Страница 1 от 1

Драма с книжка

МнениеПубликувано на: 15 Юли 2020, 11:28
от chinchilla
Моля за съвет. Написан ми е акт на 08.05.17 година. Излязло ми е постановление на 18.05.17. Днес - 15.07.20 отивам на 19 то гише в кат и ми сервират, че имам решение от съда влязло в сила тази година и давността тече от тази година. Правилно ли е, защото знам, че давността по занн тече от издаването на нп? .
Женицата на 19 то гише ми даде някакъв картон на НП , Листче с номер на нп от еди коя си дата. Понеже карам ежедневно, от както се прибрах в бг, искам вс да е по буквата на закона. Преди десетина години също чаках давност, с разликата, че тогава чаках, сега прости минаха години, аз шофирам автомобил неподлежащ на проверки , но съм решил да си купувам личен такъв. Какво да предприема ?

Re: Драма с книжка

МнениеПубликувано на: 15 Юли 2020, 12:33
от chinchilla
Забравих да спомена, 2017 , когато стана драмата, освен актът, ми написаха и някакъв протокол, или заповед - не знам юридически как се назовава, което мога да жаля в АС. Но обикновен език съм бил длъжен да ходя на психо. Тази сутрин жената ми каза, че няма такова нещо и съм без лишаване, само да си платя глобата ( вече изтекла по давност )

Re: Драма с книжка

МнениеПубликувано на: 15 Юли 2020, 19:17
от doondie
Какво е станало на 08.05.2017? Съответно НП за това нарушение кога е връчено? Решение на съда по какво дело?

Каква точно е драмата с книжката - искаш да си я подменяш, понеже изтича ли?

Re: Драма с книжка

МнениеПубликувано на: 16 Юли 2020, 11:34
от chinchilla
08.05.17 ми взимат книжката , пишат акт и към него прилагат и заповед, или както там се казва, административнен протокол... с който ме лишават от правоуправление на момента
Жаля акта.
18..05.17 получавам постановление - 2 год лишаване от правоуправление и глоба
Вчера 15.07.20 отивам в КАТ да питам, какъв е реда, за да си взема книжката, жената на 19-то гише ми казва -цитирам - ВИе не сте лишен, платете си глобата и ще ви върнем книжката
На мотиът ми, че давността е изтекла, тя ми сервира, че съда ( кой не знам ) е издал нещо си ( не знам какво )чието решение е влязло в сила тази година....
Никаква друга информация. Даде ми листче с номера на НП то и ми вика идете в съда да проверите кое, как , защо

Re: Драма с книжка

МнениеПубликувано на: 16 Юли 2020, 13:17
от jhoro
chinchilla написа:08.05.17 ми взимат книжката , пишат акт и към него прилагат и заповед, или както там се казва, административнен протокол... с който ме лишават от правоуправление на момента
Жаля акта.
18..05.17 получавам постановление - 2 год лишаване от правоуправление и глоба
Вчера 15.07.20 отивам в КАТ да питам, какъв е реда, за да си взема книжката, жената на 19-то гише ми казва -цитирам - ВИе не сте лишен, платете си глобата и ще ви върнем книжката
На мотивът ми, че давността е изтекла, тя ми сервира, че съда (кой не знам) е издал нещо си (не знам какво) чието решение е влязло в сила тази година....
Никаква друга информация. Даде ми листче с номера на НП то и ми вика идете в съда да проверите кое, как , защо

На Вас ви е съставен „Акт за установяване на административното нарушение“, който не се обжалва - по него се пишат възражения (относно описаното нарушение)!Обжалва са издаденото - на основание АУАН - наказателно постановление. Вие не сте обжалвали и НП е влязло в сила.
За давността
Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.

Не знаете за кой съд става дума.
Чл. 59. (1) Наказателното постановление и електронният фиш подлежат на обжалване пред районния съд, в района на който е извършено или довършено нарушението, а за нарушенията, извършени в чужбина - пред Софийския районен съд.

Re: Драма с книжка

МнениеПубликувано на: 16 Юли 2020, 13:34
от chinchilla
Да за давността знам, но ми сервират,без да съм обжалвал нищо, че в съда е влязло в сила постановление, или какторешение тази година и давността започвала да тече началото на 2020 год.
Кой, защо, с какво право е обжалвал Нп, не знам, нямам идея и как, ако е обжалвано ( фигуративно ), съда се произнася не в 30 дневния срок, а след близо 3 години ?
П.П. Сега четейки форумът, се сетих заедно с акта какво друго ми представиха - ПАМ беше.

Re: Драма с книжка

МнениеПубликувано на: 16 Юли 2020, 15:02
от doondie
Възможно е НАП да е образувала дело за глобата, което да е приключило сега. Без да провериш, няма как да знаем. Ако е имало дело, кажи номера му.

За ПАМ е ясно - винаги се издава, когато се взима книжка. Действието ѝ е приключило, затова сега искат да си платиш глобата, за да ти върнат книжката.

На давност не можеш да се позоваваш, ако са завели дело в рамките на 2 г. след НП. Единствено можеш да обжалваш, ако не си бил уведомен и т.н, но пак казвам, че не знаем за какво дело става дума.

Какъв е размерът на глобата?

Re: Драма с книжка

МнениеПубликувано на: 16 Юли 2020, 15:28
от jhoro
chinchilla написа:Да, за давността знам, но ми сервират - без да съм обжалвал нищо - че в съда е влязло в сила постановление, или както решение тази година и давността започвала да тече началото на 2020 год.

Нищо не са ти „сервирали“ сега! Сервирането е било на 18..05.17 - с връчването на постановлението.

Процедурата е:
1. Издава се и се връчва НП. Същото има срок за обжалване (не сте се възползвали) след което влиза в сила.
2. След срока за доброволно плащане - НП се изпраща в НАП - за събиране.
3. Там - когато си решат - се образува Изпълнително дело и се разпределя на Публичен изпълнител.
4. В момента тече погасителната давност на ИД.

Ако имате ПИК на НАП - проверете през сайта им, задълженията си. Ако нямате - вземете си.
doondie написа:Възможно е НАП да е образувала дело за глобата, което да е приключило сега. Без да провериш, няма как да знаем. Ако е имало дело, кажи номера му.

Според мен става дума за ИД, а не съдебен иск.

Re: Драма с книжка

МнениеПубликувано на: 16 Юли 2020, 15:35
от doondie
jhoro написа:Според мен става дума за ИД, а не съдебен иск.
Той не може да обясни, затова няма смисъл да гадаем. Хем имало дело и/или решение на съда, без да разбере, хем му дали само номера на НП без номер на делото.

Както си казал, следва да се провери в НАП и в съответния местен районен съд, ако е имало някакво дело.

Re: Драма с книжка

МнениеПубликувано на: 16 Юли 2020, 15:56
от chinchilla
Имам ПИК на нАП, нищо не дължа според сайта им, направих справка преди може би 20 дни, относно данъци. Не мога да обясня, защото на мен това ми бе обяснено от служителката на КАТ :)
Не знам в АС мога ли по имената си да проверя за някакви жалби, които би могло да се появят ( не от мен , обаче ).
Служителката в КАТ ми каза - по номера на НП, да съм отидел в съда ( като дори не уточни кой ), да съм си проверил..... само по себе си, за мен това е напълно нелогично и неясно.
Преди 10 години пак ми бяха взели книжката ( за неплатени актове ). Спрях да шофирам три години, изчаках и последното НП да изтече по давност и 2013 края , или началото на 2014 ( не помня), отидох в КАТ и с огромно нежелание ми я върнаха.
Ако е имало дело, аз не знам за него и никой не ме е уведомявал, или пращал каквото и да било.