начало

Прокуратурата огласи още документи от разследването на шпионския скандал Прокуратурата огласи още документи от разследването на шпионския скандал

Утвърждаване правото ми на собственост върху имот.

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Утвърждаване правото ми на собственост върху имот.

Мнениеот n_georgievgt » 15 Май 2017, 22:31

Здравейте.
Обръщам се към вас във форум понеже понастоящем не съм в страната, иначе бих се възползвал от консултация с адвокат.
Става на въпрос за собствеността на един имот- със статут лозе. Самото лозе се намира насред огромен масив, преди време състоящ се от стотици лозя със стотици собственици, но в момента 90% от него са разорани. Почти всички лозя в тези 90% са били изоставени отдавна, далеч преди да бъдат купени от местен инвеститор, а няколкото останали хора, които все още са си стопанисвали лозята в този огромен масив, са били принудени от общината да ги оставят, като в замяна са били парично компенсирани (разбира се формално). Тогава същите тези хора разправяха, че от общината им казали, че имотът (лозето) им било предоставено за временно ползване и за това сега ги заставяли да си предадат имота доброволно срещу заплащане, с цел земята да бъде продадена на инвеститор. Не знам дали е тази причината да им отчуждят имотите или просто са ги заблудили понеже повечето са стари хора и не са много на ясно с нещата.
Четох доста в интернет и установих, че току така не се отчуждава чужд имот, още повече за да се ползва за земеделска земя от друго частно лице. Наскоро научих, че същият инвеститор закупил 90-те процента от масива, изявява желание да закупи останалите 10%, в който аз и още няколко души имаме парцели. Убеден съм, че и мен ще заставят, да предам и моят имот с цел комасация, за да може инвеститора за разоре и останалите 10% от масива, в който се намира и моят имот. Интересувам се могат ли да ме принудят от общината, при положение, че не съм съгласен да си предам имота на тях, а те да го преотстъпят на инвеститора, каквато е практиката до сега ? Единствено аз и още няколко души се простираме на около 2-3 % в тези останали не взети от инвеститора 10%, като останалите 7-8 % са изоставени.
Знам, че сме му трън в очите, но не желая да се разделям с имота си.
Не разполагам с нотариален акт за имота. Имам само два документа. Единият се води - Заповед от кмета на общината, в нея е записано да се продаде парцел еди кой си номер парцел на мен, за еди каква си сума. Имам и бележка за това, че съм платил за имота на общината.
Другият документ е "Договор а продажба на общински невдижим имот по реда на чл.13 и 15 от закона за собствеността и чл.21 от ЗМСМА. Накрая на документа е записано, че нотариална форма не е необходима. Самият документ е издаден е средата на 90-те.
По принцип, тези документи доколкото разбирам утвърждава правото ми на собственост върху имота, но при положение, че и и други хора, които също са ги притежавали, са успели да им отчуждят имота, започнах да се чудя, до колко този документ е актуален ? Проверих и статута на имота в интернет кадастъра и системата го показвам че целият масив, в който попада и моят имот е собственост на общината ??
Въпросните документи, с който разполагам, достатъчни доказателства ли е са , за да ме утвърдят като реален собственик на имота ? Необходимо ли е да изкарвам и норатиален акт, за да затвърдя собствеността си върху имота ?
И понеже в общинската служба е щуробаджанащина, все пак могат ли да отворят вратичка, по която могат да ми отчуждят имота ? Например и на мен да кажат, че ми е бил продаден временно или ме комасират принудително, като ми го заменят с друг имот ?
n_georgievgt
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 11 Авг 2016, 13:54

Re: Утвърждаване правото ми на собственост върху имот.

Мнениеот lawyer_master » 18 Авг 2017, 17:16

Здравей,
Според мен най-удачното нещо, което трябва да направиш е да си изкараш констативен нотариален акт, за това че си владял имота в продължение на 5 години(защото от това, което пишеш оставам с впечатлението, че си добросъвестен владелец). Вече с този нот акт, може да се противопоставиш на всяко трето лице и няма да има как да те накарат да го отчуждиш. Тогава единственият вариант ще му е да ти го купи, разбира се единствено с твое съгласие. Цялата процедура по издаването на този констативен нот акт е описана в чл.587 и сл. от ГПК(разпит на трима свидетели и т.н.) Точно в момента мисля, че си в неизгодна позиция, щом след проверка в имотния регистър си установил, че не си собственик на въпросния имот. В случай, че вече е започнала процедура по отчуждаването, им тълкувателно решение на ВКС, с което се казва, че можеш да противопоставиш давностното владение по всяко време. Не се бави, а действай !!!
lawyer_master
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 16 Авг 2017, 16:56


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron