начало

Лилана излиза от ареста Лилана излиза от ареста

Съсобствен 44 годишен автомобил, не може да се бракува в КАТ

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Съсобствен 44 годишен автомобил, не може да се бракува в КАТ

Мнениеот pepa60 » 04 Дек 2017, 12:59

Здравейте, става въпрос за моя позната, която на всичко отгоре и е болна от Алцхаймер. Тя се съсобственичка със сестра си на една жигула произведена 1973 година. Години наред не може да я бракува, защото сестра й не иска да се занимава с това. Колата е стояла пред блока, откраднат е през 2009 година предния номер, има Удостоверение от МВР в което пише, че е загубила табелата и има преписка. През 2012година Община Варна правят Констативен протокол за нарушаване на Общественият ред, защото колата се разграбва и е в неугледан вид. Пращат писмо с обратна разписка до другият съсобственик, но той нехае и то се връща. Колата е вдигната на паркинг и не може да се върне обратно. Дава се фирма за разкомплектоване. Има удостоверение с което се вижда, че автомобилът е предаден за разкомплектоване, описана рама, двигател, регистрационен номер. Моята позната плаща данъка до 2014 година включително. По съвет на дъщеря си спира да го плаща и получава покана от Община Варна за доброволно изпълнение за три години данък. Междувременно, когато сестра й е станала съсобственичка, не е подала декларация по чл.54 в Общината. Това вече го оправихме сега се води 3/4 на нея и 1/4 на сестра й. Преди това автомобилът се е водил 1/2 на моята позната и 1/2 на баща й. Това също не е било заявено правилно в община Варна, но няма значение, тя си е плащала данъка и има документи. След подаването на правилната декларация данъкът се преизчисли от 2015 година от когато не е плащан между нея и сестра й. Но въпросът не е в преизчислението, а в това, че не може да се откачи от този автомобил да не плаща за в бъдеще данък. Изпратих ги при нотариус да направят отказ от собственост - така са ги посъветвали след толкова години от Община Варна, той ги изпратил да спрат автомобила от движение. Но от 2007 година това по МДТ не важи, данък се дължи дори да е спрян от движение. Прочетох друга тема където съветвате да се направи отказ от собственост и затова ги изпратих при нотариуса, той им обяснил, че и другият собственик трябвало да се откаже. То досега ако имаше разбирателство щеше да се постигне и да се бракува автомобила. Моля за съвет как да помогнем на жената, с това заболяване и с тази безизходица е просто отчаяна и това е голям проблем за нея, да не говорим, че е пенсионер на 67 години.
pepa60
Младши потребител
 
Мнения: 47
Регистриран на: 16 Май 2007, 13:10

Re: Съсобствен 44 годишен автомобил, не може да се бракува в

Мнениеот pepa60 » 05 Дек 2017, 12:51

Никой не се отзова на въпросът ми, но за други изпаднали в тази ситуация да обясня. Намерихме Нотариус, който направи декларацията и отидоха в МДТ да я подадат. Естествено софтуерът не е пригоден за 3/4 собственост, но днес са уведомили дъщерята, че въпросът със софтуерът е решен и от 2018 данък няма да се дължи.
pepa60
Младши потребител
 
Мнения: 47
Регистриран на: 16 Май 2007, 13:10


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron