начало

Разследват смърт на съдийка, предполагат самоубийство Разследват смърт на съдийка, предполагат самоубийство

Делба на УПИ съставено от няколко ПИ?

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Делба на УПИ съставено от няколко ПИ?

Мнениеот ivanov_p » 08 Дек 2017, 12:10

Преди години СО взе да практикува законотворчество и да създава УПИ-та от по няколко имота, без да уведомява собствениците. В момента ако някой ПИ иска да излезе от това УПИ трябва да направи цялостно градоустройство, за което трябва съгласие от всички съсобственици и собственици, както на неговия имот, така и на другите включени в УПИ. Налице е обаче невъзможност да се извади нотариално заверено съгласие от всички, защото няколко са в чужбина и не се знае къде точно.
Може ли съсобственик на един ПИ, включен в такова УПИ да поиска делба?
Доколкото тези обединения са правени от СО преди 12-15 години може ли да се оспорят?
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3228
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Делба на УПИ съставено от няколко ПИ?

Мнениеот jkloj6 » 18 Юли 2018, 20:54

От моя архитектурен опит - мога да кажа какви са практиките (не какво казва закона, защото т.3 на §8 от ПР на ЗУТ всеки може да я види, но там се казва "собственициТЕ на ПОЗЕМЛЕНИ ИМОТИ по ал.1..." - собствениците е в множествено число и аз като архитект не знам как да го тълкувам - всеки от собствениците ли има право поотделно, или всички заедно трябва да поискат?; а според мен по отношение на другите собственици на ПИ в УПИ-то - те не се включват в т.3)
… та за практиките по общините и НАГ - администраторите там приемат, че собствениците на другите поземлени имоти се уведомяват за градоустройствената процедура по административен ред (имали сме случай с неоткриваем съсед в чужбина, който е "бил уведомен" чрез "неполучено писмо" и върната обратна разписка, което в общини …… (няма да казвам конкретно) е достатъчно). В НАГ (отново няма да цитирам за кой район) приемат, че е достатъчно заявлението за промяна на регулация да се подаде само от един съсобственик на ПИ. Според мен законът не е еднозначен и това води до тълкувания от различните служители..
… и пак казвам, че споделям мнение от практиката по общините и служителите, с които съм се сблъсквала..
jkloj6
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 25 Мар 2014, 13:49


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron