начало

Общите събрания в адвокатурата се отлагат, но не е ясно точно за кога Общите събрания в адвокатурата се отлагат, но не е ясно точно за кога

Казус с данък МПС - различни общини;

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Казус с данък МПС - различни общини;

Мнениеот teardaclubupthug » 18 Юни 2020, 17:44

Здравейте!

Публикувам настоящата тема, търсейки решение и съвет относно един наболял за собствениците на леки автомобили проблем, касаещ данък МПС.

Ще скицирам ситуацията накратко:
Две физически лица са страни по договор за покупко-продажба на лек автомобил, като сделката се изповядва пред нотариус и преминава безпроблемно с оглед дееспособността на страните и изискуемите документи;

Продавачът представя квитанция за платен данък МПС за цялата година, като в общината по постоянния му адрес данъчните експерти фиксират с индекс "1" първата вноска, респективно с индекс "2" - втората; разбира се, посочват и годината, за която е дължим данъкът. Продавачът е платил посоченото данъчно задължение преди 30-ти април на текущата година, видно и от датата на самата приходна квитанция, на която е маркирана и 5-процентната отстъпка, от която той се възползва по закон в този случай.

Нека назовем общината, на чиято територия се намира постоянният адрес на продавача/предишния собственик, като "Община 1".

От своя страна, обаче, купувачът има постоянен адрес в друга община ("Общината 2"). В рамките на няколко дни след покупката на автомобила го пререгистрира в КАТ и е вписан в новите талони като собственик.
Купувачът е сравнително запознат с разпоредбите относно данъчното облагане на ППС-та, поместени в Закона за местните данъци и такси. Той знае, че съгласно чл. 58, ал. 3/ЗМДТ "при прехвърляне на собствеността на превозното средство новият собственик не заплаща данъка, ако предишният собственик го е платил за времето до края на календарната година".

Интересен момент в описвания казус е, че размерът на данък МПС в Община 2 е по-нисък от този в Община 1.

За своя изненада, при деклариране на собствеността върху коментираното МПС в общината по постоянния си адрес, купувачът е информиран от данъчен експерт, че той следва да заплати данък МПС от датата на придобиване до края на календарната година. Естествено, въпросното длъжностно лице му цитира разпоредбата на чл. 60, ал. 2/ЗМДТ, гласяща, че "за превозните средства, придобити или регистрирани за движение през текущата година, данъкът се плаща в двумесечен срок от датата на придобиването им, съответно на регистрацията им за движение, в размер 1/12 част от годишния данък за всеки месец до края на годината, включително месеца на придобиването, съответно на регистрацията им за движение."

От тук насетне фабулата би могла да се дефинира като "реплики и дуплики", генериращи следното обективно заключение от страна на длъжностното лице: "Аз няма как да разбера дали този данък реално е платен в Община 1; не разполагаме със синхронизирана/автоматизирана система, предоставяща необходимите данни между различните административно-териториални единици."

Та, фабулата стига до своя апогей - съобразно тезиса на данъчния експерт, купувачът следва да заплати данък МПС от датата на придобиване до края на календарната година, което в цифрово измерение се равнява на 9 месеца.

Въпросът ми е, съществува ли начин да се избегне излишното повторно плащане на едно и също данъчно задължение в две различни общини? (*При положение, че реално данъкът в Община 1 дори е в по-голям размер от този в Община 2; в хипотезис на по-голям размер на данъка в Община 2 следва да се довнесе рекалкулираната на месечна база сума, за което съм напълно съгласен.)

Предварително се извинявам за обширното описание и благодаря на всеки отзовал се със съвет.

Поздрави,
Радо
teardaclubupthug
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 18 Юни 2020, 16:56

Re: Казус с данък МПС - различни общини;

Мнениеот teardaclubupthug » 18 Юни 2020, 18:21

Току-що се замислих и за друг хипотетичен вариант:

Предишният собственик купува автомобил в рамките на текущата година; съобразно нормите на ЗМДТ (чл. 60, ал.2), той е длъжен да заплати данък МПС от датата на придобиване до края на календарната година. Общината обаче го снабдява с приходна квитанция, на която е фиксиран само индекс "1".
Доста общини разпечатват квитанциите си в такъв вид.

Виждал съм и такива, на които дори не е фиксирана годината, за която се плаща дължимият данък - "вид приход: данък МПС". И никаква друга информация.

Предполагам, че развоят в другата община отново ще е доста "розов".
teardaclubupthug
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 18 Юни 2020, 16:56


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron