начало

Изходът от извънредното положение – време да реставрираме правовата държава Изходът от извънредното положение – време да реставрираме правовата държава

Съдебна делба на апартамент. Моля, помогнете

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Съдебна делба на апартамент. Моля, помогнете

Мнениеот nataliq5 » 12 Яну 2015, 12:26

Здравейте, моля ако някой може, да помогне и по моя казус.
Преди година с мъжа, с който доскоро живеех на семейни начала, купихме апартамент. Струваше 46 000 е. Всеки даде поравно 23 000 е., и апартамента беше записан в режим на съсобственост 50/50 при нотариуса.
Сега обаче се разделяме, аз искам да задържа апартамента, като му изплатя това, което е дал и е вписано в нот. акт като цена на апартамента(целият ап. е 46 000 е) - неговите 23 000 е., да му ги дам и драмата да свърши.
Той обаче иска половината от парите, но по данъчна оценка на апартамента,(а не според вписаното като цена на апартамента в нот. акт и отговарящото на действителността плащане), което е двойно. Аз не съм съгласна да му подаря пари, които не е давал.
Разполагам с всички бележки от банките, тъй като плащането на апартамента беше по банков път, предишните собственици също могат да потвърдят за колко ни го продадоха.
Моля, кажете, че има съдебен вариант да му изплатя половината,колкото е дал, и да си взема апартамента.
nataliq5
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 12 Яну 2015, 11:42

Re: Съдебна делба на апартамент. Моля, помогнете

Мнениеот valia27 » 12 Яну 2015, 16:03

Здравейте,
За съжаление при Вас явно не може да се постигне доброволна делба. Вариантът е съдебна, но ако искате поставяне на имота във Ваш дял и са налице нужните предпоставки, предпочита се онзи, който предложи по-висока цена.Важно е да се има предвид, че имотът се оценява винаги по действителната му стойност. Когато уравнението на дяловете е парично, то заедно със законната лихва трябва да се изплати в 6-месечен срок от влизане в сила на решението за възлагане.
valia27
Младши потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 08 Яну 2013, 12:08

Re: Съдебна делба на апартамент. Моля, помогнете

Мнениеот julyanvonemona » 20 Яну 2015, 07:41

При определени предпоставки съществува възможност и за техническо разделяне не апартамента на два по- малки. Вижте чл.чл. 202 и 203 ЗУТ
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител
 
Мнения: 5488
Регистриран на: 21 Яну 2010, 07:52


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron