Страница 1 от 1

придобиване на имот по давност - помощ

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2018, 13:11
от val1980
СПЕШНО СЕ не НУЖДАЯ ОТ СЪВЕТ!!!А МОЖЕ И НАПРАВО ОТ АДВОКАТ!
Здравейте,нов потребител съм и предварително моля да бъда извинена за допуснатите грешки.
Трябва ми много добър адвокат за въпрос със придобиване по давност на имот,вече имам призовка и времето ни тече.Става въпрос за жилище в което живеем с майка ми от повече от 10 години/при майка ми има около 20 горе долу/при мен има прекъсване на този процес.Тя и бившият и приятел на който по документи е жилището живеят на семейни начала от 98год., майка ми чрез пълномощно строи и владее имота и съответно вкарва голяма сума пари за подобрението му.От 2006г до момента бившият и приятел не идва и не ползва жилището в което живеем,и по негово настояване сме тук.Предстоеше да сключат брак, но преди 2 години го хванахме с друга жена.Съответно брак нямаше, последваха заплахи,закани и побой над майка ми.Имаме медицински свидетелства и т.н.Вскички съседи и собственици в блока знаят че майка ми е собственик и че никой не я е притеснявал или изисквал от нея или от мен да напускаме жилището,или да ни иска наем.Вложили сме много средтва в това жилище и това е ясно на върпосния бивш.Сдве деца съм,сама жена,незнам какво да правя и как да постъпя.Ходих при адвокати и тримата ми казаха различни мнения.Моля за помощ!Това че имат съвместно съжителство от толкова години и че може да се докаже че тя живее тук от толкова години не играе ли роля?Сега в жалбата си въпросния бивш господин иска да напуснем жилището и лъже за времето в което живее с майка ми/междрувременно той си живее в друг имот с любовницата си/.Може ли да се изкара констативен акт за собственост за въпросното жилище?ще има ли някакъв смисъл?предварително ви благодаря за съветите и помощта.Ако някой иска да помогне мога да дам и телефон - от Варна съм

Re: придобиване на имот по давност - помощ

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2018, 22:55
от kalahan2008
При така описаната обстановка няма смисъл да се вади констативен нотариален акт, тъй като така или иначе ще трябва да доказвате, че сте придобили имота по давност в рамките на вече инициирания съдебен процес.
Тъй като не владеете имота на правно основание, годно да Ви направи собственик (напр. нот. акт), ще трябва да доказвате, че сте владели имота непрекъснато в продължение на повече от 10 години. Това обстоятелство обаче следва да се докаже с всички доказателствени средства, най-вече чрез свидетели. В този форум няма как да се обсъждат детайли по конкретни дела, тъй като това изисква жив диалог и среща "очи в очи", а тук могат само да бъдат давани общи насоки. Конкретната преценка ще бъде на адвоката, който ще ангажирате по делото.

Re: придобиване на имот по давност - помощ

МнениеПубликувано на: 08 Мар 2018, 12:23
от val1980
благодаря за насоката.