начало

Помощник-ЧСИ стана почетен консул на Гана Помощник-ЧСИ стана почетен консул на Гана

Утвърждаване правото ми на собственост върху имот.

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Утвърждаване правото ми на собственост върху имот.

Мнениеот n_georgievgt » 15 Май 2017, 22:31

Здравейте.
Обръщам се към вас във форум понеже понастоящем не съм в страната, иначе бих се възползвал от консултация с адвокат.
Става на въпрос за собствеността на един имот- със статут лозе. Самото лозе се намира насред огромен масив, преди време състоящ се от стотици лозя със стотици собственици, но в момента 90% от него са разорани. Почти всички лозя в тези 90% са били изоставени отдавна, далеч преди да бъдат купени от местен инвеститор, а няколкото останали хора, които все още са си стопанисвали лозята в този огромен масив, са били принудени от общината да ги оставят, като в замяна са били парично компенсирани (разбира се формално). Тогава същите тези хора разправяха, че от общината им казали, че имотът (лозето) им било предоставено за временно ползване и за това сега ги заставяли да си предадат имота доброволно срещу заплащане, с цел земята да бъде продадена на инвеститор. Не знам дали е тази причината да им отчуждят имотите или просто са ги заблудили понеже повечето са стари хора и не са много на ясно с нещата.
Четох доста в интернет и установих, че току така не се отчуждава чужд имот, още повече за да се ползва за земеделска земя от друго частно лице. Наскоро научих, че същият инвеститор закупил 90-те процента от масива, изявява желание да закупи останалите 10%, в който аз и още няколко души имаме парцели. Убеден съм, че и мен ще заставят, да предам и моят имот с цел комасация, за да може инвеститора за разоре и останалите 10% от масива, в който се намира и моят имот. Интересувам се могат ли да ме принудят от общината, при положение, че не съм съгласен да си предам имота на тях, а те да го преотстъпят на инвеститора, каквато е практиката до сега ? Единствено аз и още няколко души се простираме на около 2-3 % в тези останали не взети от инвеститора 10%, като останалите 7-8 % са изоставени.
Знам, че сме му трън в очите, но не желая да се разделям с имота си.
Не разполагам с нотариален акт за имота. Имам само два документа. Единият се води - Заповед от кмета на общината, в нея е записано да се продаде парцел еди кой си номер парцел на мен, за еди каква си сума. Имам и бележка за това, че съм платил за имота на общината.
Другият документ е "Договор а продажба на общински невдижим имот по реда на чл.13 и 15 от закона за собствеността и чл.21 от ЗМСМА. Накрая на документа е записано, че нотариална форма не е необходима. Самият документ е издаден е средата на 90-те.
По принцип, тези документи доколкото разбирам утвърждава правото ми на собственост върху имота, но при положение, че и и други хора, които също са ги притежавали, са успели да им отчуждят имота, започнах да се чудя, до колко този документ е актуален ? Проверих и статута на имота в интернет кадастъра и системата го показвам че целият масив, в който попада и моят имот е собственост на общината ??
Въпросните документи, с който разполагам, достатъчни доказателства ли е са , за да ме утвърдят като реален собственик на имота ? Необходимо ли е да изкарвам и норатиален акт, за да затвърдя собствеността си върху имота ?
И понеже в общинската служба е щуробаджанащина, все пак могат ли да отворят вратичка, по която могат да ми отчуждят имота ? Например и на мен да кажат, че ми е бил продаден временно или ме комасират принудително, като ми го заменят с друг имот ?
n_georgievgt
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 11 Авг 2016, 13:54

Re: Утвърждаване правото ми на собственост върху имот.

Мнениеот lawyer_master » 18 Авг 2017, 17:16

Здравей,
Според мен най-удачното нещо, което трябва да направиш е да си изкараш констативен нотариален акт, за това че си владял имота в продължение на 5 години(защото от това, което пишеш оставам с впечатлението, че си добросъвестен владелец). Вече с този нот акт, може да се противопоставиш на всяко трето лице и няма да има как да те накарат да го отчуждиш. Тогава единственият вариант ще му е да ти го купи, разбира се единствено с твое съгласие. Цялата процедура по издаването на този констативен нот акт е описана в чл.587 и сл. от ГПК(разпит на трима свидетели и т.н.) Точно в момента мисля, че си в неизгодна позиция, щом след проверка в имотния регистър си установил, че не си собственик на въпросния имот. В случай, че вече е започнала процедура по отчуждаването, им тълкувателно решение на ВКС, с което се казва, че можеш да противопоставиш давностното владение по всяко време. Не се бави, а действай !!!
lawyer_master
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 16 Авг 2017, 16:56


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron