начало

Как липсващ правен интерес остави на камарите на нотариусите и ЧСИ контрола за конфликт на интереси Как липсващ правен интерес остави на камарите на нотариусите и ЧСИ контрола за конфликт на интереси

Търся адвокат - Оспорване на дарение

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Търся адвокат - Оспорване на дарение

Мнениеот reynard » 22 Яну 2018, 21:35

Здравейте Колеги,

Търся да наема адвокат който има интереси и известен опит по темата оспорване на дарение на ид.ч. от ПИ на територията на Столична Община (София).
С него бих искал да обсъдим правните аспекти на моята ситуация и какви възможности има за оспорване на дарението .... и ако възможностите са не-лоши ще внесем съдебен иск.
Моят казус с дарението е следният :
С лицето Ю. сме съседи. Притежаваме по един апартамент (жилищен имот) в колективна жилищна сграда (съседни) и по един гараж (също съседни). Притежаваме и ид.ч. от ПИ в който е построена жил. сграда (с площ 1000 кв.м.) а също така и ид.ч. от съседен ПИ (също около 1000 кв.м.). В началото на 2017 г. лицето Ю. решава да продава изброените по-горе недв. имоти. Започваме да водим преговори по ел. поща (за целия комплект от НИ) .... за цената, разбира се. Аз предлагам някаква цена, лицето Ю. иска повече и така няколко пъти без да стигнем го споразумение. Към края на м. Октомври 2017 г. лицето Ю. ми съобщава по ел. поща, че има друг купувач и иска от мен да подпиша декларация (нотар. заверена), че се отказвам от закупуване на ид.ч. от съседния ПИ (съгласно чл.33 от ЗС). Аз му отговарям, че не се отказвам и никога не съм се отказвал и искам да ми предложи цена. След няколко дни лицето Ю. отново настоява да му предоставя декларация, че се отказвам и дори ми праща подготвена такава на файл. Аз му отговарям същото : не се отказвам и искам да ми предложи цена и ако не се съглася на цената, чл.33 от ЗС му дава право да продава. Лицето Ю. има декларации за отказ от останалите съсобственици. Следва затишие.
После научавам (справки в АВ), че на 29.11.2017 г. лицето Ю. прави сделка покупко-продажба на апартамента и ид.ч. от ПИ в който е построена сградата (знам че тогава нотар. не изискват деклар. по чл.33 ЗС) и ДАРЕНИЕ на ид.ч. от ПИ който е съседен. Лицето което купува не е съсобственик. Двата нотар. акта са при един и същи нотариус и са с поредни номера (продажбата е първа). По-късно на 19.12.2017 г. лицето Ю. продава и гаража на друго лице съсобств. в сградата.
Следните факти, според мен, биха спомогнали за едно такова оспорване на дарение :
- аз съм проявил интерес от закупуване, водил съм преговори и никога не съм се отказвал от закупуване на имота ( в комплект или самостоятелно) - по ел. поща;
- лицето Ю. и неговият купувач не са в близки или роднински отношения (проверка ?);
- покупко-продажбата и дарението са в един и същи ден;
- липсват условия и предпоставки (по закона) за осъществяване на дарение (непознато лице);
- дарението се явява прикрита покупко-продажба.
Идеята ми при едно успешно оспорване на дарението е аз да закупя ид.ч. от ПИ като се явявам съсобственик (чл.33 от ЗС) !

Благодаря
reynard
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 22 Яну 2018, 21:30

Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron