начало

Общината е осъдена да плати 180 000 лева на младеж, паднал в триметров ров до НДК Общината е осъдена да плати 180 000 лева на младеж, паднал в триметров ров до НДК

Шофиране с временно отнета книжка ?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Шофиране с временно отнета книжка ?

Мнениеот gnivanov » 16 Юни 2020, 14:41

Здравейте, на 03.06.2020 при пътуване ме спряха за проверка и се оказа, че имам 2 неплатени глоби, в резултат на което ми отнеха книжката както и малкия талон, също така годишния технически преглед беше изтекал преди 10 дни. Въпреки това продължих, защото имах важно пътуване планирано 1 месец по-рано. Трябваше да ходя на лекар до Варна.
На следващия ден ме спряха отново, вече нямаше какво да ми вземат, затова ми взеха и регистрационните номера. Наложи се да връщам колата с платформа :x
Като се върнах платих си глобите и ми върнаха книжката, но с колата нещата не изглеждат добре. Казаха че трябва да чакам наказателно постановление и ще имам административно наказание и няма да мога да регистрирам колата половин година.
Искам да попитам някой знае ли наказанието за шофиране с временно отнета книжка? А за отнет малък талон? Чух че било много сериозно, можело да те съдят. Вярно ли е че те третират така сякаш никога не си имал книжка ?
Не е справедливо само защото не съм успял да платя глобите да се отнасят така сякаш съм карал пиян или сякаш съм блъснал някого. Мога ли да обжалвам нещо като излезе НП ?
Сега мога да карам, но не и моята кола. Отделно че плащам застаховка, винетка, данъка платих и всичко напразно.
gnivanov
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 16 Юни 2020, 14:30

Re: Шофиране с временно отнета книжка ?

Мнениеот doondie » 18 Юни 2020, 10:47

Доста неприятна ситуация, и то основно заради полицейщината в страната.

Катаджиите не ти ли дадоха възможност да си платиш глобите на място? А онлайн не можа ли да ги платиш по-късно през деня?

Как така си продължил, след като са ти взели книжката? Какво ги е спирало да те догонят 100 м по-надолу и да свалят номерата на момента, вместо "случайно" на следващия ден при "рутинна проверка", разбирай без абсолютно никаква причина, да свалят номерата на автомобила? Която мярка е хипер нещастна, впрочем, понеже нищо не ти пречи да ползваш друг автомобил. Колата не е виновна, че не си имал книжка и т.н.

Би могъл да обжалваш в съда дерегистрацията на МПС-то, но по всяка вероятност ще се разочароваш от бездушието на съдиите. Ти не си имал и преглед, което допълнително усложнява ситуацията, но не е фатално, ако Съдът реши, че репресията срещу теб е неоснователна. Това че са ти взели книжката поради неплатени глоби, не значи, че си неправоспособен водач или такъв, който застрашава останалите участници в движението. Още повече че глобите трябва да са пратени на НАП вече, така че катаджиите следва да спрат с рекета си. Реално за едно и също нещо те наказват 2-3 пъти.

Никой няма да те съди за това. Ще те глобят 100-300 лв (чл. 177, ал. 1, т. 2 от ЗДвП) и ще дерегистрират колата за 6-12 месеца (чл. 171, т. 2а, б. "а" от ЗДвП). Ако размерът е определен над минимума, имаш всички основания да обжалваш. Самото наказание обаче най-вероятно няма да го отменят, защото законът е написан така, че могат да правят, каквото си искат.

Заповедда за отнема на книжката още същия ден ли е издадена?
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 359
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron