЕАД. Те преместват принудително неправилно паркирани мпс. Може би е добре да се посъветвате с адвокат или познат юрист, който ще Ви информира за начините и сроковете за обжалване на принудителна административна мярка /ПАМ/.

По лични наблюдения съдът често отхвърля жалбите и осъжда жалбоподателя да заплати на ответника разноски. Ако Ви е интересно погледнете на страницата на АССГ - раздел информация за дела с ответник "ЦГМ" ЕАД.

Re: Как да заведа дело срещу общината

МнениеПубликувано на: 27 Фев 2020, 18:55
от doondie
Какъв е случаят? Лично мнение ли е, че принудителното преместване е неправомерно?

Re: Как да заведа дело срещу общината

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2020, 17:36
от jorkata2222
Не е лично мнение. Проверих други дела и ЗДП. Там установих, че ако колата не пречи на другите участници в движението и не е поставен забранителен знак, нямат законото право да ме вдигат. Точно такъв е моят случай. Трябва да попитам адвокат и той да внесе жалбата ми в съда, така ли е ?

Re: Как да заведа дело срещу общината

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2020, 19:20
от doondie
Пак не се разбира какъв е случаят.

1. Къде е паркирано — на улица с/без интензивен трафик?
2. Как е паркирано — в коя страна на пътното платно, в каква посока е бил ориентиран автомпбилът, какво е движението (едно- или двупосочно)?
3. Как е установено твърдяното нарушение — по нечий сигнал или „случайно”, съответно имало ли е и други нарушители, които обаче не са санкционирани?
4. На какво основание е издадена ПАМ — нарушение по ЗДвП или общинска наредба, съответно по кой член?
5. Има ли снимков материал и/или свидетели?

Жалба може и без адвокат да се внесе, стига да е спазен съответният срок за обжалване, който не помня наизуст какъв е. С адвокат обаче ще е професионално подадена жалбата, съответно представителството в съда. Рискуваш обаче да платиш за адвокатска помощ и да не спечелиш, тъй като няма гаранция. Както има случаи на отменени мерки, така има и на потвърдени. Всичко зависи от конкретните обстоятелства.

Re: Как да заведа дело срещу общината

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2020, 13:03
от jorkata2222
1. Къде е паркирано — на улица с/без интензивен трафик?
В квартална улица без интензивен трафик
2. Как е паркирано — в коя страна на пътното платно, в каква посока е бил ориентиран автомобилът, какво е движението (едно- или двупосочно)?
Първа кола на еднопосочен път от страната на паркиралите коли. Преди знак за синя зона, на повече от 5 метра от кръстовище
3. Как е установено твърдяното нарушение — по нечий сигнал или „случайно”, съответно имало ли е и други нарушители, които обаче не са санкционирани?
В случея нямаше други коли, но пътят позволя да се паркира зад мен
4. На какво основание е издадена ПАМ — нарушение по ЗДвП или общинска наредба, съответно по кой член?
Автомобилът пречи на движението
5. Има ли снимков материал и/или свидетели?
Има снимки

14 дни доколкото видях ми е срока. Ако ходя сам в Софийски районен съд ли трябва да подам жалба? Ако е през авдокат, всеки адвокат на територията на София ли може да го направи ? По-добре да е специализиран в този тип казуси ?

Re: Как да заведа дело срещу общината

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2020, 20:43
от gridiron
Ако имате пари използвайте услугите на адвокат Съдиите с друго око гледа на човек без адвокат Може да си знаете урока, но предразсъдъците им и статуквото казват друго

Re: Как да заведа дело срещу общината

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2020, 21:13
от bvoykov
gridiron написа:Ако имате пари използвайте услугите на адвокат Съдиите с друго око гледа на човек без адвокат Може да си знаете урока, но предразсъдъците им и статуквото казват друго

Знам, че едва ли ще обърнете внимание на написаното от мен, но казаното от Вас не е вярно предвид на това, че съм виждал съдии, които са отхвърляли искове на мобилни оператори, колектори и т.н. и когато страната се е явявала и без адвокат, поради прилагането на служебното начало по тези потребителски дела, без обикновеният човечец да си мръдне и пръстта (освен да пусне едно празно възражение от бланката, която се прилага при връчването на заповед за изпълнение) или да каже гък. Самозащитата пред съда според мен трябва да е по-скоро изключение, отколкото правило, защото при непознаване на процесуалните правила в гражданския процес всяка грешка е фатална.

Re: Как да заведа дело срещу общината

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2020, 21:42
от kdkrastev1234
А аз като адвокат, ще те посъветвам да не жалиш. Рискът да загубиш е около 80 %. Юристите им се занимават с типови дела и се понаучиха какво да правят. А настройката на съдиите към момента е да отхвърлят жалбите. Рискуваш да платиш такси, хонорари, а накрая и техните разноски.
Ако все пак решиш са жалиш, ползвай адвокат. Производтвото не е леко и трудно ще се оправиш без такъв.

Re: Как да заведа дело срещу общината

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2020, 02:29
от doondie
jorkata2222 написа:Първа кола на еднопосочен път от страната на паркиралите коли.
(...)
В случея нямаше други коли, но пътят позволя да се паркира зад мен
В крайна сметка имало ли е други паркирани коли или не? А други санкционирани водачи, доколкото ти е известно? И какво значи "от страната на паркиралите коли" – вдясно или вляво, само върху платното или и върху тротоара?

jorkata2222 написа:4. На какво основание е издадена ПАМ — нарушение по ЗДвП или общинска наредба, съответно по кой член?
Автомобилът пречи на движението
ОК, но по кой член от закона? Акт не са ли ти съставили? В какво се изразява преченето на движението?

jorkata2222 написа:5. Има ли снимков материал и/или свидетели?
Има снимки
Те по принцип не са доказателство в съда. Какво са снимали обаче, щом според теб няма нарушение?

jorkata2222 написа:Ако ходя сам в Софийски районен съд ли трябва да подам жалба?
В първия коментар по темата са те ориентирали къде се подава жалба – в местния административен съд. Ако си от София, това е АССГ.

jorkata2222 написа:Ако е през авдокат, всеки адвокат на територията на София ли може да го направи ? По-добре да е специализиран в този тип казуси ?
Всеки упълномощен от теб адвокат, на когото си платил за услугата, може да внесе жалбата и да те представлява пред съда. Не знам дали адвокатите имат специализация, но предварително следва да се интересуваш с какви дела се занимава конкретният адвокат – граждански, административни, наказателни или каквито там има. Все пак наемането не става насила. Нормално е първо да те консултира, за което може и да ти иска пари.

Ето ти две случайни примерни дела, които те съветвам да прочетеш от край до край. Първото ми попадна тези дни, докато търсех информация за подобен на моя казус, тъй като преди около 2 седмици ме глобиха с фиш за неправилно изпреварване без създаване на опасност за движението. Ще го обжалвам, затова събирам информация. А второто дело е отново случайно, но този път търсих заради твоя казус. При едното съответната ПАМ е потвърдена, докато при другото е отменена. Това е на първа инстанция. На следваща инстанция – ВАС – решението може да бъде отменено, така че по-добре си потърси информация за съществуваща съдебна практика от възможно по-горна инстанция, без значение дали сам ще се защитаваш или ще наемеш адвокат, който ще го направи по-професионално от теб.

1. Решение № 279 от 05.07.2019 г. (в сила от 06.08.2019 г. – необжалвано) на Административен съд-Добрич по дело № 179/2019 г.
- ПАМ е потвърдена въпреки липсата на знак за принудително отстраняване, тъй като според съда е налице опасност/невъзможност за движението в следствие на неправилно паркиране.
2. Решение № 1860 от 14.11.2016 г. (в сила от 19.06.2017 г. – необжалвано) на Административен съд-Бургас по дело № 974/2016 г.
- ПАМ е отменена, тъй като според съда не е налице опасност/невъзможност за движението в следствие на неправилно паркиране и при липса на знак за принудително отстраняване.

Успех и пиши как вървят нещата, ако решиш да обжалваш въпреки опитите да те разколебаят! о/

Re: Как да заведа дело срещу общината

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2020, 16:24
от kdkrastev1234
Бе преди няколко години ги отменяха. В момента масово отхвърля жалбите, дори и когато са основателни /поне по мое мнение/. Настройката ба съда е доста пременена, така че трябва да се гледа практиката от последите години. Цитираната практика ме подкрепя - по-старото решение уважава, а по-новото ново отхвърля.