Страница 1 от 1

Пристрояване в съсобствен имот

МнениеПубликувано на: 12 Апр 2018, 12:22
от momchil007
Здравейте, Моя за съвет. Двора ни е 410 квадрата, два парцела в едно УПИ,като аз имам 238 кв от 410 кв. , в двора има построени две къщи, от единия край е двуетажна къща ( 80 кв. м.), където живеят двамата съсобственика. Въе другия край е моята къща която е на половина по малка 44 кв. м. Мога ли да пристроя още една стая, без съгласието на съсобствениците. Благодаря предварително.

Re: Пристрояване в съсобствен имот

МнениеПубликувано на: 12 Апр 2018, 13:21
от vili_spasova
Ако искате да е законно - не.

Re: Пристрояване в съсобствен имот

МнениеПубликувано на: 12 Апр 2018, 14:24
от momchil007
в съсобствен урегулиран поземлен имот може да се извърши пристрояване от един или повече съсобственици въз основа на договор в нотариална форма с останалите собственици. За издаване на разрешение за пристрояване в съсобствен имот, предназначен за ниско жилищно или вилно застрояване, не се изисква съгласие от останалите съсобственици в случаите, когато те са реализирали, започнали са или имат права за съответното строителство в имота. Както обяснявате - попадате във втората хипотеза и не следва да е необходимо съгласие на останалите съсобственици, но същите са заинтересовани лица и ще бъдат уведомени за издаденото разрешение за строеж.

Re: Пристрояване в съсобствен имот

МнениеПубликувано на: 09 Май 2018, 02:30
от radina33
здравейте, неможах данамеря поподобна тема от тази и искам да задам въпрос, подобен на основния в темата. Притежавам 1/2 идеални части от имот който има два отделни входа като аз имам лице на път с две терасии искам дда сложа дограма и да я усвоя без зидария. Трябва ли ми разрешение от съсобственикана имота?