начало

МВР разтури палатковите лагери и обяви: Няма да позволим повече това да се случва МВР разтури палатковите лагери и обяви: Няма да позволим повече това да се случва

???

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


???

Мнениеот maryana » 17 Авг 2019, 16:07

?????
Последна промяна maryana на 18 Авг 2019, 06:55, променена общо 1 път
maryana
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 27 Юни 2006, 20:30

Re: Грешно решение на ВКС. Какво може да се направи?

Мнениеот teogeo » 17 Авг 2019, 17:05

maryana написа:Здравейте, хора желаещи да помагат!

Сагата е много дълга, много дела са заведени, не един адвокат е ангажиран, но... стигнахме до тук, че отново сме в началото, след 3- годишно обикаляне на едно от делата по инстанции.

Накратко:

Закупихме имот. Според нотариалния акт апартамент, който е част от къща, след проведена съдебна делба, приключила със спогодба. Като неразделна част на всеки от апартаментите са одобрени инвестиционни проекти и конкретно описани СМР, които всяка от страните е задължена да извърши.

И тук влизаме в проблемите! Че не е извършено разделянето, не е. При опит от наша страна същото да бъде осъществено, съделителят, по настоящем “съсед" отказва да изпълни каквото и да е от предвидените по спогодбта СМР, като тотално видоизменя плана на къщата- загражда част от терасата, променя местоположението на входните врати, отказва да извърши допълнителен зид, какъвто е предвиден и др...

При запитване към Общината, се оказа, че след като са били одобрени проектите, съделителите не са поискали резрешение за строеж (а СМР- тата, които са предвидени са в разрешителен режим). И получихме становище, че Инвестиционния проект е изгубил правната си сила и не може повече да се ползва.

Подадохме иск за нова делба, предвид това, че имотът е видоизменен.
Отказаха ни. Трите инстанции. Решението на ВКС е, че за да се заведе иск за нова делба, първо трябва да се развали тази, съществуващата. Цитиран е чл. 87 от ЗЗД. Никой от ВКС не е прочел, явно, че делото за делбата е от 2005 г, а е приключила през 2009 г. Какъв чл. 87 след петата година? Грешно е записано в решението, че делбата е от 2015 г.
Освен всичко, ние сме приобретатаели, а не съделители. Как да искаме разваляне на споразумение, в което не сме участвали.
Има и друга фактическа грешка. Записано е в решението, че ние сме подали иск за делба срещу този, от когото сме купили, а не към този, с когото сме в спор.

Другият основен проблем: Адвокатът по делото въобще не знае, че е излязло решение по делото ни. А то е преди повече от 6 месеца. Открих го случайно снощи, ровейки за съдебна практика.

Предвид това, че адвокатите ни са в отпуск по това време, не очаквам отговор от тях по този въпрос, въпреки че веднага писах. А ме гложди.

С молба за мнения, относно казуса към всички, на които ще се стори интересен. Винаги може да излезе свежа идея в спора.


Ами, поне го дайте това решение на ВКС.
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1525
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

Re:

Мнениеот maryana » 17 Авг 2019, 17:13

...
maryana
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 27 Юни 2006, 20:30


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron