Страница 1 от 1

Делба на къща с двор

МнениеПубликувано на: 07 Окт 2016, 23:47
от ronicat
Не намерих подобен казус и затова ще питам направо
Става въпрос за подялба на наследствена къща строена през 60г. Къщата е на 2 етажа като първият приземен етаж е наполовина вкопан в земята (около 80-100см). Родителите ми са живели цял живот в тази къща заедно с родителите на майка ми до смърта им. Приживе баба ми и дядо ми са казали устно, че първият етаж ще е за леля ми, а на майка ми вторият тъй като тя е изгледала родителите си до смъртта им. След смъртта им майка ми е направила значителни подобрения на частта където живее вкл.изграждане на отделна баня и тоалетна. Тя не ползва долния етаж. Леля ми иска да разделят къщата и да си получи нейната част Като за целта иска да се направи оценка и така да се види колко струва къщата с двора и майка ми да й даде половината пари, но последната се притеснява, че ако се прави пазарна оценка ще се вземат в предвид подобренията които тя е направила за нейния комфорт, а не е както я е оставила баба ми. Пазарна или данъчна оценка се прави? Леля ми не е плащала нищо за тези подобрения, дори до скоро не е плащала никакви такси и данъци за нейната част от имота (плащани са от майка ми). Идеята е да разберем как точно става делбата в такъв случай (ако не е доброволна делба). Родителите ми не могат да дадат сумата която леля ми е поискала първоначално, нито могат да се изнесат, за да се продаде къщата и да си разделят парите, тъй като това им е единственият дом. От къде трябва да тръгнем? Леля ми вече се е съветвала с адвокат и е казала, че ще действа по делбата на имота. Ние какво да правим и какво можем да очакваме от ответната страна? Дворът е закупен през последните години като парите са дадени по равно от двамата наследника.

Re: Делба на къща с двор

МнениеПубликувано на: 08 Окт 2016, 02:28
от Melly
ronicat написа:Не намерих подобен казус и затова ще питам направо
Става въпрос за подялба на наследствена къща строена през 60г. Къщата е на 2 етажа като първият приземен етаж е наполовина вкопан в земята (около 80-100см). Родителите ми са живели цял живот в тази къща заедно с родителите на майка ми до смърта им. Приживе баба ми и дядо ми са казали устно, че първият етаж ще е за леля ми, а на майка ми вторият тъй като тя е изгледала родителите си до смъртта им. - без правно значение, т.е. имотът е останал наследствен.
След смъртта им майка ми е направила значителни подобрения на частта където живее вкл. изграждане на отделна баня и тоалетна - тези обстоятелства следва да бъдат съобразени в производството по делба на имота.
Тя не ползва долния етаж. Леля ми иска да разделят къщата и да си получи нейната част Като за целта иска да се направи оценка и така да се види колко струва къщата с двора и майка ми да й даде половината пари, но последната се притеснява, че ако се прави пазарна оценка ще се вземат в предвид подобренията които тя е направила за нейния комфорт, а не е както я е оставила баба ми.
Пазарна или данъчна оценка се прави? - вещо лице изготвя пазарна оценка. Леля ми не е плащала нищо за тези подобрения, дори до скоро не е плащала никакви такси и данъци за нейната част от имота (плащани са от майка ми).
Идеята е да разберем как точно става делбата в такъв случай (ако не е доброволна делба) - само по съдебен ред.
Родителите ми не могат да дадат сумата която леля ми е поискала първоначално, нито могат да се изнесат, за да се продаде къщата и да си разделят парите, тъй като това им е единственият дом - предявяват претенции за възлагане и уравняват парично дела на лелята.
От къде трябва да тръгнем? - оттам, откъдето е тръгнала лелята :arrow: адвокат.
Леля ми вече се е съветвала с адвокат и е казала, че ще действа по делбата на имота. Ние какво да правим и какво можем да очакваме от ответната страна? - очаквате връчване на искова молба. По никакъв начин не можете да се противопоставите на искането на наследник да подели наследствен имот.
Дворът е закупен през последните години като парите са дадени по равно от двамата наследника.

Успех!

Re: Делба на къща с двор

МнениеПубликувано на: 13 Окт 2016, 11:18
от ronicat
[quote="Melly"][quote="ronicat"]
Родителите ми не могат да дадат сумата която леля ми е поискала първоначално, нито могат да се изнесат, за да се продаде къщата и да си разделят парите, тъй като това им е единственият дом - предявяват претенции за възлагане и уравняват парично дела на лелята.
Какво точно означава това? Към кого предявяват притенции? Ще съм благодарна за малко разяснение.

Re: Делба на къща с двор

МнениеПубликувано на: 13 Окт 2016, 11:36
от Melly
ronicat написа:
Melly написа:
ronicat написа:Родителите ми не могат да дадат сумата която леля ми е поискала първоначално, нито могат да се изнесат, за да се продаде къщата и да си разделят парите, тъй като това им е единственият дом - предявяват претенции за възлагане и уравняват парично дела на лелята.
Какво точно означава това? Към кого предявяват притенции? Ще съм благодарна за малко разяснение.

Това означава, че следва да се извърши делба по съдебен ред. Свържете се с колега адвокат за повече подробности, който ще ви даде разяснения, включително и по въпроса, който не ви е станал ясен.

Re: Делба на къща с двор

МнениеПубликувано на: 03 Дек 2016, 08:29
от vili_7
Здравейте, при доброволна делба и прехвърляне на собствеността на един от наследниците, при запазване на пожизнено и безвъзмездно ползване от другия наследник, следва ли от МДТ да искат данъка да е разпределен между ползвателите, след като правото е безвъзмездно?
Благодаря предварително.

Re: Делба на къща с двор

МнениеПубликувано на: 05 Дек 2016, 10:06
от vili_spasova
При учредено вещно право на ползване данъчно задължен е ползвателят - чл.11, ал. 3 от Закона за местните данъци и такси.