начало

Открито е тялото на изчезналия Емил Боев – вероятно се е удавил след падане в езеро Открито е тялото на изчезналия Емил Боев – вероятно се е удавил след падане в езеро

Давност на фишове и проверки на границата

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Давност на фишове и проверки на границата

Мнениеот atom22 » 09 Авг 2022, 15:38

Видях че има такава тема от 2018г. но минало е много време от тогава, закона е променен, реших да не вдигам старата тема, а да отворя нова. Днес отидох до КАТ за да си получа фиш за превишена скорост и видях, че е издаден 7/2/2022, а днес е 6 месеца по-късно. Вече го платих, така че питам попринцип понеже видях разнопосочна информация за давността на невръчен фиш, на места пише една година и безусловно отпадане, на други 1 година с условие че се обжалва, на трети - три години безусловно... каква е истината? И второ, какво е положението с връчването на фишове при напускане на държавата, много се приказваше преди време за това нововъведение, два пъти съм напускал от датата на нарушението защо не са ми го връчили?
atom22
Потребител
 
Мнения: 105
Регистриран на: 28 Апр 2018, 14:47

Re: Давност на фишове и проверки на границата

Мнениеот bvoykov » 09 Авг 2022, 17:08

Не знам какво се има предвид под "безусловно отпадане", щото по принцип дали давността за налагане на наказание или за изпълнението на самото наказание е изтекла обикновено е кажи-речи условно, тъй като е необходимо съдебно производство, не съм виждал КАТ сами да си отменят наказателно постановление или фиш заради изтекла давност, пък и не ми е известно дали това е законово допустимо.
Както и да е, 6-те месеца от издаването до връчването нямат значение. Някои ще кажат, че се прилага чл.34, ал. 3 ЗАНН, това не е вярно, тъй като същото се прилага в случаите на издаване на наказателно постановление, което се предхожда от издаване на акт за установяване на административно нарушение (АУАН), какъвто случай не е Вашият.
А каква е "истината"? Наказанието, наложено с фиш, се счита за наложено от момента на влизането му в сила. Предпоставка за влизането му в сила е връчването му, защото в сила може да влезе фиш, който е обжалван, но потвърден навсякъде, или който не е обжалван и е изтекъл срокът за обжалване. До влизането му в сила (към който момент се включват времето за неговото издаване и търкаляне на делото по инстанции при обжалване) от датата на извършване на нарушението тече срок, който може да бъде минимум три години и максимум четири години и шест месеца. Колко дълъг ще е срокът зависи какви действия са били предприемани от органите по отношение реализирането на Вашата административнонаказателна отговорност (издаване на фиш, опити за връчване, съдебни производства и т.н.). След изтичнаето на този срок, при обжалване фишът следва да бъде отменен.
Ако фишът влезе в сила преди изтичането на този срок, то започва да тече нов, който също е "плаващ" - от две години до три години и шест месеца и отново зависи от това какви действия администрацията е предприела, за да си вземе глобата. Ако има образувано изпълнително производство в НАП обаче, горната граница на срока става до 10 години, броими от началото на годината, следваща тази, в която фишът е влязъл в сила.
По отношение напускането на държавата, преди около 2 години беше прието изменение в ЗДвП, което даваше правомощие на полицейските органи при установена неплатена глоба на водача да му вземат книжката и да му свалят табелите. Чисто формално не е било направено така, че да не може да се напуска границата, но на границата пътникопотокът е най-добре контролируем. Това изменение беше "отменено" от Конституционния съд и в момента такава "забрана" при неплатена глоба няма.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 417
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Давност на фишове и проверки на границата

Мнениеот guest1 » 09 Авг 2022, 23:03

bvoykov написа:А каква е "истината"? Наказанието, наложено с фиш, се счита за наложено от момента на влизането му в сила. Предпоставка за влизането му в сила е връчването му, защото в сила може да влезе фиш, който е обжалван, но потвърден навсякъде, или който не е обжалван и е изтекъл срокът за обжалване.

Няма да коментирам всичко, а само тези изречения!
Прави разлика, между:
    - хартиен, подписан и връчен фиш- чл. 186, ал.1;
    - фиш за неправилно паркиране, издаден в отсъствие на нарушителя - чл. 186, ал. 3;
    - електронен фиш (чл. 189, ал. 4) издаден на собственика на МПС (чл. 187а).
Най-малкото - вече издаден фиш, може да се анулира.
Ако съвременната наука спре да търси нови източници, а се насочи към преобразуване на някои черти на хората, като простотия, злоба, глупост, арогантност - думите „недостиг на енергия“ ще бъдат забравени!
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 1148
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron