Страница 1 от 1

Наследствени земи

МнениеПубликувано на: 27 Мар 2016, 11:19
от gendji
Привет на всички от форума. Искам да попитам за моя казус с наследствените имоти. Баща ми наслядава идеални части от земеделски земи от дядо си, съответно останалите идеални части са на братовчеди на баща ми. Въпроса ми е следния възможно ли е те писмено да се откажат от свойте дялове в полза на баща ми, с което да не се налага да ходят при нотариус за делба или покупко-продажба , а те помежду си да си оправят финансово взаимоотношенията, а при такава възможност има ли как да се атакува после съдебно след време че не са били изчистени нещата ако някой реши да се заяжда.

Благодаря предварително на разгледалите и коментиралите казуса.

Re: Наследствени земи

МнениеПубликувано на: 27 Мар 2016, 13:41
от bird_of_paradise
Каквото и да решите да правите- все през нотариус ще трябва да минете. Най-бързо и евтино е.
За отказ от наследство предполагам не може и да се говори, заради времето, което е минало, но и за него трябва нотариално удостоверяване. За продажба на наследство (права и задължения) пак трябва нотариус.

Не разбирам, какъв е проблема да се направи доброволна делба с уравнение на дяловете ( баща ви получава в собственост земите и наплаща дела на останалите), за да няма отпосле обструкции.

Re: Наследствени земи

МнениеПубликувано на: 27 Мар 2016, 14:34
от gendji
Баща ми иска да ми дари тези земи и идеята е ако може да се спести поне една от нотариална такса, а да не плащаме два пъти нотариус.

Re: Наследствени земи

МнениеПубликувано на: 27 Мар 2016, 15:18
от bird_of_paradise
gendji написа:идеята е ако може да се спести поне една от нотариална такса, а да не плащаме два пъти нотариус

Ако целта е тази- отивате всички заедно при нотариуса и собствениците ( баща ти и неговите братовчеди) продават на теб земите. Говоря за продажба, не дарение, защото последното не е за предпочитане.

Re: Наследствени земи

МнениеПубликувано на: 27 Мар 2016, 20:57
от gendji
Благодаря за консулта, ще се съобразя с препоръката Ви!

Поздрави :)