начало

ВАС отклони искане за тълкувателно решение, четирима съдии – на особено мнение ВАС отклони искане за тълкувателно решение, четирима съдии – на особено мнение

земеделски земи под наем

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


земеделски земи под наем

Мнениеот ulia_kal » 12 Фев 2015, 08:05

Здравейте! Аз съм един от 6-те наследника на дядо, чиито земеделски земи ни се възстановиха. Може ли, и ако да по какъв начин , един от наследниците да се сдобие с права за ползване за 10 години на имотите при положение , че не са делени? Може ли този ползвател, след това да стане собственик на тези имоти, ако е плащал данъци и се е трижил за имотите? По време на това "ползване" може ли да бъдат продавани, подарявани и т.н. тези земи ? Ако искам сега / преди да са делени или давани под наем / да се разделим всички наследници от къде да започна? Благодаря!
ulia_kal
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 05 Мар 2008, 13:31

Re: земеделски земи под наем

Мнениеот deja_vue » 08 Апр 2015, 09:46

В заглавието пише "земеделски земи"
Преди години бе създаден един закон за арендата в земеделието, та в него в още в чл.3ал. 4 се казва:
"Когато договорът за аренда е сключен само от някои от съсобствениците на земеделската земя, отношенията помежду им се уреждат съгласно чл. 30, ал. 3 от Закона за собствеността"
Това преведено на не юридически език означава, че всеки съсобственик може са сключва договор за аренда на всички съсобствени земи, без значение каква идеална част от земята притежава. След което дължи на останалите съсобственици приспадащите им се суми (ако става дума за пари) съобразно тяхната идеална част.
Та може да притежава 1/20 от 100 дка. и пак да определи къде, при кого и на каква сума да се арендоват всички земи.
Тъй като споменаваш период от 10 г. вероятно земите са отдадени под аренда. Това може да се провери в Агенцията по Вписвания тъй като договора за Аренда се вписва.
Друг вариант е земите да се отдават под наем, но този вариант се използва за кратки срокове (обикновено 1 стопанска година) и пак така се дължи на всеки съобразно делът му (идеалната му част)
Данъци върху земеделските земи .... няма ... пази боже .... как не са се сетили и там да сложат.
Ако става дума за отдаване под аренда и под наем на земеделски земи, няма как да продадат, подарят, заменят и т.н. без да си уведомен ТВОЯТА идеална част нито пък да я придобият.
Делбата е 2 вида доброволна (пред нотариус) и съдебна (пред Районен съд)
За доброволната трябва всички да са съгласни и то не само на думи, защото ще трябва да ходите тук таме по институции и нотариуси и всички ще трябва да се явяват и подписват. Един да каже "Правете каквото искате, но аз нямам време" или "няма да идвам, че не ме интересува" и всичко отива на кино
Съдебната делба --> може да я поиска всеки въпреки както и да бъде уговорено преди това. Хубаво е съдебната да ти я води адвокат, защото не е кой знае колко трудно, но е по-спокойно.
"Забележка: Съдебната делба е доста по - скъпа и отнема доста повече време от доброволната!
Ако имаш някакви въпроси питай ....
deja_vue
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 07 Апр 2015, 01:12


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron