начало

Общината е осъдена да плати 180 000 лева на младеж, паднал в триметров ров до НДК Общината е осъдена да плати 180 000 лева на младеж, паднал в триметров ров до НДК

Обжалване

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Обжалване

Мнениеот venividi » 02 Авг 2020, 15:45

Здравейте,
Вярно ли е, че ако имаме наказателно постановление от кат, общинска полиция, общинска охрана и т. н., решим да обжалваме, загубим делото и трябва да платим разходи за адвокат на спечелилата страна?
venividi
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 02 Авг 2020, 15:37

Re: Обжалване

Мнениеот jhoro » 02 Авг 2020, 17:53

Здравейте!
Да, вярно е!
С утомннение
Обжалване на наказателните постановления и на електронните фишове
Чл. 63.
(3) В съдебните производства по ал. 1 страните имат право на присъждане на разноски по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
(4) Ако заплатеното от страната възнаграждение за адвокат е прекомерно съобразно действителната правна и фактическа сложност на делото, съдът може по искане на насрещната страна да присъди по-нисък размер на разноските в тази им част, но не по-малко от минимално определения размер съобразно чл. 36 от Закона за адвокатурата.
(5) В полза на юридически лица или еднолични търговци се присъжда и възнаграждение в размер, определен от съда, ако те са били защитавани от юрисконсулт. Размерът на присъденото възнаграждение не може да надхвърля максималния размер за съответния вид дело, определен по реда на чл. 37 от Закона за правната помощ.

Разноските са дължими (след присъждане), но могат да бъдат редуцирани!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1896
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Обжалване

Мнениеот svegrigorov » 02 Авг 2020, 20:25

Ако ти спечелиш делото и отменят наказателното постановление ще ти присъдят направените разноски за адвокат, ако са в разумни размери съобразени с Наредбата за минималните адвокатски възнаграждения. Ако администрацията спечели делото и потвърдят наказателното постановление ще присъдят на тях разноски за юрисконсулско възнаграждение в размер на 120 лева.
svegrigorov
Потребител
 
Мнения: 184
Регистриран на: 28 Юли 2014, 11:55

Re: Обжалване

Мнениеот venividi » 02 Авг 2020, 20:36

Благодаря за отговорите.
Значи в случай, че жалбоподателя загуби, по всяка вероятност трябва да плати и отделно точно 120 лв. разноски?

Този момент сравнително нов ли е или не е нов, така малко се ощетяват гражданите според мен.
venividi
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 02 Авг 2020, 15:37

Re: Обжалване

Мнениеот jhoro » 02 Авг 2020, 21:08

venividi написа:Този момент сравнително нов ли е или не е нов, така малко се ощетяват гражданите според мен.

Не е нов.
Така се ощетяват губещите, ама ... да не са губили!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1896
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Обжалване

Мнениеот doondie » 02 Авг 2020, 21:54

Разноски за правна защита/представителство се присъждат, ако страната е спечелила делото, имала е разноски и ги е предявила. Възможно е ответната страна изобщо да не се представлява, ако не им се занимава, или да имат достойнството да не искат разноски. Аз съм обжалвал НП веднъж пред две инстанции - и пред двете АНО не се представляваше.

Гражданите не просто се ощетяват, а се репресират - веднъж чрез гарантираното отпадане на отстъпката за плащане в срок (1-2 седмици, зависи от вида глоба) и втори път чрез евентуалното присъждане на юрисконсултско възнаграждение. Така вместо глоба от примерно 50 лв за превишена скорост (намалена на 35), може да платиш потенциално 10-ократно повече - 50 за глобата +120 за разходи на отсрещната страна +най-малко 200 лв за адвокат (или колкото ги направиха, че все изменят абсурдната наредба за минимални възнаграждения) или общо над 370 лв, ако се обърнеш към адвокат и ответната страна иска пари за това, че техният юрисконсулт просто си е свършил работата, за която така или иначе получава държавна заплата. Те затова катаджиите и подобни тям служители правят, каквото си искат, защото знаят, че няма да им се търси персонална отговорност за евентуални разходи, понеже те идват от данъците на тези, които са се жалвали срещу техен акт. Излиза, че дори да спечелиш, ти пак губиш, защото тези хора се хранят с твоите данъци и разходите на службата им са за сметка на данъкоплатеца, т.е. на теб.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 359
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron