Страница 1 от 1

договор с посредническа фирма

МнениеПубликувано на: 06 Фев 2020, 15:50
от agirlhasnoname
Здравейте,
работих с брокер по процедура закупуване на имот, препоръчан от мои познати, проверена агенция, но нещо не се разбрахме и сега се свързах с друг, от друга агенция.
Тъй като в началото на работата ни подписах някакъв договор за посредничество ( не го прочетох, тъй като не знаех, че ще сменям брокер и му имах доверие - моя грешка, знам) и не съм сигурна какво пишеше в него, след това на всеки оглед съм се подписвала за определения имот, който сме гледали.

Та, въпросът ми е- смятате ли, че има начин този договор да ме задължи да работя само с този определен брокер, да речем 6 месеца? Или ако сега с друг брокер закупя друго жилище, непоказвано от първия, да дължа някаква неустойка?

Re: договор с посредническа фирма

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2020, 00:09
от doondie
След като не си била запозната с предмета на договора, при евентуален съдебен спор би трябвало подобна абсурдна клауза да бъде обявена за нищожна. Що се отнася до закупуване на имот, който не е бил предлаган от първия брокер, тогава той няма за какво да претендира. Би трябвало да си му платила за услугите така или иначе. Допълнителното възнаграждение е обвързано със сключването на сделка, каквато на никакъв етап не се е реализирала чрез неговото посредничество, така че нищо повече не му дължиш. Освен може би обяснение защо си потърсила друг брокер. :)

Re: договор с посредническа фирма

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2020, 11:49
от propensity
doondie,

Защо автоматично прие, че питащия не бил запознат с предмета на договор? Ти виждал ли си го (договора)?

Това, че някой не чете какво подписва преди да го подпише не прави договора ништожен.

Re: договор с посредническа фирма

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2020, 12:38
от doondie
Заключението ми е базирано на предоставената информация — тя дори няма копие от договора (обосновано предположение), нито си спомня да е запознавана с клаузите на договора. Дали ще подпише договор, без да го чете/без да е запозната с предмета му или ще подпише празен лист няма голяма разлика. Може и да е греша, но поне ще дам отправна точка на питащата.

Re: договор с посредническа фирма

МнениеПубликувано на: 12 Фев 2020, 14:34
от borovinka
Засега проблем нямате. Проблем ще ви се появи в момента, в който Брокер 1 разбере, че сте си купили някакво жилище. Ако е недобросъвестен, разполага с оригиналните документи, в които да отрази, че той ви го е показал.
Ако агенцията е ОК, няма защо да се притеснявате, едва ли ще злоупотребят.