Страница 1 от 1

трима съсобственици на апартамента

МнениеПубликувано на: 22 Апр 2019, 13:36
от gerivas
Трима съсобственици на един тристаен наследствен апартамент, който е купен от родителите на майка ми, която е починала, както и нейните родители. Втори съпруг на починалата ми майка наследява 1/3, аз също наследявам 1/3, както и баща ми 1/3/той е наследник на брат ми след смъртта му/. Вторият съпруг иска да си продаде неговият дял, но с баща ми нямаме възможност. Какви са последствията? Заплашва ни, че ще ни даде на съд и ще пусне апартамента на търга... С баща ми не желаем да си продадем апартамента, но явно няма друг изход? :roll: :(

Re: трима съсобственици на апартамента

МнениеПубликувано на: 22 Апр 2019, 14:39
от katerinakuch
Той трябва да предложи своя дял първо на вас двамата. Ако вие нямате възможност да го закупите, то той може да го предложи на трето лице.

Re: трима съсобственици на апартамента

МнениеПубликувано на: 20 Май 2019, 11:11
от boxko
Баща Ви защо да не наследява?

Re: трима съсобственици на апартамента

МнениеПубликувано на: 20 Май 2019, 12:44
от vili_spasova
gerivas написа:Трима съсобственици на един тристаен наследствен апартамент, който е купен от родителите на майка ми, която е починала, както и нейните родители. Втори съпруг на починалата ми майка наследява 1/3, аз също наследявам 1/3, както и баща ми 1/3/той е наследник на брат ми след смъртта му/. Вторият съпруг иска да си продаде неговият дял, но с баща ми нямаме възможност. Какви са последствията? Заплашва ни, че ще ни даде на съд и ще пусне апартамента на търга... С баща ми не желаем да си продадем апартамента, но явно няма друг изход? :roll: :(


Предполагам:
"А" - майка на питащия и починал собственик, придобил имотът по право като наследство от родителите си;
"А" почива и оставя трима наследници "Б" /питащ/ и "В" - деца от първия брак на "А", който първи брак е прекратен с развод и "Г" - втори съпруг на "А". "В" - брат на питащия е починал, затова неговият дял от 1/3 ид.ч. се наследява от баща му "Д" - първи съпруг на "А" чл. 6 от ЗН. Така квотите са: 1/3 ид.ч. за питащия, като дете, 1/3 ид.ч. за втория съпруг и 1/3 ид.ч. за първия съпруг, наследил починалия си син - общо дете на "А" и "Д".

Относно питането: Имате възможност да се съберете тримата и да продадете имота на трето лице, /да го дарите или да го замените - тогава не се иска съгласие от съсобственик/, без да го пускате на "търг", да направите доброволна делба /при нотариус/ или съдебна - /в съд/. Всичко е въпрос на добра воля и договаряне.
Успех

Re: трима съсобственици на апартамента

МнениеПубликувано на: 20 Май 2019, 18:47
от propensity
Можете и да учредите вещно право за ползване в/у 2/3 от имота (вашата и на баща ви), с което значително ще утежните форсирана продажба (търг) спрямо собественика на другата 1/3 поне докато намерите средства да изплатите дяла му.