Страница 1 от 1

декларации и пълномощни

МнениеПубликувано на: 02 Май 2021, 20:36
от shivachev
Здравейте, Имам 2 въпроса.
Живея в чужбина и сестра ми и аз сме съсобственици на етаж от къща в София. Искаме да го продадем и ми е известно, че за да може сестра ми от София да го направи, би трябвало да и предоставя следните нотаризирани документи:
1/. Пълномощно за продажбата
2/. Декларация по чл.25, ал.8 от ЗННД (Закон за нотариусите и нотариалната дейност);
3/. Декларация по чл.264, ал.1 от ДОПК (Данъчно-осигурителен процесуален кодекс).
4/. Декларация по чл.42, ал.2 от ЗМИП
5/. Декларация по чл.26 от СК от съпругата ми.

Имам следните 2 въпроса:

1. Действително ли е необходима декларацията по чл 26 на СК от съпругата ми, при положение, че ние никога не сме живели като семейство в тази собственост и тя не фигурира като постоянен адрес нито в моята нито в нейната лична карта?

2. Възможнои ли е теоретически в пълномощното до сестра ми да и се даде право да подпише декларациите номер 2, 3 и 4 вместо мене?

Благодаря Ви предварително за помощта.

Re: декларации и пълномощни

МнениеПубликувано на: 03 Май 2021, 18:53
от amirashine
Здравейте, на първия Ви въпрос: декларацията по чл. 26 / СК е задължителна с оглед на това, че няма как нотоариусът да знае кой къде живее. Това, че адресните регистрации на двама ви или само нейната е на друг адрес, никак не доказва къде точно живеете. Така че, спор по този въпрос не може да има. Вариантът да се избегне тази декларация е да докажате, че или Вие, или съпругата Ви, или двамата притежавате друг жилищен имот, което разбира се, става с представянето на документи за това. По втория Ви въпрос - в декларациите се декларират обстоятелства, които само Вие бихте могли да знаете с пълна сигурност, това неща, които касаят само Вас и затова само Вие можете да подпишете съответните декларации. Така че, всичко изброено трябва да бъде подписано от Вас и нотариално заверено. Успех в сделката!

Re: декларации и пълномощни

МнениеПубликувано на: 03 Май 2021, 21:39
от shivachev
Благодаря много. Интересно, От личен опит знам за 3 различни нотариуси, които изобщо не са поискали документа за чл. 26 при сделка. Явно, че действително всичко зависи от конкретната пунктуалност на нотариуса.
Сърдечни поздрави.