Страница 1 от 1

ОТКАЗ ОТ НАСЛЕДСТВО

МнениеПубликувано на: 28 Юли 2017, 01:38
от tapesi
През 1985 година майка ми и двамата й братя получават в наследство три парцела в регулация ,единият от които с къща в село в Разградска област.През 1986 година продават парцела с къщата и си поделят парите.Братята на майка ми правят отказ от наследство /регистриран в РС град Разград/ в полза на майка ми.Наследници на покойната ми вече майка сме аз и сестра ми и искаме да продадем тези два парцела.
Въпроса ми към запознатите във форума е: Валиден ли е отказа от наследство,след като е извършена сделка по продажба на част от наследството?Да не се окаже,че трябва да търсим като страни по бъдещата продажба наследниците на братята на майка ми.
С уважение към всички знаещи във форума.

Re: ОТКАЗ ОТ НАСЛЕДСТВО

МнениеПубликувано на: 28 Юли 2017, 13:09
от katerinakuch
Недопустим е отказ от наследство, след като е извършена неговата продажба вече. Няма логика.

Re: ОТКАЗ ОТ НАСЛЕДСТВО

МнениеПубликувано на: 28 Юли 2017, 13:21
от ivanov_p
Търсите другите наследници или вадите констативен НА за имотите като владени по давност (недобросъвестно).

Re: ОТКАЗ ОТ НАСЛЕДСТВО

МнениеПубликувано на: 28 Юли 2017, 17:42
от tapesi
Моя грешка : става въпрос за отказ от наследство на останалите два празни парцела.

Re: ОТКАЗ ОТ НАСЛЕДСТВО

МнениеПубликувано на: 29 Юли 2017, 16:14
от jhoro
Струва ми се, че поне част от предишните ковентари са ... не особенно точни.
tapesi - не сте написали всички данни.
tapesi написа:1. През 1985 година майка ми и двамата й братя получават в наследство три парцела в регулация ,единият от които с къща в село в Разградска област.
2. През 1986 година продават парцела с къщата и си поделят парите.
3. Братята на майка ми правят отказ от наследство /регистриран в РС град Разград/ в полза на майка ми.

Не сте уточнили кога братята се отказват от наследството. Но...
За да може през 1986 имота да се продаде (тоест - да има разпореждане с него) - трябва наследството да е прието и разпоредителя да е собственик.
Значи братята, първо са се отказали и не са встъпвали във владение, а после - майка Ви е продала този имот. Това, че им е дала част от парите си е само нейно решение - от законова гледна точка не е била длъжна.

Re: ОТКАЗ ОТ НАСЛЕДСТВО

МнениеПубликувано на: 29 Юли 2017, 17:23
от bird_of_paradise
tapesi написа:Валиден ли е отказа от наследство,след като е извършена сделка по продажба на част от наследството?

Недействителен е, така че следвайте единственият верен до момента съвет (на Иванов) - с трима свидетели и по реда на обстоятелствена проверка ще се снабдите с КНА за придобито право на собственост по давност.

Re: ОТКАЗ ОТ НАСЛЕДСТВО

МнениеПубликувано на: 30 Юли 2017, 13:39
от teogeo
ivanov_p написа:Търсите другите наследници или вадите констативен НА за имотите като владени по давност (недобросъвестно).


А тълкувателното решение досежно обективиране на намерението за промяна на държането във владение? Забравихме ли го? :)
А, надушат далаверата наследниците на братятя и дотам... Давност спрямо тях не тече, па ако ще и 100 години да минат.

Re: ОТКАЗ ОТ НАСЛЕДСТВО

МнениеПубликувано на: 30 Юли 2017, 14:26
от ivanov_p
Не следя колегите, а закона. Има основание, отказът от наследство, който макар и нищожен води до владение, а защото е недобросъвестно срокът за придобиване на имота е 10 години.

Re: ОТКАЗ ОТ НАСЛЕДСТВО

МнениеПубликувано на: 30 Юли 2017, 23:28
от tapesi
Благодаря на всички станали съпричастни на проблема ми. Но искам да уточня: Отказа в полза на майка ми от останалите два парцела братята правят през 1987 година . След смъртта на майка ми през 1992 година, със сестра ми, като наследници, сме декларирали тези два парцела , въпреки че не ги ползваме ,защото живеем в София.Данъци си плащаме надлежно.Чак сега, след като решихме да ги продаваме се запитахме дали този отказ от наследство е действителен или нищожен.

Re: ОТКАЗ ОТ НАСЛЕДСТВО

МнениеПубликувано на: 30 Юли 2017, 23:48
от Melly
tapesi написа:Въпроса ми към запознатите във форума е: Валиден ли е отказа от наследство,след като е извършена сделка по продажба на част от наследството?Да не се окаже,че трябва да търсим като страни по бъдещата продажба наследниците на братята на майка ми.
С уважение към всички знаещи във форума.


С това уточнение - "Отказа в полза на майка ми от останалите два парцела братята правят през 1987 година.", надежда всяка оставете. След като през 1986 наследниците са продали един от наследените имоти, то отказът през 1987 е недействителен, тъй като наследството е било вече прието. Плащането на данъци не води до придобиване от вас и сестра ви на собствеността върху 2-та имота.
За да ви е мирна главицата, а и би било почтено, търсете двамата чичовци, респ. техните наследници и чак тогава извършете дружно продажбата им.

Re: ОТКАЗ ОТ НАСЛЕДСТВО

МнениеПубликувано на: 31 Юли 2017, 08:53
от tapesi
Melly, благодаря Ви за отговора.Потвърдихте съмненията ми.Просто ще спрем да плащаме данъци.Не можем да позлваме местата , голямата отдалеченост от тях.Живея в София. С поздрав