начало

Общите събрания в адвокатурата се отлагат, но не е ясно точно за кога Общите събрания в адвокатурата се отлагат, но не е ясно точно за кога

Данък печалба

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Данък печалба

Мнениеот eyachev » 12 Ное 2018, 19:40

Здравейте!
Имам следния казус. Скоро закупих жилище от ЧСИ, за сумата - Х. Поради краткия срок за заплащането му, взех пари на заем. Реших почти веднага да го продам с малка печалба, за сумата - Y. И питането ми е следното: след продажбата на имота ще дължа ли пари на държавата и в какъв размер.
Приемам всякакви Ваши съвети и благодаря на всички предварително!
eyachev
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 06 Юни 2017, 20:41

Re: Данък печалба

Мнениеот miko_pk » 13 Ное 2018, 09:54

Не съм експерт, но с това съм се сблъсквал частично:
Необлагаеми доходи

Чл. 13. (1) Не са облагаеми:

1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:

а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;

Ако го продадеш сега, доходите от продажбата подлежат на облагане. За мен не е логично цялата цена на сделката, а само разликата, т.к. тя следва да има характер на доход.
Сега видях, че ЗДДФЛ това има предвид:

Чл. 33. (1) Облагаемият доход от продажба или замяна на недвижимо имущество, включително на ограничени вещни права върху такова имущество, се определя, като положителната разлика между продажната цена и цената на придобиване на имуществото се намалява с 10 на сто разходи.
miko_pk
Потребител
 
Мнения: 211
Регистриран на: 20 Сеп 2010, 19:20

Re: Данък печалба

Мнениеот npetrov322 » 22 Мар 2020, 14:47

Здравейте, и аз съм в подобна ситуация - закупих имот миналия месец и искам да го продам на малко по-висока цена, поради финансови затруднения. Искам да попитам, понеже произхода на средствата, с които съм закупил имота са 1/2 от кредит и 1/2 от дарение от родител, дали ще се дължи по-висок данък с оглед на това, че част от покупната цена е финансирана с дарение?
От прочетеното по-горе разбирам, че данъкът е 10% от разликата между покупната и продажната цена, но с оглед произхода на средствата - дарение от родител дали тази сума също не следва да се числи като облагаем доход
npetrov322
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 21 Мар 2020, 15:49

Re: Данък печалба

Мнениеот nikodim77 » 22 Мар 2020, 21:16

Здравейте,
Конкретно на въпросът Ви; „...дали ще се дължи по-висок данък...”, не, няма да дължите по-различен данък от изчисления съгласно чл 33 от ЗДДОФЛ, така както е посочено в по-горен пост на miko_pk. По отношение на дарението то, данък върху него се дължи по закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), но във вашия случай щом дарението е от роднина по права линия (баща Ви) Вие сте освободен от тази данъчна тежест (виж. чл. 44, ал 6 от ЗМДТ)
Накратко, плащате само данък върху положителната печалба образувана от цената, платена на придобиване на имота и тази при продажбата му. А и щях да забравя, от тази сума преди изчисляване на данъка се изваждат 10 % - разходи и тогава се правят данъчните изчисления.
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 726
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29


Назад към Покупко-продажба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron