начало

МВР описа 31 индикатора за психични проблеми на полицаите МВР описа 31 индикатора за психични проблеми на полицаите

Мога ли да съдя общината за счупен крак/капачка?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Мога ли да съдя общината за счупен крак/капачка?

Мнениеот kirilovsf » 10 Мар 2020, 15:25

Здравейте :) Моя позната падна в центъра на града на участък не ремонтиран от десетилетия с дупки и стърчащи железа отрязани на 1-3 сантиметра от асфалта.Счупи си капачката на едното коляно, разпори си ръката на две места и доста лошо си удари главата. В Бърза помощ и поставили шини на крака и зашили дълбоките рани на ръката и я изписали след няколко дни. Закарал я е познат-случайно срещнат до мястото на инцидента. Има ли смисъл да се пробва да търси някакво обезщетение от общината? Разполага само с епикриза и снимки от болницата.Случило се е преди около 30 дни.
kirilovsf
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 04 Мар 2010, 17:48

Re: Мога ли да съдя общината за счупен крак/капачка?

Мнениеот katerinakuch » 10 Мар 2020, 15:28

Да, но нека да ангажира адвокат, който да и съдейства. Мога да Ви насоча към такъв.
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1128
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Мога ли да съдя общината за счупен крак/капачка?

Мнениеот jhoro » 10 Мар 2020, 17:20

katerinakuch написа:Да, но нека да ангажира адвокат, който да и съдейства. Мога да Ви насоча към такъв.

ВЕрно ли бре?
Ми що тогава да се води дело - направо идва въпросния адвокат и казва какво да стане!

kirilovsf написа:Здравейте :) Моя позната падна в центъра на града на участък не ремонтиран от десетилетия с дупки и стърчащи железа отрязани на 1-3 сантиметра от асфалта.Счупи си капачката на едното коляно, разпори си ръката на две места и доста лошо си удари главата. В Бърза помощ и поставили шини на крака и зашили дълбоките рани на ръката и я изписали след няколко дни. Закарал я е познат-случайно срещнат до мястото на инцидента. Има ли смисъл да се пробва да търси някакво обезщетение от общината? Разполага само с епикриза и снимки от болницата.Случило се е преди около 30 дни.

В случая основното е, не доказателствата за причинените вреди и пропуснати ползи, а това, че точно Общината е виновна за случилото се!
Такива доказателства могат да бъдат - АУАН (при ПТП), констативен протокол (че въпросния участък не е обезопасен и не е маркиран), свидетелски показания и още много.
Защото другата страна ще попита - „При толкова хора, които минават оттам - как пък Вие паднахте?“
Знам, че звучи кофти, но емоциите са излишни.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1885
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Мога ли да съдя общината за счупен крак/капачка?

Мнениеот nikodim77 » 10 Мар 2020, 19:17

Здравейте,
Достатъчно в съда ще е Вашата позната да изтипоса обстоятелството, че участъкът не е ремонтиран от десетилетия, с дупки и стърчащи железа - отрязани на 1-3 сантиметра от асфалта, особено, ако живее в този град, в близост и това е редовен маршрут на преминаване от страна на позната Ви. И това в едно с отговор на въпроса поставен от jhoro „При толкова хора, които минават оттам - как пък Вие паднахте?“... и до там с делото... Остави другото, ами ще следва да понесе всички негативи (финансови) от цялата „съдебна сага”.
Далеч сме от американците, които съдят всекиго за всичко и от това извличат ползи и дивиденти... :wink:
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 727
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Мога ли да съдя общината за счупен крак/капачка?

Мнениеот jhoro » 10 Мар 2020, 20:22

nikodim77 написа:Далеч сме от американците, които съдят всекиго за всичко и от това извличат ползи и дивиденти... :wink:

Едно „намигване“. Това, че Хамериканците „завеждат дела“ за щяло и нещяло - още не означава, че печелят всичките!
И другото - там има една категория адвокати, при които хонорара е в зависимост от успеха на иска, и е процент от присъденото. Докато в България - адвокатските такси са твърди и категорични.Даже не винаги се признават за „разноски по делото“!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1885
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Мога ли да съдя общината за счупен крак/капачка?

Мнениеот nikodim77 » 10 Мар 2020, 22:50

Ха, jhoro, поставянето на „Х” пред „американците” ми напомни за великият-голям – Тодор Колев (Поклон пред паметта му), който изпя „Как ще ги стигнем”. Mакар в текста да липсва Х-то той пеейки я нежно, финно и леко, го добавяше... Ние отдавана сме ги стигнали, че и задминали, но уви – само по лошотия...
По отношение на адвокатските възнаграждения, не споделям в цялост становището Ви за твърдостта и категоричността на същите. Редица текстовете в НМРАВ сочат размер на възнаграждението съобразно материалния интерес, че и процент в добавка в зависимост от стойността на интереса.
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 727
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Мога ли да съдя общината за счупен крак/капачка?

Мнениеот doondie » 11 Мар 2020, 03:43

jhoro написа:Това, че Хамериканците „завеждат дела“ за щяло и нещяло - още не означава, че печелят всичките!
Коментарът му беше ироничен, намеквайки че с такива доводи ищцата няма шанс.

kirilovsf написа:Има ли смисъл да се пробва да търси някакво обезщетение от общината? Разполага само с епикриза и снимки от болницата.
Има смисъл, разбира се. Обезщетение обаче, предвид държавата, в която живеем, респективно смешната ни съдебна система, реално няма да има. За роботизирания български съд "обезщетение" = разходи за лечение. Така че твоята позната има пълното право да се жалва пред Съда, съответно да получи "обезщетение" за покриване на разходите за лечение (и правна защита). Ще ѝ трябват повече от епикризи и снимки обаче. Ще трябва да докаже направените разходи чрез фактури и прочие. Епикризите и снимките ще докажат нуждата от медицинска помощ и причината за претърпяната телесна повреда, но не и разходите.

Хора са съдили успешно общините си по ЗОДОВ заради счупване на крайници след подхлъзване върху заледен участък от пътя (въпреки че знаят, че всяка година има зима, ако трябва да ползвам логиката по-горе, хаха), както и за повредени МПС в следствие пропадане в дупка на пътя и прочие ситуации, в които съответният стопанин (общината) не е положил достатъчно грижи, за да предотврати инцидентите. Някаква жена пък, четох преди година-две, била осъдила общината си да ѝ плати част от разходите за животоспасяваща ветеринарна грижа за бездомно куче, което намерила в безпомощно състояние на улицата, а общината отказала да се погрижи за него. Разбира се, Съдът я ощетил за част от сумата, гледайки под лупа всяка манипулация, но поне някакви пари си е възстановила, въпреки че е свършила задължението на общината по спасяването на животното (вменено ѝ по ЗЗЖ). И така.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 359
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Мога ли да съдя общината за счупен крак/капачка?

Мнениеот boxko » 13 Мар 2020, 14:31

Колеги,
общината не отговаря по ЗОДОВ, а по ЗЗД!
Има смисъл да си търси обезщетение и то няма да бъде никак малко, съдейки по описаните наранявания.
Въпросът "Защо пък точно вие паднахте?" въобще не е притеснителен, най-малкото е житейски нелогичен.
Пострадалата да се обърне към адвокат и смело да действа, а общината да си оправи тротоарите!
boxko
Потребител
 
Мнения: 151
Регистриран на: 01 Авг 2010, 14:54

Re: Мога ли да съдя общината за счупен крак/капачка?

Мнениеот tochotocho » 15 Мар 2020, 21:14

Бо...Набий го в мозъците на част от съдийте на СРС. Имам иск срещу неправилно вдигане с паяк на автомобила -инвалиден стикер, паркиран на инвалидно място. И СРС - съответния състав с Определение ми указва,че неправилно съм предявил иска си по ЗЗД срещу паяковата служба, трябвало да съдя Общината !
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 414
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron