Страница 1 от 1

ПУП по фантазии в ОУП?

МнениеПубликувано на: 15 Ное 2017, 11:48
от ivanov_p
Покрай два конкретни случая се сблъсках с практика на Столична община, която според мен е не се съгласува с разума, а най-вероятно и с формалните изисквания на закона.

С ОУП на СО, приет през 2009 г. в район МЖ3, за жилищно строителство, е предвиден четирилентов път, който е в проектите от около 50 години, според живеещите там. Имотите са поземлени и трябва да станат УПИ.
Проблемът е в следното:
1. ПИ излиза на реално съществуваща второстепенна улица. Върху тази улица по проект трябва да мине четирилентовия път и да отнеме 5-10 м. от ПИ. Практиката на СО е следната: ПИ се разделя на два парцела, този под пътя си остава ПИ, а този, граничещ с бъдещия път, става УПИ.
2. Поради липса на средства СО не отчуждава ПИ за бъдеща улица, а той остава си остава на собственика.

Получава се следното - в бъдещето УПИ ще граничи с улица, а в настоящето с ПИ, който от своя страна граничи с улица. Ако УПИ се опише с реални съседи няма да има излаз на улица, а ако се опише с бъдещи, ще има излаз.

Друг случай - вътрешен ПИ става УПИ, защото граничи с бъдещата хипотетична улица. Тази улица обаче я няма, най-вероятно няма и да я има, а съседите започват да си ограждат имотите и УПИ-то остава без излаз на съществуваща улица, не може да иска и право на преминаване, защото на хартия има излаз не просто на улица, а на голям булевард със зелени острови и широки тротоари, ама някога...

Някой да е наясно с тази практика и къде живеем, в настоящето или бъдещето?