начало

Над 3000 са вече разследванията за неспазване на мерките срещу COVID-19 Над 3000 са вече разследванията за неспазване на мерките срещу COVID-19

Заявление за регистрация на водовземни съоръжения

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Заявление за регистрация на водовземни съоръжения

Мнениеот kdvanova » 21 Окт 2020, 18:14

От БАСЕЙНОВИТЕ ДИРЕКЦИИ получих информация за допълнителни документи които е задължително да се прилагат към Заявлението за регистрация на водовземни съоръжения и това са скица на имота и НОТАРИАЛЕН АКТ. Търсих информация по закона на водите (чл.118), погледнах в текста на § 41 на ПЗР на ЗИД на ЗООС.
Никъде не намерих текст който да задължава предоставяането на НОТАРИАЛЕН АКТ.

Обадих се в басейновите дирекции и Министерството на околната среда да питам за административен акт който задължава предоставяането на Нотариален акт.Служителите внимателно и професионално ми обясниха че така е гласувано (?) и всеки го предоставя и базирано на този факт всеки е задължен да прилага нотариалния акт към заявленнието за регистрация на кладенец.

И тук е моят въпрос, да ми помогнете ако знаете, кой е този административен документ който прави задължителен факта да се предоставя нотариален акт на басейновите дирекции при регистрация на водно съоръжение.

Благодаря предварително за отговора.
kdvanova
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 21 Окт 2020, 17:54

Re: Заявление за регистрация на водовземни съоръжения

Мнениеот stanilaatanasova » 22 Окт 2020, 09:44

Добър ден!

Съгласно чл. 118 г от ЗВ вписването в регистрите по ал. 3 се извършва при условия и по ред, определени в наредбата по чл. 135, ал. 1, т. 2. Това е НАРЕДБА № 1 ОТ 10 ОКТОМВРИ 2007 Г. ЗА ПРОУЧВАНЕ, ПОЛЗВАНЕ И ОПАЗВАНЕ НА ПОДЗЕМНИТЕ ВОДИ. На основание чл. 117 от наредбата гражданите, собственици на поземления имот, уведомяват писмено директора на съответната басейнова дирекция за: 1. намерението да изградят кладенец; 2. наличието на изграден кладенец. Съгласно чл. 118. (1) в уведомлението за намерение за изграждане на кладенец за задоволяване на собствени потребности се посочват: 1. данни за собственика: име и фамилия, адрес, данни за акта, от който черпи правото си, телефон за връзка; 2. данни за поземления имот: идентификатор, адрес, трайно предназначение, начин на трайно ползване; .... В едномесечен срок от получаване на уведомлението директорът на басейнова дирекция издава удостоверение за вписване на кладенеца в регистъра по чл. 116. Нотариялният акт се преставя като доказателство, че сте собственик на имота, а скицата, за да може да се индивидуализира този имот.
stanilaatanasova
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 15 Окт 2020, 08:28

Re: Заявление за регистрация на водовземни съоръжения

Мнениеот wladi » 22 Окт 2020, 22:06

Множество закони и подзаконови адм.актове в РБ изискват за законосъобразно започване на съответната процедурата, заявителя да докаже, че е собственик имота, като им предостави копие на НА, което принципно е основателно.
Не може НЕ собственик да иска да сътвори нещо в чуждия имот.
За съжаление, по същество това е архаизъм:
1.НА съдържа множество лични данни, които не са защитени.
2.Копието на НА може да е твърде старо и вече да не е актуално, но адм.органи не го проверяват.
3.Скицата на имота от АГКК (държ.орган) съдържа винаги данни за настоящия собственик, което обессмисля повтарянето на същата информация и с НА.
Време е да се инициира промяна.

Независимо от горното спазете действащите настоящи норми и си представете:
- НАкт, като може да заличите лични данни и цена, ако желаете;
- Скица от АГКК, в случай, че землището има вече циф.кадастър (повечето имат);
В случай, че землището още няма данни в АГКК, тогава за регулираните имоти от общината, а за извън регулация от общ.поз.комисия.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител
 
Мнения: 307
Регистриран на: 16 Мар 2008, 15:02

Re: Заявление за регистрация на водовземни съоръжения

Мнениеот kdvanova » 23 Окт 2020, 02:04

Благодаря много за отговорите. Сега по лесно е да се разбаре изискването за продоставяне на тази допълнителна информация. Бъдете здрави.

Краси
kdvanova
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 21 Окт 2020, 17:54


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron