Страница 1 от 1

Otnosno vuproz za nasledstvo po zakon

МнениеПубликувано на: 15 Апр 2002, 13:40
от magi
Моля да помогнете за следния въпрос: Съсобственик по наследство по закон съм на 1/3 от недвижим имот. Наследството е открито преди 9 години. Плащам редовно данък за моята идеална част. До момента няма издаден нотариален акт на мое име за въпросната идеална част, като мога да удостоверя собствеността само с удостоверение за наследници. Имотът е реално делим, на с другия съсобственик не можем да постигнем съгласие за доброволна делба. Въпросът ми е: 1. Има ли някаква законова разпоредба, с която да съм задължена в определен срок да се снабдя с документ за собственост? 2. Възможно ли е другият съсобственик да предяви иск за придобивна давност за моята идеална част, при положение, че редовно си плащам данъците? 3. Ако удостоверя правото на собственост върху моята идеална част с нотариален акт, каква трябва да бъде следващата стъпка за реално разделяне на недвижимия имот? Благодаря предварително!

RE: Otnosno vuproz za nasledstvo po zakon

МнениеПубликувано на: 15 Апр 2002, 21:02
от Кларк Кент
На въпрос №1 отговорът е не, няма срок, в който да сте длъжна да се снабдите с документ за собственост. На въпрос № 2- съсобственика на имота може да предяви такъв иск, но няма никакъв шанс да спечели делото, защото е недобросъвестен владелец, а и освен това, като плащате данъците на Вашата част Вие манифестирате волята си да владеете и ползвате имота, поради което придобивна давност няма да тече докато плащате данъците си. На въпрос № 3- иск за делба.

RE: Otnosno vuproz za nasledstvo po zakon

МнениеПубликувано на: 22 Апр 2002, 21:12
от радо
г-н Кларк е напълно прав.По-добро обяснение от това-здраве му кажи.Само да добавя по въпрос №3, че в делбеното дело трябва да са конституирани всички съсобственици,иначе делбата е нищожна-т.е.исковата молба трябва да е насочена срещу всички останали съсобственици,а не само срещу някои от тях.Също така защо ще си правите труда да си изваждате нотариален акт-можете и да използвате удостоверението за наследници, като документ, удостоверяващ правото ви на собственост.Успех:)))

RE: RE: Otnosno vuproz za nasledstvo po zakon

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2002, 17:58
от magi
Mnogo blagodaria za suvetite...... no yavno shte triabva da si smeniam advokata..... :-)

RE: RE: RE: Otnosno vuproz za nasledstvo po zakon

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2002, 20:10
от advocat 76
Като редовен посетител на този форум мога да ви препоръчам колегите, които вече са ви отговорили на въпроса - когото и да изберете - няма да сгрешите :-) А може да разиграете и избора на адвокат на търг - кажете какъв хонорар максимално бихте дали и ще спечели този, който ви предложи най-ниска цена :-))) Шегувам се, разбира се. При адвокатските услуги не цената е това, дето има основно значение. А иначе за първата част от постинга си не се шегувам.

RE: RE: RE: RE: Otnosno vuproz za nasledstvo po zakon

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2002, 20:39
от Kларк Кент
Аз се оттеглям от разиграването и избора. Не съм адвокат. Ако адвоктът, който ползвате Ви е казал нещо различно от написаното дотук, наистина е за сменяне. :)