начало

Промените в ЗЗД са в Държавен вестник – абсолютната давност влиза в сила от 1 юни 2021 г. Промените в ЗЗД са в Държавен вестник – абсолютната давност влиза в сила от 1 юни 2021 г.

Възможни причини за непрехвърляне идеални части земя

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Възможни причини за непрехвърляне идеални части земя

Мнениеот kikki68 » 01 Ное 2019, 16:54

Здравейте,
от известно време търсим да си купим малък, нормален апартамент в по Черноморието. Тъй като затворените комплекси не са привлекателни за нас, се ориентирахме към апартаменти в малки жилищни кооперации.
Обаче - и това много ме учудва - в повечето случаи при покупко-продажбата се прехвърлят само идеални части от сградата, съответно от правото на строеж, но НЕ и идеални части от земята, върху която е построена сградата. Става въпрос за обекти върху частна земя (не общинска).
Агентите, които са във връзка с нас, ни обясняват, че това е нормално, че няма никаква опасност, че собственикът на земята няма какво да прави с нея, че само й плаща данъците и т.н.
Тогава е още по-учудващо, защо собственикът все пак не прехвърля частите от земята?! Трябва да има някаква причина, нали? Просто не разбирам как така от една страна няма смисъл от собствеността върху идеалните части от земята, а от друга собственикът от някакви причини не иска да я прехвърля, ако сме решили, че все пак искаме части от земята.
Какви биха били възможните причини за непрехвърляне? И наистина ли няма рискове при такъв вид имоти?
Благодаря предварително за споделените мнения!
kikki68
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 01 Ное 2019, 16:35

Re: Възможни причини за непрехвърляне идеални части земя

Мнениеот borovinka » 01 Ное 2019, 17:19

Причините собственикът да не прехвърля ид.ч. от земята са много и може да са различни.
Давам само пример - в собствена земя някой строи четири отделни жилищни сгради (блока). Блоковете се строят поетапно т.е. единият е вече готов и ще се въвежда в експлоатация, когато започва да се вади разрешение за строеж за следващия и т.н. За собственика на земята не е изгодно да продава ид.ч. от земята, защото с всяка продажба в готовия блок ще се увеличават съсобствениците на дворното място, които ЗАЕДНО с него ще трябва да подават един куп документи къде ли не, за да си реализира останалите строителни намерения по инвестиционния проект. Това е една от практическите причини да не се прехвърля земя.
Има и много други - земята може да е обект на обезпечение, например. Няма как да ви занимавам подробно тук.

Няма опасност да си закупите само готов обект или право на строеж на такъв обект, без собственост на ид.ч. от земята към него. Купувайте смело.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1506
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Възможни причини за непрехвърляне идеални части земя

Мнениеот kikki68 » 01 Ное 2019, 18:17

@borovinka - благодаря!
kikki68
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 01 Ное 2019, 16:35

Re: Възможни причини за непрехвърляне идеални части земя

Мнениеот wladi » 03 Ное 2019, 03:02

Понякога има и негативни ефекти:
- това да се използва за таксуване по-късно на използването на паркоместта в двора.
- при допустимост да се обособи нов имот (част от настоящия), в който да Ви се появи нова постройка - ресторанче или нещо с неголяма височина.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител
 
Мнения: 307
Регистриран на: 16 Мар 2008, 15:02

Re: Възможни причини за непрехвърляне идеални части земя

Мнениеот kikki68 » 03 Ное 2019, 03:28

@wladi: Благодаря! Да, има го и този момент.

Аз си мисля, че може да бъде доста рисковано само с право на строеж, защото ако сградата примерно е построена некачествено, или от някакви други причини погине прекалено бързо, много малко хора ще са финансово в състояние да упражнят правото си на строеж в законния срок от 5 години и тогава се губи всичко - и жилището, и правото върху мястото, нали?
Мен не ме интересува как собственикът иска да си ползва двора и дали ще иска такси, ще ги плащам, след като законно ги налага. Обаче ще ми е по-спокойно когато зная, че част от земята, върху която се намира моята собственост е и моя, колкото и да е малка тази част.
kikki68
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 01 Ное 2019, 16:35

Re: Възможни причини за непрехвърляне идеални части земя

Мнениеот ivan_lawyer » 03 Ное 2019, 08:16

Доколкото е така - както е казала Боровинка (успешно и напълно вярно се е справила с поставения въпрос) - тоест - ето това е адвокат на място - да обясни нещата, но аз си спомням, че ид-ч ги дават заради - въздуха - тоест - правото на последващи надстройки - или пристройки - доста е фантастично някой да строи върху построена сграда - но някои покривни конструкции позволяват и това. Има го и този момент - а впрочем собственика на земята си държи до последно - в него да е хлябът и ножът.

Тоест - ако решите да правите нещо в бъдеще - каквото и да е - ето ви китайски номер - вие се набутвате - почти пожизнено се набутвате с инвестицията - давате огромни и почти непосилни средства за апартамент, след което - в момента - в който се наложи каквото и да било - земевладелеца на земята - ви дава нова оферта - от която не може да избягате - внимавайте - да не купите впоследствие непродаваем имот.


С две думи - огледай се - ослушай се - ако не идва влак (съд, адвокат - ЧСИ, нотариус, тн), премини.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4907
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Възможни причини за непрехвърляне идеални части земя

Мнениеот kikki68 » 03 Ное 2019, 10:50

@ivam_lawyer: Благодаря!
Писали сте “... но аз си спомням, че ид-ч ги дават заради - въздуха“, искате да кажете, че НЕ ги дават заради въздуха, нали?
kikki68
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 01 Ное 2019, 16:35


Назад към Покупко-продажба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron