начало

Липсата на кворум провали заседанието на Съдийската колегия за оставката на Методи Лалов Липсата на кворум провали заседанието на Съдийската колегия за оставката на Методи Лалов

Делба на УПИ съставено от няколко ПИ?

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Делба на УПИ съставено от няколко ПИ?

Мнениеот ivanov_p » 08 Дек 2017, 12:10

Преди години СО взе да практикува законотворчество и да създава УПИ-та от по няколко имота, без да уведомява собствениците. В момента ако някой ПИ иска да излезе от това УПИ трябва да направи цялостно градоустройство, за което трябва съгласие от всички съсобственици и собственици, както на неговия имот, така и на другите включени в УПИ. Налице е обаче невъзможност да се извади нотариално заверено съгласие от всички, защото няколко са в чужбина и не се знае къде точно.
Може ли съсобственик на един ПИ, включен в такова УПИ да поиска делба?
Доколкото тези обединения са правени от СО преди 12-15 години може ли да се оспорят?
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3208
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Делба на УПИ съставено от няколко ПИ?

Мнениеот jkloj6 » 18 Юли 2018, 20:54

От моя архитектурен опит - мога да кажа какви са практиките (не какво казва закона, защото т.3 на §8 от ПР на ЗУТ всеки може да я види, но там се казва "собственициТЕ на ПОЗЕМЛЕНИ ИМОТИ по ал.1..." - собствениците е в множествено число и аз като архитект не знам как да го тълкувам - всеки от собствениците ли има право поотделно, или всички заедно трябва да поискат?; а според мен по отношение на другите собственици на ПИ в УПИ-то - те не се включват в т.3)
… та за практиките по общините и НАГ - администраторите там приемат, че собствениците на другите поземлени имоти се уведомяват за градоустройствената процедура по административен ред (имали сме случай с неоткриваем съсед в чужбина, който е "бил уведомен" чрез "неполучено писмо" и върната обратна разписка, което в общини …… (няма да казвам конкретно) е достатъчно). В НАГ (отново няма да цитирам за кой район) приемат, че е достатъчно заявлението за промяна на регулация да се подаде само от един съсобственик на ПИ. Според мен законът не е еднозначен и това води до тълкувания от различните служители..
… и пак казвам, че споделям мнение от практиката по общините и служителите, с които съм се сблъсквала..
jkloj6
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 25 Мар 2014, 13:49


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron