Страница 1 от 1

Въпрос относно делба по наследство

МнениеПубликувано на: 05 Юли 2018, 19:58
от bulqr4eto
Бащата на жена ми почина при трудова злополука преди 4 години. Обаче човека е имал още едно дете (на 20 години), за което жена ми и майка й не са знаели. Нямал е брак с майката на това дете, няма и брак със майката на жена ми, но имат съжителство над 20 години. Всичко става въпрос за буксониера в Пловдив. Жена ми сегa има 25% майка й има 50% от този апартамент и лицето Дора също има 25% по данъчна оценка апартамента струва 26 000 лева. Жена ми и майка й са предложили на "извън брачното дете" да платят 8000 лева за дела й, но тя отказва тази цена и иска 15 000 лева, жена ми обаче не искат да продадат апартамента, защото в него живее тъщата. В момента "извън брачното" дете заплашва ако не й се плати дела щяла да заведе дело за делитба при условие, че през тези години те не са платили и 1 лев за този апартамент. Бихте ли казали дали има опасност апартамента да бъде пуснат на публична продажба при условие, че сме й предложили да й закупим дела за 8000 лева (при условие, че й се предлага повече за дела й от данъчната оценка). Мерси предварително.

Re: Въпрос относно делитба по наследство

МнениеПубликувано на: 05 Юли 2018, 21:34
от ivan_lawyer
Има нормален и ненормален вариант.

Нормалният - давате си на калпак пари.
Ненормалният - вписвате ограничена тежест на имота, ако може де.
Ненормалният вариант е обаче за адвокат един вид - като счетоводно е личен, невъзръщаем разход.

Re: Въпрос относно делитба по наследство

МнениеПубликувано на: 05 Юли 2018, 21:48
от lawchoice
bulqr4eto написа:Бащата на жена ми почина при трудова злополука преди 4 години. Обаче човека е имал още едно дете (на 20 години), за което жена ми и майка й не са знаели. Нямал е брак с майката на това дете, няма и брак със майката на жена ми, но имат съжителство над 20 години. Всичко става въпрос за буксониера в Пловдив. Жена ми сегa има 25% майка й има 50% от този апартамент и лицето Дора също има 25% по данъчна оценка апартамента струва 26 000 лева. Жена ми и майка й са предложили на "извън брачното дете" да платят 8000 лева за дела й, но тя отказва тази цена и иска 15 000 лева, жена ми обаче не искат да продадат апартамента, защото в него живее тъщата. В момента "извън брачното" дете заплашва ако не й се плати дела щяла да заведе дело за делитба при условие, че през тези години те не са платили и 1 лев за този апартамент. Бихте ли казали дали има опасност апартамента да бъде пуснат на публична продажба при условие, че сме й предложили да й закупим дела за 8000 лева (при условие, че й се предлага повече за дела й от данъчната оценка). Мерси предварително.


Нормално е извънбрачното дете Дора да не е съгласно, след като сте си направили сметката без кръчмар!

Re: Въпрос относно делитба по наследство

МнениеПубликувано на: 06 Юли 2018, 09:08
от vili_spasova
bulqr4eto написа:Бащата на жена ми почина при трудова злополука преди 4 години. Обаче човека е имал още едно дете (на 20 години), за което жена ми и майка й не са знаели. Нямал е брак с майката на това дете, няма и брак със майката на жена ми, но имат съжителство над 20 години. Всичко става въпрос за буксониера в Пловдив. Жена ми сегa има 25% майка й има 50% от този апартамент и лицето Дора също има 25% по данъчна оценка апартамента струва 26 000 лева. Жена ми и майка й са предложили на "извън брачното дете" да платят 8000 лева за дела й, но тя отказва тази цена и иска 15 000 лева, жена ми обаче не искат да продадат апартамента, защото в него живее тъщата. В момента "извън брачното" дете заплашва ако не й се плати дела щяла да заведе дело за делитба при условие, че през тези години те не са платили и 1 лев за този апартамент. Бихте ли казали дали има опасност апартамента да бъде пуснат на публична продажба при условие, че сме й предложили да й закупим дела за 8000 лева (при условие, че й се предлага повече за дела й от данъчната оценка). Мерси предварително."Нямал е брак с майката на това дете, няма и брак със майката на жена ми" - ама едното е извънбрачно, щото не е живял с майката, па другото щото е живял с майката го приравняваме към брачно.

Лицето Дора има право да заведе иск за съдебна делба като законен наследник, ако бащата я е припознал. Има право и да иска да се плати нейния дял и то по пазарни цени, а не по данъчна оценка. Според мен по - бързото и евтино решение е да направите доброволна делба. Съдебните делби продължават дълго във времето и са свързани с доста средства. Освен това за доброволната делба бихте се справили сами /прави се при нотариус/, а за съдебната задължително ще се нуждаете от адвокат.

Re: Въпрос относно делба по наследство

МнениеПубликувано на: 06 Юли 2018, 12:12
от karanedeff
bulqr4eto написа:Нямал е брак с майката на това дете, няма и брак със майката на жена ми


Нямал брак нито с едната майка нито с другата наследяват само децата - чл. 5 от ЗН по 1/2 ид.ч