начало

Иван Гешев поиска отстраняването от длъжност на обвинения в хулиганство прокурор от ВКП Иван Гешев поиска отстраняването от длъжност на обвинения в хулиганство прокурор от ВКП

Рушащ се близнак от къща

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Рушащ се близнак от къща

Мнениеот veselinvasilev » 17 Мар 2018, 22:49

Здравейте,
Собственик съм на имот минал доброволна делба, която е отразена в нотариалния акт. В резултат на делбата, освен половината парцел съм собственик и на западната половина на къща близнак. Източната половина на близнака навремето така и не е била достроена напълно според тогавашния проект, а след това е зарязана, в резултат на което е почти напълно саморазрушена, а на моя близнак е оголена източната стена, която е била вътрешна. Заради отоплението, по тази стена е положена топлоизолация.
Въпросът ми е какво следва да предприема спрямо собственика на саморазрушения близнак, който с бездействието си е нарушил целостта на цялата сграда и на какви претенции имам право.
veselinvasilev
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 17 Мар 2018, 22:41

Re: Рушащ се близнак от къща

Мнениеот jhoro » 19 Мар 2018, 15:23

Здравейте.
Юридически „къща-близнак“ означава две самостоятелни сгради, построени на калкан в два отделни парцела, от двама собственика. Възможно е, да е на едно лице, но това е изключение. Разрешаването на строежа е свързано с определени условности - „маломерност на лицата на парцелите“, градоустройствен план и т.н.
При едно такова положение - собственика на съседната къща, макар и „близнак“ - няма никакви ангажименти към вас.
Най-добре е да се направи оглед на място от експерт ПГС (новото - ССС) и той да даде становище.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1271
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Рушащ се близнак от къща

Мнениеот oberst » 19 Мар 2018, 20:19

Т.нар. къща-близнак е вид "хоризонтален блок" - всеки близнак е хоризонтално разположен "апартамент" със самостоятелен вход в една и съща конструктинвно сграда. Плочите и основите са общи за цялата сграда, стените между "близнаците" са общи и са вътрешни от конструктивна гледна точка. На вертикалните сгради им казват блокове, кооперации, многофавмилни къщи и т.н., но ринципът е същият. Никой апартамент или етаж не е самостоятелна сграда и така както никой не може самосинидкално да си "бутне" апаратамента или етажа, така не може и "близнака", защото е същото.

Калканът е съвсем друго нещо - то е долепена до границата на имота сграда, без отстояние, която конструктивно е самостоятелна и не споделя никакви конструктивни елементи със съседната сграда, като всяка сграда на калкан завърршва с външна стена, за която се прилепя външната стена на съседа. Поради това е пълно с калканни сгради, за които още няма долепена нова сграда, но има съгласие от съседа - седят си така независещи и се водят свободностоящи сгради. Самостоятелна сграда близнак е все едно апартамент да е самостоятелна сграда - не може да е свободностояща.

За да си го представите най-лесно - всеки вход в един блок е "близнак". Колкото може някой да бутне един вход в блока, толкова може да бутне "близнака".

Да не говорим, че самия термин "близнак" не знам кой го е въвел и защо - вие имате самостоятелен обект в сградата и другият собственик има самостоятелен обект в нея. Дали обектите са един над друг или са един до друг е все тая - сградата е една.
oberst
Младши потребител
 
Мнения: 19
Регистриран на: 20 Фев 2018, 17:05


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron