Страница 1 от 1

Наем на имот след развод.

МнениеПубликувано на: 20 Май 2015, 12:48
от camin
Молба за мнение по следния казус.

Делба след развод между X и Y. За имот придобит по време на брак. На два етажа.
На първият етаж, търговски обект на фирмата на X. Съда го присъжда 100% само на X. /като не допуска делба по тази част/
На вторият етаж е жилищна част, 50 на 50 за X и Y. При развода/чл.51/, съда го присъжда на X.
Y завежда иск за наем на жилищната част. Назначена е експертиза да отговори на следния въпрос:
"Какъв е размерът на месечната пазарна цена на ползването по предназначение на имота от дата на подаването на иска до датата на съдебното заседание".

Важното в ситуацията е, че за функционирането на целия имот, водопреносната и водоизмервателна система/само един наличен водомер/ е в търговската част. Същото е и с отоплителната част/котел/, който също е в търговската част. Разбирай, в жилищната част няма независимо водоподаване и измерване, с отоплението не се занимаваме. Двата имота имат вече различни собственици. X като едноличен собственик на търговската площ, спира водоподаването към жилищната част и заминава в чужбина. На практика жилището не може да се ползва като такова, поради липса на вода. Как ще определи съда наема тогава, след като Пазарна цена за подобен наем няма за жилище без собствено водоподаване/указано е по предназначение/, ако няма по предназначение, може да се допусне ползване като склад например и да се определи наем.

Дано сте ме разбрали. Искът е допустим, но дали е основателен?

Ключовите думи са: Пазарна цена и по Предназначение за наем на жилищен имот, който няма независимо водоподаване и измерване.
Получих противоречиви тълкувания.

Ще бъда благодарен за направени тълкувания.