Страница 1 от 1

Проверка за идентичност на имена

МнениеПубликувано на: 24 Ное 2022, 17:28
от svetlio__96
Здравейте,как може да се докаже че няколко имена са едно и също лице (лицето фигурира с различни имена в документи за собственост и строителни книжа).При опит да се докаже с Удостоверение за идентичност на имена се указва че лицето винаги е било само с 1 име и ми се отказва да ми се издаде такова.Моля за съвети.

Re: Проверка за идентичност на имена

МнениеПубликувано на: 25 Ное 2022, 09:06
от ivanov_p
Основния съвет по правни въпроси е същият като при медицински, казвате къде ви правят проблеми и как могат да се решат, а не питате за разликата между рак на простата и морбили, за да може вие да си обясните от какво сте болен. Къде точно ви е проблема с различните имена в книжата, в община при нотариус или другаде и какво точно ви отказват?

Re: Проверка за идентичност на имена

МнениеПубликувано на: 25 Ное 2022, 09:21
от svetlio__96
Разбирам за това,ще поясня ,че проблемът ми е в Агенция по вписванията при изваждане на Удостоверение за тежести.Имота е придобиван на части от лицето и поради тази причина искат да докажа ,че това лице с различните имена е едно и също.Но както написах и в първият пост в Общината където това лице е живяло се указва ,че то е имало само едно име.Та въпросът ми е как да докажа,че тези имена са на едно и също лице.

Re: Проверка за идентичност на имена

МнениеПубликувано на: 25 Ное 2022, 11:31
от ivanov_p
Освен с име физическите лица се легитимират с ЕГН и адрес. Тях трябва да ги има на документите, които е подписвал. От тук нататък вече трябва да се гледа конкретика, всеки документ сам за себе си и какво има или няма на него. С тази материя не се занимавам, но може някой да каже дали при обжалване на отказа за вписване може да поиска експертиза или по друг начин, с удостоверение от общината или ГРАО или други доказателства да се установи идентичност.

Re: Проверка за идентичност на имена

МнениеПубликувано на: 25 Ное 2022, 14:57
от svetlio__96
Имам пропуск в написаното, лицето за което става въпрос е без ЕГН,просто когато е бил жив не е имало ЕГН-та в България.А за удостоверение в общината и ЕСГРАОН не става, защото лицето се води само с едно име.

Re: Проверка за идентичност на имена

МнениеПубликувано на: 25 Ное 2022, 19:39
от ivanov_p
без конкретните документ, където са вписани различните имена, нищо не може да се каже, вкл. и дали някъде има давност, подписи и т.н. Освен по лице може да искате проверка и по имот, този имот има идентификатор, адрес или друго означение, по което може да се направи проверка за тежести, така или иначе тя е за имота, а не за човека.

Re: Проверка за идентичност на имена

МнениеПубликувано на: 13 Яну 2023, 10:22
от hristev
svetlio__96 написа:Имам пропуск в написаното, лицето за което става въпрос е без ЕГН,просто когато е бил жив не е имало ЕГН-та в България.А за удостоверение в общината и ЕСГРАОН не става, защото лицето се води само с едно име.


Такива ниви съм копал много. Истината е, че администрацията е некомпетентна и мързелива.

Сега, който е починал преди създаването на ЕСГРАОН, респективно преди анкетирането на населението в средата на втората половина на 70те (май анктериането е било 1977 до и 8ма) няма ЕГН. Такива лица също често нямат записи в ЕСГРАОН, а малкото които имат са непълни - защо ? ЗАЩОТО АДМИНИСТРАЦИЯТА Е МЪРЗЕЛИВА И НЕКОМПЕТЕНТНА.

Та, ...... им, по същество. Лицата, които са починали преди анкетирането имат картони в кмеството по последен постоянен адрес. Тези картони се разпростират назад във времето до 1890 г. (може да има и по стари, но не съм виждал лично). Искате от служителя по гражданското състояние да извади картона и да въведе дата и място на раждане и смърт на лицето в ЕСГРАДОН.

Защо ? Защото с тези белези се прави връзката между лицата: баща-син, брат-дъщеря и прочие. Ако картонът е непълен (най вероятно) тогава декларирате кога лицето е родено и кога е починало, както и кои са неговите наследници. Тази декларация е по образец. Във всички общини я имат тази декларация по образец. Ще ви се мусят, ще ви се цупят, ама ще работят, въпреки, че са мързеливи и некомпетентни. Така си вадите удостоверение за наследници.

След това, нещото което масово не знаят и ще Ви гледат като изтребител е другата декларация. В случай, че в разписната книга (регистър на собствениците на имоти от едно време) лицето пак е написано с грешните имена, то тогава трябва да декларирате имената, които Ви трябват. Това става с тази декларация:

https://www.lyaskovets.bg/ic_blanks/dek ... 0imena.pdf
образецът е рандом от гугъл, няма да го търся по точен, мързи ме.

След това ще Ви издадат удостоверение за идентичност, такова, каквото декларирате - каквото Ви трябва.

Така си решавате проблемите и си взимате УВТ. Даже с тези документи и сделка ще си направите.

ВАЖНО: Горното са все декларации по закон. Тоест носите наказателна отговорност, ако декларирате кофти работи. Ако решите да послъжете - рискът е супер минимален, ама вие ще си го носите.

Има и други начини и тънкости да се реши, ама ме мързи да пиша повече/ по-конкретно.

Обикновенно повече троля, ама днес ми се помага. Ай, със здраве.