Страница 1 от 1

Делба на парцел

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2019, 18:52
от ivan_petkov
Здравейте, с леля ми притежаваме общ парцел. Аз вече имам планове за моята половина,но проблемът е че тя не иска да разделим парцела на 2, като за мен няма проблем коя половина ще получа. Как мога да я накарам да дойде и да разделим имота и съответно каква е точно процедурата по разделянето ?

Re: Делба на парцел

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2019, 09:54
от sylviapetkova
Здравейте.
Вариантите Ви са два: доброволна делба (с няколко думи какво представлява тя, можете да видите тук: https://www.petkovalegal.com/nyakolko-d ... lna-delba/ ) и съдебна делба.
При първия вариант се сключва договор и по взаимно съгласие определяте кой коя половина да получи.
Ако леля Ви не се съгласи да сключите договор за доброволна делба, остава Ви втория вариант - подавате искова молба до съда, с която искате той да извърши делбата.

Re: Делба на парцел

МнениеПубликувано на: 11 Мар 2019, 10:13
от ivan_petkov
Таксата от 2% или 4 % от всеки от собствениците ли се заплаща, или само ищецът го заплаща ?

Re: Делба на парцел

МнениеПубликувано на: 11 Мар 2019, 10:21
от propensity
ivan_petkov написа:Таксата от 2% или 4 % от всеки от собствениците ли се заплаща, или само ищецът го заплаща ?


От всеки. Има и държавна такса за вещо лице, което ще назначи съда за да изготви експертиза, на базата на която ще се извърши реално делбата. ДТ е от порядъка на 100-300лв зависимост къде се намира парцела и прочие, тя е за ваша сметка.

Re: Делба на парцел

МнениеПубликувано на: 20 Мар 2019, 14:13
от ivan_petkov
Има ли как да си извадя разрешително за строителство върху 1/4 от имота, без подписа на съсобственика? Ако да, тя може ли да предяви някакви претенции след реализирането на проекта ми, като се има предвид че ще има 3/4 от имота свободни ?