Страница 1 от 1

Уреждане собствеността на съсобствен имот

МнениеПубликувано на: 01 Апр 2019, 01:27
от mistrall
Здравейте !
От 2002г аз и сестра ми притежаваме по 1/6 част от апартамент като наследство от баща ни. През 2014г майка ми ми продаде своите 4/6 части от същия апартамент, като на сестра ми даде нещо друго в замяна. В момента аз притежавам 5/6 , а сестра ми 1/6 от апартамента. От 2002г сестра ми живее със семейството си в апартамента. Всеки си плаща данъците на своите части от момента на придобиването им. Между нас съществуват само покани сестра ми да изплати моята част и да придобие имота или да излезе, след като аз и изплатя нейната част, но нищо не се случва.
Бихте ли ми обяснили, възможно ли е сестра ми да придобие жилището при 5 години владеене по давност. Тая година изтичат 5 години от покупката ми на 4/6 от имота. И ако е възможно това, каква е най-необходимата спешна и УДАЧНА мярка, която трябва да предприема, като нямам много време за реагиране. Пределно ми е ясно, че първото условие е да си наема адвокат по вещно право. И все пак вашите съвети ще са ми много полезни.
Благодаря предварително!

Re: Уреждане собствеността на съсобствен имот

МнениеПубликувано на: 01 Апр 2019, 19:30
от doudoned
Законът за собствеността посочва, че всеки съсобственик може да си служи с общата вещ. Съгласно закона между съсобственици в един имот давност не тече,освен ако няма доказателства за противопоставено владение, - ползващият съсобственик да е заявил пред другия, че само той е собственик и съответно първият съсобственик да не се е противопоставил в указаният от закона срок по чл. 79 ал.1 ЗС, оставяйки своя съсобственик добросъвестно да владее имота. Имо и Тълкувателно решение на ВКС - ТР от 06.08.2012г. по тълк. дело Nr.1 / 2012 г. ОСГК на ВКС. За решаване на проблема следва да заведете дело за делба, но има съществен риск съдът да не ви възложи на вас имота, а дори и да го изнесе на публична продан. Наемете квалифициран адвокат с опит в такива дела.