начало

Липсата на кворум провали заседанието на Съдийската колегия за оставката на Методи Лалов Липсата на кворум провали заседанието на Съдийската колегия за оставката на Методи Лалов

Уреждане собствеността на съсобствен имот

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Уреждане собствеността на съсобствен имот

Мнениеот mistrall » 01 Апр 2019, 01:27

Здравейте !
От 2002г аз и сестра ми притежаваме по 1/6 част от апартамент като наследство от баща ни. През 2014г майка ми ми продаде своите 4/6 части от същия апартамент, като на сестра ми даде нещо друго в замяна. В момента аз притежавам 5/6 , а сестра ми 1/6 от апартамента. От 2002г сестра ми живее със семейството си в апартамента. Всеки си плаща данъците на своите части от момента на придобиването им. Между нас съществуват само покани сестра ми да изплати моята част и да придобие имота или да излезе, след като аз и изплатя нейната част, но нищо не се случва.
Бихте ли ми обяснили, възможно ли е сестра ми да придобие жилището при 5 години владеене по давност. Тая година изтичат 5 години от покупката ми на 4/6 от имота. И ако е възможно това, каква е най-необходимата спешна и УДАЧНА мярка, която трябва да предприема, като нямам много време за реагиране. Пределно ми е ясно, че първото условие е да си наема адвокат по вещно право. И все пак вашите съвети ще са ми много полезни.
Благодаря предварително!
mistrall
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 01 Апр 2019, 00:23

Re: Уреждане собствеността на съсобствен имот

Мнениеот doudoned » 01 Апр 2019, 19:30

Законът за собствеността посочва, че всеки съсобственик може да си служи с общата вещ. Съгласно закона между съсобственици в един имот давност не тече,освен ако няма доказателства за противопоставено владение, - ползващият съсобственик да е заявил пред другия, че само той е собственик и съответно първият съсобственик да не се е противопоставил в указаният от закона срок по чл. 79 ал.1 ЗС, оставяйки своя съсобственик добросъвестно да владее имота. Имо и Тълкувателно решение на ВКС - ТР от 06.08.2012г. по тълк. дело Nr.1 / 2012 г. ОСГК на ВКС. За решаване на проблема следва да заведете дело за делба, но има съществен риск съдът да не ви възложи на вас имота, а дори и да го изнесе на публична продан. Наемете квалифициран адвокат с опит в такива дела.
doudoned
Младши потребител
 
Мнения: 32
Регистриран на: 21 Сеп 2001, 10:04


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron