начало

Пенсионер влезе в затвора за 3 години – призна, че е убил дете на пътя, но поиска да бъде оправдан Пенсионер влезе в затвора за 3 години – призна, че е убил дете на пътя, но поиска да бъде оправдан

Договор за поръчка ли е?

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Договор за поръчка ли е?

Мнениеот donova » 20 Юли 2017, 22:20

Здравейте :)
Не съм доволна от отношението на АНИ, с която имам договор за продажба на мой недвижим имот, искам да го прекратя и да се обърна към друга агенция.
В договора няма клауза касаеща прекратяването му и въпросът изобщо не е засегнат.

След консултация с адвокат им изпратих писмо за оттегляне на поръчката, но в отговор от АНИ твърдят, че няма как да прекратя договора едностранно, тъй като е ексклузивен и ако се обърна към друга агенция им дължа неустойка от 6% от договорената м/у нас цена, независимо на каква бих продала имота с другата агенция.
Въпросът ми е: правилно ли колегата Ви ми е казал, че независимо, че Договорът е озаглавен "Договор за посредничество", той по същността си е договор за поръчка и може да бъде прекратен едностранно от всяка от страните, а в конкретния случай от мен, като оттегля поръчката, изтъквайки причините, които ме карат да го направя?

Благодаря предварително! :)
donova
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 12 Май 2016, 10:11

Re: Договор за поръчка ли е?

Мнениеот bird_of_paradise » 21 Юли 2017, 11:02

donova написа:Въпросът ми е: правилно ли колегата Ви ми е казал, че независимо, че Договорът е озаглавен "Договор за посредничество", той по същността си е договор за поръчка

Принципно това твърдение е вярно, но всичко зависи от клаузите в договора, а не от това как е наименован. Без да се прочете съдържанието му никой от тук не може да бъде полезен, защото отговорът възможно да е неверен.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Re: Договор за поръчка ли е?

Мнениеот donova » 21 Юли 2017, 12:20

Благодаря ти :)
Там е работата, че в договора няма клауза касаеща прекратяването му и въпросът по никакъв начин не е засегнат.
Ако обаче, независимо как е наименован, в същността си това е договор за поръчка, би следвало да се регулира /не знам дали е подходящият термин ;)/ от ЗЗД, чл.280 - чл.292, както ми каза вашият колега... правилно ли е да правя този извод?

А иначе напълно съзнавам, че всичко зависи от конкретиката на всеки договор, но ако има законово право да бъде прекратен/развален от всяка от страните /основателно, разбира се!/, то има ли значение, какво е договорено ИЛИ НЕ /както е в случая/ за прекратяването му... /емотикон с почесване по главата/...
donova
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 12 Май 2016, 10:11

Re: Договор за поръчка ли е?

Мнениеот bobi9 » 21 Юли 2017, 15:01

Според мен не е договор за поръчка в чистият му вид, а се касае за ненаименован смесен вид договор. Но дори и да е договор за поръчка при него няма вариант да не платите възнаграждението, което е уговорено. При отегляне на поръчката дължите разноските които довереника е направил.А ако нямате и достатъчно основание за отеглянето дължите и обезщетение за вреди. Според мен се касае по-скоро за договор за услуги. Това какво дължите по него е предмет на самия договор. В крайна сметка вие сте направили волеизявление за разваляне на договора, независимо, че сте го кръстила "отегляне на поръчката" или както сте намерила за добре. От там нататък договора се счита за прекратен, а другата страна най-вероятно ще си потърси неустойката.
bobi9
Потребител
 
Мнения: 302
Регистриран на: 21 Фев 2014, 17:46

Re: Договор за поръчка ли е?

Мнениеот donova » 24 Юли 2017, 09:49

Благодаря, Боби :)
Освен че от ден на ден несигурността ми нараства, изненадата ми расте скокообразно, а това пък: "ненаименован смесен вид договор", направо ме съсипа...
След две десетилетия, че и повече, в които се ползват услугите на АНИ, няма яснота /наистина ли!?/ какви по същността си са, аджеба, договорите сключвани с тях.

А и като Ви чета, Боби, излиза, че независисимо, какви безобразия вършат или не можеш да се откачиш от договора с тях, или ако все пак имаш смелостта/глупостта да се опиташ да го направиш, то никой не знае коя част на ЗЗД, пак аджеба, урежда отношенията Ви.
Упрекът не е към Вас, а към неяснотата въобще ;) и отново Ви благодаря , че ми отговорихте.
Успешна седмица! :)
donova
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 12 Май 2016, 10:11

Re: Договор за поръчка ли е?

Мнениеот Melly » 24 Юли 2017, 13:15

bobi9 написа:Според мен не е договор за поръчка в чистият му вид, а се касае за ненаименован смесен вид договор.
..............................................................................

При грешна квалификация на договора останалите изводи (цитирани от мен като точки) са неотносими, защото сключеният с АНИ договор има собствена уредба в обективното ни право.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 7843
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Договор за поръчка ли е?

Мнениеот barakuda » 24 Юли 2017, 17:36

Договорът трябва задължително да се прочете, за да ви се отговори. Никой не е виновен за нищо, всеки е длъжен сам да се грижи за интересите си, включително и АНИ-тата.
barakuda
Потребител
 
Мнения: 216
Регистриран на: 08 Ное 2013, 20:11

Re: Договор за поръчка ли е?

Мнениеот donova » 24 Юли 2017, 22:00

barakuda написа:Договорът трябва задължително да се прочете, за да ви се отговори. Никой не е виновен за нищо...

Благодаря, Баракуда :)
Поднасям ивинение, че няма да се съглася с Вас. Още от заглавието търся отговор на въпроса какъв вид договори са договорите с АНИ и кой закон ги урежда. Договорите с АНИ ! Принципно !

А колкото до конкретиката по Договора, който съм подписала - преди да изпратя писмото за прекратяването му /след консултация с Ваш колега/, разбрах че е Договор за поръчка, а днес в 17.30 се консултирах пак с Ваш колега /от форума/, така че конкретиката вече е разгледана. Не съм от хората, които си спестяват консултациите с адвокат, просто исках да чуя повече мнения /и в дебат, ако би се получил/. Пък колкото до вината, не виня никого, просто съм изненадана, че няма изрично становище в гилдията...

barakuda написа:... всеки е длъжен сам да се грижи за интересите си, включително и АНИ-тата.

Със сигурност конкретното АНИ добре се е погрижило за интереса си, след като не работи изобщо, за да ме принуди сама или чрез друга агенция да продам имота си и вместо приличните 3% /ако продам с него/ да получи 6% + ДДС, без да си мръдне пръста. И това не е единственото нарушаване на договора.

Благодаря, на всички, които се включиха! :)
donova
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 12 Май 2016, 10:11

Re: Договор за поръчка ли е?

Мнениеот telman » 24 Юли 2017, 22:45

Ако има неустойка, подписана от Вас, няма да се измъкнете. Но пътища много. Те пък как ще докажат какво е сключено и чрез кого впоследствие. Нали агенцията не се записва в нотариалния акт. Не знам, договора може-да е много смесен.
telman
Младши потребител
 
Мнения: 58
Регистриран на: 24 Юли 2017, 20:46

Re: Договор за поръчка ли е?

Мнениеот donova » 26 Юли 2017, 11:29

Благодаря, Telman :)
Въпросът с неустойката си е вече наистина част от конкретиката на договора. Макар че да го нарушиш в най-съществените му части и да претендираш за неустойка, си е бая нагло, мисля аз... ;)
donova
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 12 Май 2016, 10:11


Назад към Покупко-продажба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron