начало

МВР разтури палатковите лагери и обяви: Няма да позволим повече това да се случва МВР разтури палатковите лагери и обяви: Няма да позволим повече това да се случва

какви са стъпките на съсобственик да продаде частта си 1/6

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


какви са стъпките на съсобственик да продаде частта си 1/6

Мнениеот mishko1971 » 01 Юли 2019, 10:53

Здравейте, наследствените делби са винаги напрегнати и с много негативна емоция, но рано или късно са необходими.

Двете деца (възрастни са) и майка им наследяват дела (общо 1/2) от семейната къща на починалия баща. След няколко години майката прехвърля целия свой дял на едното дете, и така то става собственик на общо 5/6 от къщата. Същото дете живее в къщата, като така му е удобно и в продължение на вече 11 години не предприема никакви стъпки или действия да изкупи или компенсира другото дете, което не живее там и има само 1/6 от починалия баща. Другото дете от неудобство и за да не се кара и влошава отношенията си в семейството, до момента се въздържа да предприеме каквито и да е стъпки.

Молбата ми е да отговорите/насочите какви коректни стъпки съгласно закона следва да се предприемат, трябва ли да се изпращат официални покани за делба или да се завеждат дела, и какви са реалистичните възможности за компенсация - съдебното решение би било този с 5/6 да изплати сума на другия, равна на 1/6 от данъчната или от пазарната оценка? Каква е практиката и може ли стане с обикновено прехвърляне на тази 1/6 при Нотариус, за да се минимизират стресът и конфликтът?

Благодаря Ви и поздрави за Джулая :)
mishko1971
Младши потребител
 
Мнения: 65
Регистриран на: 11 Мар 2009, 15:26

Re: какви са стъпките на съсобственик да продаде частта си 1

Мнениеот vili_spasova » 01 Юли 2019, 16:57

Привет. Първо приемете го като напълно добросърдечен съвет. Посетете нотариус по местоположението на имота. Винаги има малки подробности и конкретика, които тук няма как да знаем. Иначе варианти много. Зависи от отношенията между собствениците. Най-лесно, бързо и смея да твърдя евтино ще е едно продажба, дарение или делба между съсобствениците. Може да се включат клаузи за право на ползване или издръжка и каквото още се сетите. Тези сделки се извършват с нот. акт от нотариус. Имам предвид доброволното участие на всички действащи лица. Ако обаче съсобствениците не са съгласни доброволно да прекратят съсобствеността си, тогава идва моментът със съдебната делба. Наемане на адвокат, оценител и т.н. т.
И в двата случая обаче консултацията при нотариус няма да е излишна. А за да се случи и да е от полза за всички, при посещението при нотариус /обикновено за първа консултация не събират такса/ е хубаво да носите каквито документи имате за имота. Документ за собственост, удостоверение за наследници, скици /ако са нови още по-добре/, одобрен архитектурен проект или удостоверение за търпимост. Ако искате да разберете каква е таксата, ще трябва да се снабдите с данъчна оценка. Тя е валидна за конкретната година. Тоест ако имате от миналата година няма да ви свърши работа за сделката, може да се ориентирате за таксите. Накратко съберете документите и минете през нотариус, най-добре по местонахождение на имота. Ако не ви се разкарва можете да опитате при най-близкия нотариус, стига да се съгласи да ви приеме.
http://www.audibg.com

Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 746
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София

Re: какви са стъпките на съсобственик да продаде частта си 1

Мнениеот mishko1971 » 01 Юли 2019, 18:26

Благодаря Ви за отговора и действително ще се консултираме с Нотариус. Не искам да ме разбирате неправилно - ползвал съм няколко пъти ислугите на адвокати, с които сме се свързвали чрез този форум.

В момемнта обаче най-вече ме интересува дали при дела за делба се присъжда изплащане на тази примерно 1/6 по пазарна оценка или е по данъчна оценка. Другата страна е евентуално заинтересувана да си уреди компенсацията само ако е по данъчна оценка, от което следват всички останали стъпки.

Моля ако имате опит да споделите за отсъжданията, благодаря още веднъж.
mishko1971
Младши потребител
 
Мнения: 65
Регистриран на: 11 Мар 2009, 15:26

Re: какви са стъпките на съсобственик да продаде частта си 1

Мнениеот vili_spasova » 02 Юли 2019, 09:37

mishko1971 написа:Двете деца (възрастни са) и майка им наследяват дела (общо 1/2) от семейната къща на починалия баща.


Тук има една малка подробност. Ако децата притежават само 1/2 ид.ч. от къщата няма да може да направят доброволна делба /пред нотариус/ само между тях. За доброволната делба трябва да участват всички собственици на имота, тоест и собствениците на другата 1/2 ид.ч. от сградата /простете, недоглеждане при първоначалния прочит/. Значи най-вероятно доброволната дела отпада. На въпроса за уравняването на дяловете при делбите масово се взема данъчната оценка на имота /от нея се изчисляват и всички такси и т.н.т./. В случая ако данъчната оценка е 600 лв се дели на 6 и се вижда колко е 1/6 тоест 100 лв, които пари този, който има 5/6 ид.ч. ще изплати на този, който има 1/6 ид.ч. най-образно и просто казано. Може да се изплати и по-висока сума за уравняване, но масово при делбите се ползва данъчната оценка при уравняването на дяловете /по-евтино е/.
Относно питането за изпращане на покани и тнт, покани например се изпращат, ако съсобственик желае да продаде дяла си на трето лице, извън кръга от съсобствениците. Но пък е идея, този, който има 1/6 ид.ч. може да предложи на останалите съсобственици на другата 1/2 ид.ч. да изкупят неговият дял. Както казах - въпрос на разговори и добра воля. Може би първо трябва да се проведе един разговор. В смисъл - ето аз искам да ти продам/даря/заменя моя дял. Ти използваш моята 1/6 ид.ч. къщата ми години наред. Няма да ти искам наем за тези години, но ти плати пазарната цена, или замени с вещ или имот на стойност подходяща за уравняване на дела...
При съдебната делба нещата се усложняват. Най-вече откъм време и средства. Може да се окаже, че държавните такси, услугите на адвокат и оценител са на по-висока стойност от стойността на идеалните части. Така че... преценете според ситуацията. Успех!
http://www.audibg.com

Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 746
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron