Страница 1 от 1

проблем със съсобственик

МнениеПубликувано на: 10 Юни 2019, 00:28
от dimitrova05
Притежавам първия етаж в двуетажна къща и с другия съсобственик притежаваме и по 1/2 идеална част от двора към къщата, който е формално разделен още при строежа й. Съсобственикът си направи заварена тръбна конструкция подпряна на четири бетонови стъпки почти до терасата ми на метър от нея. Много лесно някой може да се покатери и от конструкцията да се прехвърли на терасата, защото тя не е много висока. Въпросът ми е: законна ли е тази конструкция, направена от съсобственика в неговата 1/2 идеална част без мое съгласие и мога ли да претендирам за това, че тя застрашава спокойствието и сигурността ми? Миналата година той посади 7-8 лози, около конструкцията. Ако те се водят като трайни насаждения, има ли право съсобственикът пак без мое съгласие да ги сади? Ако заведа дело за реално разделение на двора, разходите за делото само аз ли ще плащам?

Re: проблем със съсобственик

МнениеПубликувано на: 10 Юни 2019, 03:02
от propensity
Какво знчни "ползваме по 1/2 идеална част от двора"?

Освен 1/2 от сградата сте собственик и на 1/2 от двора ли, имате ограничено вещно право в/у двора или е държавна земя в/у която е строена сградата?

Ако сте собственик на 1/2 част от сградата И двора, можете заведете иск за не формално, а реално разделение на двора, като можете да си вдигнете и ограда покрай вашата част.

Отностно законноста на въпросната конструкция, можете да проверите в местаната община, където трябва да има разрешение и архитектурни книжа. Ако е незаконна и ви пречи, отново можете да подадете жалба в общината както и ДНСК.

Ако жалбата ви е основателна, институциите ще издадат предписание на другия собственик за събаряне на сградата.

В случай, че сте съсобственик на земята, ви предлагам да предложите на съседа ви да разделите двора с договор за доброволна делба. При отказ - съдът ще го свърши вместо вас. Ще ви е нужен адвокат.