начало

Общите събрания в адвокатурата се отлагат, но не е ясно точно за кога Общите събрания в адвокатурата се отлагат, но не е ясно точно за кога

Нотариални такси и отказ за всписване на сделка за имот

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Нотариални такси и отказ за всписване на сделка за имот

Мнениеот siryordanov » 24 Фев 2020, 15:51

Здравейте,

Предстои ни сделка за покупка на имот, за която са налице хипотези, че може да получи отказ за вписване от съдията по вписвания в съответния райнонен съд. В тази връзка, плащането към продавача ще бъде извършено през доверителна сметка на нотариуса и договорено, че продавачът ще го получи след вписването на сделката.

Обръщам се към вас с молба за информация и разяснение относно следното:

1. Съгласно чл. 88, ал.1 от ЗННД, "[н]отариалните такси се дължат при извършване на поисканото действие". Доколкото разбирам, това означава, че нотариалната такса трябва да бъде платена в момента на извършване на сделката. Ако се осъществи хипотезата за отказ на вписване, какво се случва с вече платената нотариална такса?

2. Възможно и допустимо ли е да се договаря с нотариус таксите да бъдат платени след окончателното вписване на сделката за покупко-продажба?

Благодаря предварително за отделеното време!

P.S. Моля за отговори по конкретно поставените въпроси, без странични коментари по отношение на нуждата от това да се консултирам с адвокат, защото съм наясно с това.
siryordanov
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 02 Мар 2012, 19:36

Re: Нотариални такси и отказ за всписване на сделка за имот

Мнениеот karanedeff » 24 Фев 2020, 16:26

ЗКИР написа:Чл. 82. (1) Съдията по вписванията разпорежда да се извърши вписването, след като провери дали са спазени изискванията на закона, както и предвидената от закон форма на акта, с който се признава, учредява, прехвърля, изменя или прекратява вещното право.

ЗКИР написа:Чл. 83. Когато предвидените в закона изисквания не са налице, съдията по вписванията отказва вписване.

Ако имате съмнение относно посочените в закона изисквания ами избегнете ги - елементарно е :idea:
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител
 
Мнения: 1238
Регистриран на: 30 Ное 2002, 17:20

Re: Нотариални такси и отказ за всписване на сделка за имот

Мнениеот marilynmonnroe » 24 Фев 2020, 17:04

Независимо дали ще Ви впишат сделката или не дължите не само нотариалната такса, а и местен данък и такса вписване в Имотния регистър.
Не знам кой нотариус би се съгласил да изповяда сделка с подобни съмнения, но това, че сделката не е вписана категорично не я приравнява към "правно нищо", а просто я прави непротивопоставима за 3-ти лица. Дължите си абсолютно всички такси, които няма как да Ви се върнат, ако съдията по вписванията Ви постанови отказ. Нотариусът е извършил удостоверяването, за което му дължите такса, освен това сте придобили имота, въпреки, че не сте вписали сделката, за което дължите местен данък и на последно място, такса за вписването, въпреки постоновения отказ, тъй като таксата вкл. и постановен отказ и не се връща.
А най - голямата драма ще е, че въпреки, че не сте я вписали, продавачът Ви ще може да си иска парите от Вас, тъй като ще сте обвързани от нот. акт за продажба.
Мисля си, че нот. такси ще са Ви най - малкия проблем, май е по - добре да си спестите главоболията и наистина да се свържете с някой адвокат.
Успех! :D
marilynmonnroe
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 24 Фев 2020, 16:54

Re: Нотариални такси и отказ за всписване на сделка за имот

Мнениеот vili_spasova » 24 Фев 2020, 17:08

Здравейте.

Според чл. 85 от ЗННД
чл. 85 (1) Нотариални такси се събират за:
1. извършване на нотариални действия;
2. извършване от нотариус на други действия.
(2) За извършване на едно и също нотариално действие от нотариус и от държавен орган се събира еднаква по размер нотариална такса.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 123 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 18 от 2003 г.) Размерите на нотариалните такси се определят по тарифа, приета от Министерския съвет по предложение на министъра на правосъдието след съгласуване с Нотариалната камара.

На поставения въпрос

siryordanov написа: 2. Възможно и допустимо ли е да се договаря с нотариус таксите да бъдат платени след окончателното вписване на сделката за покупко-продажба?

считам, че дължите на нотариуса такси за извършването на нотариалните действия по изповядане на сделката, в момента на извършване на тези действия, съгласно разпоредбите на

Дължимост на нотариалните такси

Чл. 88. (1) Нотариалните такси се дължат при извършване на поисканото действие, а таксите за обстоятелствени проверки - при предявяване на искането.
(2) Нотариусът има право да поиска предварително част от дължимата такса.

Ако успеете да се договорите с някой нотариус да не Ви събере дължимите такси при постановен отказ от страна на съдия по вписванията, то той би подлежал на дисциплинарни сканции поради неизпълнение на горните разпоредби. Поради тази причина считам, че не е допустимо да правите опити за подобни договорки.... но.. все пак тук е България... "полето на чудесата" може пък да се съгласи някой... :?
http://www.audibg.com

Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 769
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София

Re: Нотариални такси и отказ за всписване на сделка за имот

Мнениеот siryordanov » 24 Фев 2020, 18:03

Благодаря на всички за отговорите!

marilynmonnroe написа:А най - голямата драма ще е, че въпреки, че не сте я вписали, продавачът Ви ще може да си иска парите от Вас, тъй като ще сте обвързани от нот. акт за продажба.


Както споменах, идеята е да се плати през доверителна сметка на нотариуса. Казаното в цитата важи ли и ако изрично в тристранния договор за покупко-продажбата между страните и нотариуса е посочено, че продавачът ще получи парите си едва след вписване на сделката?
siryordanov
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 02 Мар 2012, 19:36

Re: Нотариални такси и отказ за всписване на сделка за имот

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Фев 2020, 22:37

Няма драма - доверителната сметка е като нещо - като защитена - като тефлон един вид, Тефлонът е незалепващо покритие - тоест - не могат да припарят до средствата вътре.
Честно - не мога да видя проблем тук. Но може би не съм направил изчерпателен преглед на нещата.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4908
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Нотариални такси и отказ за всписване на сделка за имот

Мнениеот marilynmonnroe » 25 Фев 2020, 17:41

Към автора:
По валиден договор за продажба /какъвто ще бъде нот. акт за продажба, независимо дали ще бъде вписан или не/ купувачът дължи плащане на продажната цена, а продавачът дължи да прехвърли собствеността върху вещта. Несъмнено можете да извършите плащането на цената съобразно условията на чл. 25 ЗННД през доверителна сметка на нотариуса, като договорите, че сумата ще се преведе на продавача при изпълнение на някакви условия /в повечето случаи страните договарят условности, чието изпълнение не поражда особено съмнение, като издаване на удостоверения за тежести, заличаване на ипотеки и т.н/.
Условност, която изначално изглежда невъзможна, било то уговорена при плащане с доверителна сметка е малко нелогична, най - малкото, защото при всички случаи ще стигнете до съд, за да си развалите, пак казвам, валидно сключения договор за продажба, /аргумент за това: накрая на деня Вие ще сте и собственик и човека с парите. Да, ама не/
marilynmonnroe
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 24 Фев 2020, 16:54


Назад към Покупко-продажба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 3 госта


cron