Страница 1 от 1

делба

МнениеПубликувано на: 10 Юни 2016, 12:26
от merinda
Във фаза делба сме с бившия съпруг на покъщнината и автомобила.След направен протокол от вещо лице отсрещната страна оспорва цената на някои от вещите ,които уж били "завишени",и цената на една от тях бе смъкната наполовина/ значително скъпа вещ е/Оспорват и наема който ми дължат за леката кола.Съдът иска да се споразумеем ,но не можем /по точно на другата страна не и се дава нищо и все ми правят сечено/. Адвокатът ми имам чувството ,че сякаш претупва работите.Какво да направя за да докажа ,че тази вещ наистина е на стойността на която я е оценило вещото лице.Как да си изпрося и наема за да ми го платят?Да искам ли повторна експертиза от друго вещо лице?Ще съм ви благодарна ако отговорите, защото наистина имам нужда от съвет.

Re: делба

МнениеПубликувано на: 11 Юни 2016, 18:42
от jhoro
Съгласно Закона за независимите оценители
Чл. 6. (3) Оценката на обект представлява становище на независимия оценител относно стойността на обекта за конкретна цел в определен момент от време и в условията на конкретен пазар, изготвено под формата на доклад в писмена форма, подписан и подпечатан. Становището на независимия оценител не е задължително за възложителя.

Тоест - възможно и допустимо е две вещи лица едновременно да направят напълно различни оценки на един и същ обект. И двете оценки ще са верни.
Не става ясно този протокол - като частна експертиза ли е изготвен или като съдебна?

Ето една доста подробна статия по този въпрос - https://valuation.alle.bg/%D0%BF%D1%83% ... D1%8Fxb9i/.
Ще цитирам само -“Стойността се разчита, цената се спазарява"

Re: делба

МнениеПубликувано на: 13 Юни 2016, 11:34
от merinda
За съдебна експертиза става на въпрос.Благодаря ви за отговора!

Re: делба

МнениеПубликувано на: 13 Юни 2016, 19:57
от jhoro
merinda написа:За съдебна експертиза става на въпрос. Благодаря ви за отговора!

Щом е съдебна - на следващото заседание недоволната страна оспорва експертизата и иска назначаване на нова (единична или тройна ...).
И да не забрави да си внесе таксата.

Re: делба

МнениеПубликувано на: 13 Юни 2016, 20:16
от ivan_lawyer
Има и друго хапченце - умерено разцепване на исковата претенция, умерено повтарям, така, че да не дразни и постепенно навлизане в дълбочина, постепенно - за да не се усети противника. Военен специалист съм и го казвам от сърце, тактиката е винаги - разцепване на групите - никога в една линия - никога едно нещо. Циганската стратегия - раждай, раждай. Впрочем говоря за поредица от дела - например няколко на година - са в състояние да поставят в амок противната страна. Но ако не Ви се воюва - сглобете един еднократен вариант.

Re: делба

МнениеПубликувано на: 14 Юни 2016, 14:55
от merinda
ivan_lawyer написа: Но ако не Ви се воюва - сглобете един еднократен вариант.
Честно казано вече ми писна,защото вече 1 година не можем да си поделим вещите :x .Но този път трябва наистина да се боря за да докажа ,че съм права.Благодаря за отговорите

Re: делба

МнениеПубликувано на: 14 Юни 2016, 17:45
от jhoro
merinda написа:Честно казано вече ми писна, защото вече 1 година не можем да си поделим вещите :x . Но този път трябва наистина да се боря за да докажа, че съм права.Благодаря за отговорите

Правилно.
Макар, че в момента сте положение на изчакване. Вие има на какво да стъпите - експертизата. На ход е другата страна - да я приеме или да я оспори. Официално.
А ако адвоката Ви не върши работа - сменете го.
Съда не може да смените, но и той ще трябва да свърши нещо в един момент. Не само "да гледа умно".
Успех.

Re: делба

МнениеПубликувано на: 14 Юни 2016, 18:03
от ivan_lawyer
Не, идеята ми е обезщетението да се разцепи на два - на три - на четири - на пет- на шест отделни иска. По този начин се печелят няколко преимущества. Но пак казвам - щом не Ви се воюва - не воювайте.
Моето мнение е за война - но затъва работата с тези войни.
Верно - печели се - но затъваш в едно блато.